Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Najväčší HRIECH na tanieri podľa odborníkov: REBRÍČEK potravín odhaľuje OUT a TOP potraviny

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Rozhodovanie o tom, ktoré potraviny a nápoje sú zdravé, je kvôli množstvu protichodných tvrdení na internete stále ťažšie. Vedci z Tufs University vytvorili rebríček potravín, ktorý vyriešil tento problém!

Zoznam obsahuje viac ako 8 000 jedál, nápojov a rôznych jedál, vrátane pizze. Systém profilovania živín s názvom Food Compass hodnotí potraviny na základe ich celkových zdravotných výhod a nevýhod, pričom získali rôzny počet bodov (max je 100), ako sa píše na dailymail.co.uk.

Čítajte tiež: 5 NAJHORŠÍCH jedál na RAŇAJKY, ktoré SKRACUJÚ život: Tieto ODBORNÍCI odmietajú!

Ako vyzerá zoznam?

V systéme je surové ovocie ako maliny na prvom mieste v rebríčku vďaka svojmu nutričnému obsahu, zatiaľ čo instantné rezance, známe tým, že majú extrémne vysoký obsah sodíka, získavajú úbohý jeden bod.

Prekvapivo sa v ňom píše, že biela ryža so sójovou omáčkou a zmrzlinovým pohárom sú po zdravotnej stránke porovnateľné, pričom na nutričnej úrovni sú zlé. Je to pravdepodobne spôsobené tým, že biela ryža je rýchlo pôsobiaci sacharid, podobne aj cukor v zmrzline, taktiež s menším počtom živín a menším množstvom vlákniny ako hnedá ryža, ktorá na stupnici dosahuje vyššie skóre.

Ďalšou zaujímavosťou je, že cestoviny dosahujú iba o jeden bod viac ako cheeseburger. V porovnaní s celozrnnou verziou, podobne ako ryža, cestoviny obsahujú málo vitamínov, minerálov a vlákniny.

Vedci tvrdia, že tabuľka je navrhnutá tak, aby pomohla spotrebiteľom pri zdravšom výbere, povzbudila spoločnosti k zdravším výrobkom a poskytla orgánom verejného zdravotníctva systém označovania.

Prvých päť najlepších jedál a nápojov v systéme sú surové maliny, solené mandle, zeleninové kari, tuniakový šalát a light majonéza. Tieto potraviny dosahujú vysoké skóre na základe vitamínov a minerálov a pomeru vlákniny a bielkovín v porovnaní s negatívnymi faktormi, ako sú zlé tuky.

Najväčší HRIECH na tanieri
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Na druhej strane stupnice boli najväčšími hriešnikmi jedlá ako puding, instantné polievky, cheeseburgery z rýchleho občerstvenia, kukuričné ​​vločky a mäsitá pizza. Odborníci zistili, že majú príliš veľa negatívnych vplyvov na ľudské zdravie v porovnaní s ich nutričnou hodnotou a môžu prispievať k chorobám spojených so stravou, ako je obezita a srdcové choroby, ak sú konzumované príliš často.

Tento rebríček potravín podporuje konzumáciu jedla a nápojov, ktoré získali skóre nad 70 bodov, tie so 31 až 69 bodmi by sa mali konzumovať s mierou a všetkému, čo má menej ako 30 bodov, by sme sa mali vyhýbať.

Systém priraďuje potravinám body na základe 54 „výživových vlastností“ rozdelených do deviatich kategórií. Ide o súvis stravy s chorobami, ako je obezita, cukrovka, kardiovaskulárne problémy a rakovina. Súčasťou toho je aj podvýživa. Taktiež sa hodnotil pomer živín, ako sú tuky a sodík, obsah vitamínov a minerálov, potravinové prísady, vlastnosti ako prítomnosť dusitanov, úroveň spracovania, obsah vlákniny a bielkovín a nakoniec prítomnosť fytochemikálií, chemických zlúčenín nachádzajúcich sa v rastlinách.

V čom je zoznam potravín výnimočný? 

Tvorcovia Food Compass tvrdia, že tento ich systém má v porovnaní s existujúcimi rebríčkami hodnotenia potravín veľa výhod, ktoré pomáhajú ľuďom robiť vyváženejšie rozhodnutia. V denníku Nature Food uviedli, že Food Compass rovnako zvažuje zdravé aj nezdravé faktory v potravinách, zatiaľ čo iné systémy sa zameriavajú len na negatíva.

Niektoré systémy, ktoré deklarujú, aby sme sa vyhýbali snackom, by nás mohli odhovoriť, aby sme jedli potraviny ako napr. lupienky zo sladkých zemiakov, zatiaľ čo v rámci systému Food Compass sú hodnotené ako zdravé, rovnako ako aj pšenica bulgurská. Oba majú skóre 69. Ďalšou uvádzanou výhodou je, že Food Compass berie do úvahy výživovú hodnotu celého dokončeného jedla, napríklad pizze. Iné systémy majú hodnotenia zvlášť pre pšenicu, mäso a syr, no nie pre hotový výrobok so všetkými troma ingredienciami.

Najväčší HRIECH na tanieri
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Najhoršia kategória a víťazi

V rámci 8 032 potravín bolo priemerné skóre 43,2. Najhoršie bodovanou kategóriou bolo občerstvenie a sladké dezerty s priemerom 16,4. Veľkými víťazmi bolo prekvapivo ovocie s priemerom 73,9, zelenina s priemerom 69,1 a strukoviny, orechy a semená s priemerom 78,6. Pokiaľ ide o mäso, morské plody boli najzdravšou možnosťou s priemerným skóre 67, hydina dostala 42,7 a hovädzie mäso skončilo na poslednom mieste s priemerom 24,9.

Tvorcovia Food Compass dúfajú, že povzbudia potravinársky priemysel k vývoju zdravších pochutín a jedla, ktoré majú vyššie nutričné ​​hodnoty. Vedúci autor systému, profesor Dariush Mozaffarian, uviedol, že Food Compass by mal pomôcť odstrániť zmätok v tom, čo by ľudia mali jesť a piť.

Viac o téme: PotravinyZdravieRebríček
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9