Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Veľký MÝTUS o priberaní, ktorý zmení váš názor: PRAVDA, čo je v skutočnosti na VINE!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Dlhé roky sa hovorilo, že hlavnou príčinou obezity je prejedanie. Vedci však teraz zdvíhajú varovný prst a tvrdia, že za zväčšujúcim sa bruškom sa skrýva niečo iné.

V skutočnosti konzumácia nesprávnych druhov potravín, no nie vo veľkom množstve, je problémom hlavne v západných krajinách na svete. Tím amerických vedcov volá po úplnom prehodnotení správ o verejnom zdraví o obezite, pričom sa treba zamerať na potraviny s vysokým obsahom spracovaného cukru, ako sa uvádza na sciencedaily.com.

Čítajte tiež: SIGNÁL, že telo BOJUJE s vysokou hladinou cukru v krvi: PRVÝ znak choroby môže byť na KOŽI

Ako to je s priberaním? 

Hovorí sa, že občerstvenie, ako sú sladkosti, sladené nápoje a sladké cereálie, spôsobuje hormonálnu nerovnováhu, ktorá spôsobuje nárast hladu a priberanie. Doktor David Ludwig, endokrinológ z detskej nemocnice v Bostone povedal, že je načase zrušiť „storočnú“ myšlienku, že obezita je spôsobená „spotrebou väčšieho množstva energie, než akú vydáme“.

Približne štyria z desiatich dospelých Američanov a traja z desiatich dospelých Britov sú obézni, čo ich vystavuje vyššiemu riziku srdcových chorôb, mŕtvice, cukrovky druhého typu a rakoviny. Správa prichádza v čase, keď si Spojené kráľovstvo vybrala Svetová zdravotnícka organizácia, aby spolupracovalo s krajinami v celej Európe na znížení národného príjmu cukru.

Napriek desiatkam rokov, počas ktorých vyšli správy o verejnom zdraví o tom, aby ľudia menej jedli a viac cvičili, sa miera obezity a chorôb spojených s obezitou neustále zvyšuje.

Vedci vo svojom prehľade publikovanom v časopise The American Journal of Clinical Nutrition naznačujú, že „model uhľohydrátového inzulínu“ lepšie vysvetľuje obezitu a priberanie a môže pomôcť s efektívnymi a dlhodobými riešeniami. O modeli sa prvýkrát uvažovalo na začiatku 20. storočia.

Na to, aby bolo možné riešiť prudký nárast obezity v západných krajinách, je potrebné lepšie porozumieť nielen tomu, koľko jedla človek skonzumuje, ale aj tomu, aký druh jedla.

Veľký MÝTUS o priberaní,
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

"Vďaka tvrdeniu, že všetky kalórie sú telu podobné, model energetickej rovnováhy tento kritický kúsok hádanky postráda," uviedli vedci.

Priberanie s hladom

Konzumácia vysoko spracovaných uhľohydrátov zvyšuje sekréciu inzulínu v tele a potláča sekréciu glukagónu. Tukovým bunkám to „hovorí“, aby uložili viac kalórií, a tak zostane menej kalórií na palivo svalov a tkanív. Mozog si potom myslí, že telo nedostáva dostatok energie, čo vedie k pocitom hladu. Mohlo by to tiež spomaliť telesný metabolizmus - chemický proces premeny jedla na energiu, čo znamená, že človek zostane hladný napriek tomu, že priberá na tuku.

Obsah taniera je dôležitý

Vedci taktiež dodali, že použitie modelu sacharid-inzulín vo verejných správach by malo „radikálne dôsledky na manažment hmotnosti a liečbu obezity“. Dlhé roky sa ľuďom hovorí, aby menej jedli, čo v dlhodobom horizonte nefunguje. Treba sa zamerať skôr na to, čo je na tanieri.

Doktor Ludwig, ktorý je tiež profesorom výživy na Harvardskej lekárskej fakulte, dodal na záver: „Zníženie spotreby rýchlo stráviteľných uhľohydrátov, ktoré zaplavili diéty s nízkym obsahom tukov, znižuje základnú potrebu ukladania telesného tuku. Výsledkom je, že ľudia môžu schudnúť s menším hladom a bojom."

Viac o téme: PotravinyZdravieObezitaPrevenciaPrejedanie
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9