Nenápadný ZABIJAK, ktorý môže OHROZIŤ vaše srdce: NEBEZPEČNÝ trend u viacerých ľudí

Zdroj: gettyimages.com
2021-11-07 14:00:00

Pochutnávate si na šťavnatom steaku len vy a vaša maličkosť? Reakcia vašej váhy by nemusela byť potešujúca. Taktiež hrozí vysoký krvný tlak a vyššie hladiny lipidov v krvi.

Ako ženy starnú, ich riziko kardiovaskulárnych ochorení (CVD) prevyšuje riziko u mužov, a to najmä v dôsledku znížených hladín estrogénu, ktorý reguluje funkciu ciev. V dôsledku toho sa veľa výskumov zameriava na rôzne rizikové faktory. Nová štúdia naznačuje, že samotné jedenie môže prispieť k zvýšenému riziku srdcových ochorení u starších žien. Výsledky štúdie sú zverejnené online v časopise Menopause, The Journal of the North American Menopause Society (NAMS).

Čítajte tiež: 4 bežné POTRAVINY, ktoré ÚTOČIA na vysoký cholesterol: Nebezpečný STAV dajú do poriadku!

Čoraz viac jednočlenných domácností

V rámci celkového úsilia o zníženie výskytu kardiovaskulárnych ochorení sa zvyšuje povedomie o zdravých stravovacích návykoch. V predchádzajúcich štúdiách sa však do značnej miery prehliadal význam spoločníka pri jedení. Nedávne zmeny v spoločnosti spôsobili, že viac ľudí ako kedykoľvek predtým, jedia osamote. Medzi hlavné dôvody patrí nárast počtu jednočlenných domácností. Protokoly sociálneho dištancovania zavedené v reakcii na pandémiu COVID-19 ešte viac obmedzili konzumáciu jedla s ostatnými. Okrem toho sa stali populárnejšie služby donášky jedla, čo ďalej motivuje ľudí, aby jedli osamote.

Vplyv na telo i psychiku

S tým, ako stále viac ľudí jedáva osamote, sa objavili obavy o zdravie, ako sa uvádza na sciencedaily.com. Predchádzajúca štúdia uvádza, že vyššia frekvencia samotného jedenia je spojená s vyšším rizikom brušnej obezity a zvýšeného krvného tlaku. Keď jedia sami, ľudia majú tendenciu jesť rýchlejšie, čo často vedie k zvýšeniu indexu telesnej hmotnosti, obvodu pása, krvného tlaku a hladiny lipidov v krvi, čo všetko môže zvýšiť riziko metabolického syndrómu a kardiovaskulárnych ochorení.

Samotné jedenie môže tiež ovplyvniť duševné zdravie a bolo hlásené ako rizikový faktor pre depresiu, ktorá je tiež spojená so zvýšeným rizikom kardiovaskulárnych ochorení. Hoci tieto zistenia naznačujú, že samotné jedenie je rizikovým faktorom u starších žien, len málo štúdií skúmalo vzťah medzi samotným jedením a prevalenciou kardiovaskulárnych ochorení.

Hrozí srdcové ochorenie

Výskumníci v tejto štúdii zahŕňajúcej takmer 600 žien v menopauze starších ako 65 rokov sa snažili porovnať zdravotné správanie a stav výživy medzi staršími ženami, ktoré jedia osamote a tými, ktoré si vychutnávali jedlo s ostatnými, a preskúmať vzťah medzi osamoteným jedením a prevalenciou kardiovaskulárnych ochorení a jej rizikovými faktormi u starších žien.

Na základe výsledkov tejto štúdie vedci dospeli k záveru, že staršie ženy, ktoré jedli samé, mali horšie nutričné ​​znalosti a príjem. Konkrétnejšie sa zistilo, že mali nižší príjem energie, sacharidov, vlákniny, sodíka a draslíka ako tie, ktoré jedli s ostatnými. Navyše, mali 2,58-krát vyššiu pravdepodobnosť, že budú mať angínu, čo je typ bolesti na hrudníku spôsobený zníženým prietokom krvi do srdca a príznakom ochorenia koronárnych artérií. Tieto výsledky naznačujú hodnotu nutričného vzdelávania a skríningu kardiovaskulárnych chorôb u starších žien, ktoré jedia samé.

"Táto štúdia ukazuje, že staršie ženy, ktoré jedia samé, majú väčšiu pravdepodobnosť, že budú mať symptomatické srdcové ochorenie. Je tiež pravdepodobnejšie, že ovdovia a budú mať nižší príjem a horší príjem živín. Tieto výsledky nie sú prekvapujúce vzhľadom na nižší socioekonomický status a sociálnu izoláciu prispievajú k nižšej kvalite života, častejšiemu výskytu depresií a horšiemu zdravotnému stavu. Vzhľadom na to, že ženy žijú dlhšie ako muži, hľadanie spôsobov, ako sa môžu staršie ženy, ktoré sú sociálne izolované, zapojiť a vytvoriť zmysluplné sociálne väzby, môže nielen zlepšiť ich výživu, ale aj celkovú zdravie pri súčasnom znížení nákladov na zdravotnú starostlivosť,“ hovorí Dr. Stephanie Faubionová, riaditeľka NAMS.

Fotogaléria


Tagy:
zdravie jedlo strava samota prevencia

2021-11-07 14:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Gurman.sk

Diskusia