NAJLEPŠIE ovocie a zelenina, ktoré PREČISTIA orgány v tele: ODĽAHČENÝ organizmus na počkanie!

Zdroj: gettyimages.com
2021-10-26 12:00:00

Toxínov v tele sa môžete zbaviť jednoduchým spôsobom! Stačí si vybrať správne potraviny, ktoré zaktivizujú v organizme čistiaci proces. Ktoré ovocie a zelenina sú na to najlepšie?

Zdravie ukryté v ovocí a zelenine spočíva vo vysokom obsahu vlákniny, vitamínov a minerálov. Dodajú telu, čo potrebuje a dokážu aj nasýtiť na dlhšiu dobu. Ak aj váš jedálniček obsahuje priveľa tuku a spracovaných potravín a rozhodnete sa schudnúť, ovocie a zelenina sú tou správnou voľbou za vysnívanou postavou. Okrem toho, že schudnete, napraví sa vám trávenie a znížite riziko vzniku množstva chorôb, ako sa píše na livestrong.com.

Čítajte tiež: Ovocie, ktoré NEPATRÍ do postele: Menej kalórií, no MENÍ účinky LIEKOV a ROZHODÍ vám spánok

S čím odborníci nesúhlasia? 

Aj mnoho celebrít v snahe získať štíhlu postavu vsádza na ovocie a zeleninu. Mnoho z nich dokonca propaguje tekutú ovocno – zeleninovú diétu. Väčšina odborníkov na zdravú výživu je však rezolútne proti. Spoliehanie sa výlučne na šťavu alebo tekutinu pripraví vaše telo o nevyhnutné kalórie, bielkoviny a tuky. Aj keď to môže mať za následok rýchly úbytok hmotnosti, narobí viac škody ako úžitku. Dlhodobé výsledky získate vtedy, ak začnete jesť celozrnné jedlá alebo vylúčite konkrétne potraviny zo stravy. Špecialisti na zdravé stravovanie tvrdia, že týmto spôsobom dlhšie zotrváte v dodržiavaní jedálnička a budete menej deprimovaní. Práve deprivácia hrozí vtedy, ak budete popíjať len ovocné, alebo zeleninové šťavy, hoci si vaše telo bude pýtať normálne jedlo.

Zelenina na očistu

Existuje veľa druhov zeleniny, ktoré sú prospešné pre očistu vášho tráviaceho systému. Najúčinnejšou je listová zelenina. Patrí sem brokolica, špenát, kel, mangold, bok choi, ružičkový kel, karfiol, kapusta a žerucha. Majú vysoký obsah vlákniny, vysoké antioxidačné vlastnosti a množstvo základných vitamínov a minerálov, ktoré telo potrebuje pre zdravý vývoj. Medzi zeleninu, plnú vlákniny, ktorá by mala byť súčasťou vášho jedálnička, ak si chcete prečistiť organizmus, patrí repa, cibuľa, artičoky a špargľa.

Ovocie na očistu

O pestrofarebnom ovocí sa hovorí, že má vysoký obsah antioxidantov, vitamínov a minerálov. Ak má šupku, ktorá je konzumovateľná, nedávajte ju dole, väčšinou ukrýva vysokú dávku vlákniny. Paradajky, melón, guava a pomaranče sú plné prospešného lykopénu a vitamínu C. Bobule, najmä čučoriedky, jahody, maliny, černice a moruše majú vysoký obsah vlákniny a antioxidantov. Banány, jablká, hrušky a avokádo obsahujú vlákninu a mikroživiny a zasýtia vás na dlhší čas.

Extra čistiace potraviny

Nezabudnite, že pri očiste organizmu by ste nemali jesť len ovocie a zeleninu. Doprajte si aj iné jedlá a pochutiny. Patria sem bylinky a koreniny, ako napríklad zázvor, cesnak, škorica, petržlen a bazalka. Sú plné zdraviu prospešných mikroživín. Vlašské orechy a para orechy obsahujú minerály a zdravé tuky, zatiaľ čo kvasené potraviny ako kimchi, kyslá kapusta a jogurt zlepšia zdravie vašej črevnej flóry. Ak ich začnete jesť, podporíte očistu organizmu a zároveň ochránite telo a jeho imunitný systém.

Fotogaléria


Tagy:
zelenina ovocie čistenie detox

2021-10-26 12:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/pp

Ďalšie články

Feminity.sk

Gurman.sk

Diskusia