V skutočnosti nám stačí menej TEKUTÍN, ako sa predpokladalo: Takto vyzerá PITNÝ režim!

Zdroj: gettyimages.com
2021-11-21 15:00:00

Niektorí odborníci sú presvedčení, že potrebujeme denne vypiť minimálne 2,5 litra denne, iní, že treba dopĺňať viac tekutín, pričom sa nájdu aj takí, ktorí tvrdia, že to netreba preháňať. Ako to teda je?

Správna hydratácia je dôležitá pre celkové zdravie. 

„Keď je človek dostatočne hydratovaný, je zdravší, sústredenejší, má lepšiu náladu a aj jeho hmotnosť je v poriadku,“ konštatoval doktor Michael Mosley v podcate BBC Radio 4.

Čítajte tiež: Muž, ktorý viac ako DESAŤ rokov trpel 72-hodinovými MIGRÉNAMI: Táto STRAVA ma z toho dostala!

Aké je správne množstvo?

V príspevku s názvom Drink Water sa pokúsil vysvetliť, koľko naozaj potrebuje človek vypiť, aby zostal hydratovaný a aj to, aké nebezpečenstvo predstavuje nadmerné pitie. Podľa neho všetci dobre vieme, ako je dôležité, piť dostatok tekutín. Existuje však veľa mätúcich správ o tom, koľko by to malo byť, ako sa píše na express.co.uk.

Niektorí sú naučení piť litre vody, iní popíjajú len čaj, kávu a nealkoholické nápoje. V Európskej smernici pre pitnú vodu sa uvádza, že muž by mal vypiť približne 2 litre za deň a žena 1,6 litra. Aké je teda to správne množstvo? 

„Možno ste počuli, že osem pohárov vody denne je presne to, čo naše telo potrebuje, no žiadny výskum to nepotvrdzuje,“ uviedol Mosley. 

Väčšine z nás podľa neho stačí, ak si ku každému jedlu doprajeme jeden pohár vody. 

„Správna hydratácia môže mať veľký vplyv na náš mozog, fyzickú výkonnosť a celkové zdravie,“ konštatoval Mosley. 

Voda pomáha hydratovať pokožku, tráviť jedlo a aj vyplavovať odpad.

Keď je vody málo alebo priveľa

Aj mierna dehydratácia, ktorá sa premieta do straty jedného až dvoch percent vody v našom tele, môže zhoršiť naše kognitívne funkcie. Mosley si do diskusie prizval profesora Stuarta Gallowaya. Ten v podcaste uviedol, že pocit smädu už signalizuje, že telo už skĺzlo do dehydratácie. Je to taký výkrik o pomoc. 

„Počas dňa neustále strácame tekutiny dýchaním, potením, močením,“ konštatoval. 

Ako dodal, straty musíme nahradiť vodou, ktorú získavame z nápojov a potravín. Podľa neho, ak nepijeme dostatočne, môžeme skončiť s deficitom vody, čo ovplyvní fyzickú a duševnú výkonnosť. Aj nadmerné pitie však môže byť škodlivé. 

„Nadmerné popíjanie vody môže viesť k stavu nazývanému hyponatrémia, ktorý sa prejavuje nízkou hladinou sodíka v krvi. Môže spôsobiť vážne problémy, dokonca aj smrť,“ vysvetlil Galloway.

Ako zistíte, či pijete dostatok vody?

Okrem dodržiavania stanovených pokynov vám pomôže, ak začnete počúvať svoje vlastné telo. To, že pijete priveľa vám naznačí aj to, koľkokrát musíte cez deň na malú potrebu. 

„Ak toaletu navštívite päť až sedemkrát, potom pravdepodobne pijete správne množstvo tekutín,“ konštatoval Galloway. 

Keď chodievate na záchod menej, môže to signalizovať, že pravdepodobne nepijete dosť.


Tagy:
voda zdravie pitný režim prevencia

2021-11-21 15:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/pp

Ďalšie články

Feminity.sk

Gurman.sk

Diskusia