Nenápadný ZABIJAK, ktorý môže OHROZIŤ vaše srdce: NEBEZPEČNÝ trend u viacerých ľudí
Pochutnávate si na šťavnatom steaku len vy a vaša maličkosť? Reakcia vašej váhy by nemusela byť potešujúca. Taktiež hrozí vysoký krvný tlak a vyššie hladiny lipidov v krvi.
Ako ženy starnú, ich riziko kardiovaskulárnych ochorení (CVD) prevyšuje riziko u mužov, a to najmä v dôsledku znížených hladín estrogénu, ktorý reguluje funkciu ciev. V dôsledku toho sa veľa výskumov zameriava na rôzne rizikové faktory. Nová štúdia naznačuje, že samotné jedenie môže prispieť k zvýšenému riziku srdcových ochorení u starších žien. Výsledky štúdie sú zverejnené online v časopise Menopause, The Journal of the North American Menopause Society (NAMS).
Čítajte tiež: 4 bežné POTRAVINY, ktoré ÚTOČIA na vysoký cholesterol: Nebezpečný STAV dajú do poriadku!
Čoraz viac jednočlenných domácností
V rámci celkového úsilia o zníženie výskytu kardiovaskulárnych ochorení sa zvyšuje povedomie o zdravých stravovacích návykoch. V predchádzajúcich štúdiách sa však do značnej miery prehliadal význam spoločníka pri jedení. Nedávne zmeny v spoločnosti spôsobili, že viac ľudí ako kedykoľvek predtým, jedia osamote. Medzi hlavné dôvody patrí nárast počtu jednočlenných domácností. Protokoly sociálneho dištancovania zavedené v reakcii na pandémiu COVID-19 ešte viac obmedzili konzumáciu jedla s ostatnými. Okrem toho sa stali populárnejšie služby donášky jedla, čo ďalej motivuje ľudí, aby jedli osamote.
Vplyv na telo i psychiku
S tým, ako stále viac ľudí jedáva osamote, sa objavili obavy o zdravie, ako sa uvádza na sciencedaily.com. Predchádzajúca štúdia uvádza, že vyššia frekvencia samotného jedenia je spojená s vyšším rizikom brušnej obezity a zvýšeného krvného tlaku. Keď jedia sami, ľudia majú tendenciu jesť rýchlejšie, čo často vedie k zvýšeniu indexu telesnej hmotnosti, obvodu pása, krvného tlaku a hladiny lipidov v krvi, čo všetko môže zvýšiť riziko metabolického syndrómu a kardiovaskulárnych ochorení.
Samotné jedenie môže tiež ovplyvniť duševné zdravie a bolo hlásené ako rizikový faktor pre depresiu, ktorá je tiež spojená so zvýšeným rizikom kardiovaskulárnych ochorení. Hoci tieto zistenia naznačujú, že samotné jedenie je rizikovým faktorom u starších žien, len málo štúdií skúmalo vzťah medzi samotným jedením a prevalenciou kardiovaskulárnych ochorení.
Hrozí srdcové ochorenie
Výskumníci v tejto štúdii zahŕňajúcej takmer 600 žien v menopauze starších ako 65 rokov sa snažili porovnať zdravotné správanie a stav výživy medzi staršími ženami, ktoré jedia osamote a tými, ktoré si vychutnávali jedlo s ostatnými, a preskúmať vzťah medzi osamoteným jedením a prevalenciou kardiovaskulárnych ochorení a jej rizikovými faktormi u starších žien.
Na základe výsledkov tejto štúdie vedci dospeli k záveru, že staršie ženy, ktoré jedli samé, mali horšie nutričné znalosti a príjem. Konkrétnejšie sa zistilo, že mali nižší príjem energie, sacharidov, vlákniny, sodíka a draslíka ako tie, ktoré jedli s ostatnými. Navyše, mali 2,58-krát vyššiu pravdepodobnosť, že budú mať angínu, čo je typ bolesti na hrudníku spôsobený zníženým prietokom krvi do srdca a príznakom ochorenia koronárnych artérií. Tieto výsledky naznačujú hodnotu nutričného vzdelávania a skríningu kardiovaskulárnych chorôb u starších žien, ktoré jedia samé.
"Táto štúdia ukazuje, že staršie ženy, ktoré jedia samé, majú väčšiu pravdepodobnosť, že budú mať symptomatické srdcové ochorenie. Je tiež pravdepodobnejšie, že ovdovia a budú mať nižší príjem a horší príjem živín. Tieto výsledky nie sú prekvapujúce vzhľadom na nižší socioekonomický status a sociálnu izoláciu prispievajú k nižšej kvalite života, častejšiemu výskytu depresií a horšiemu zdravotnému stavu. Vzhľadom na to, že ženy žijú dlhšie ako muži, hľadanie spôsobov, ako sa môžu staršie ženy, ktoré sú sociálne izolované, zapojiť a vytvoriť zmysluplné sociálne väzby, môže nielen zlepšiť ich výživu, ale aj celkovú zdravie pri súčasnom znížení nákladov na zdravotnú starostlivosť,“ hovorí Dr. Stephanie Faubionová, riaditeľka NAMS.
Fotogaléria
zdravie jedlo strava samota prevencia