Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

POTRAVINY, z ktorých ČREVO profituje najviac: Vplyv na KRVNÝ obeh a celé telo!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Nie nadarmo sa hovorí, že zdravie začína v črevách. Ak nie sú tie v poriadku, celý ľudský organizmus trpí. Až 70 percent nášho imunitného systému sa totiž nachádza práve tam.

Črevný mikrobióm môže ovplyvniť veľa vecí v našom tele. Napomáha udržať optimálnu hmotnosť, dokáže regulovať hladinu cukru v krvi a dokonca má pozitívny vplyv na náladu. Aj preto je dôležité konzumovať potravu bohatú na prebiotiká, ako sa uvádza na thehealthy.com.

Čítajte tiež: ZNAMENIE, že máte domácnosť zamorenú PLOŠTICAMI: Prezradiť ich môže tento ZÁPACH!

Zdravie ukryté v prebiotikách

Prebiotiká sú živé baktérie, ktoré sú zdraviu prospešné z viacerých dôvodov. 

„Pomáhajú zvýšiť vstrebávanie živín, najmä minerálov, ako je vápnik. Optimalizujú trávenie a dokážu zvrátiť poškodenie črevného prostredia v dôsledku dlhodobého užívania antibiotík," konštatuje odborníčka na výživu Ilene Cohenová.

A nielen to, konzumáciou prebiotických potravín nezískate len zdravé črevá. 

Pokrmy s vyšším obsahom prebiotík vás zasýtia na dlhší čas a napomáhajú tiež pri regulácii telesnej hmotnosti,“ dopĺňa odborníčka na výživu Lacy Ngoová. 

Strava bohatá na vlákninu môže navyše znížiť riziko mnohých chronických chorôb, vrátane srdcových chorôb, cukrovky, rakoviny. Výhody však nepochádzajú iba z vlákniny. Metabolizujúce prebiotiká produkujú mastné kyseliny s krátkym reťazcom, ktoré môžu mať vplyv na celé telo. 

„Tie sa môžu dostať do krvného obehu, podporia imunitný systém, zlepšia náladu, stav pamäte a zmiernia celkový zápal," hovorí odborníčka na výživu Grace Clark-Hibbsová.

POTRAVINY, z ktorých ČREVO
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Ktoré prebiotické potraviny by nemali chýbať v jedálničku?

Nezrelé (zelené) banány

Napriek tomu, že všetky banány sú zdrojom vlákniny, nezrelé jej obsahujú najviac. Sú skvelým zdrojom odolného škrobu, ktorý pôsobí ako rozpustná vláknina prechádzajúca tráviacim systémom, až kým sa nedostane do hrubého čreva. 

„Tam funguje ako zdroj paliva pre dobré črevné baktérie, ktoré chránia pred rakovinou hrubého čreva a konečníka,“ uvieda Clark-Hibbsová.

Ovos

Ovos je skvelým zdrojom vlákniny a celých zŕn vrátane prebiotickej vlákniny beta-glukánu.

„Je o ňom známe, že znižuje hladinu cholesterolu a zlepšuje funkciu čriev,“ konštatovala Cohenová.

Ako dodala, ovos tiež posilňuje imunitný systém a chráni pred určitými druhmi rakoviny.

Cesnak

Ak milujete chuť cesnaku, máme pre vás dobrú správu.

Cesnak má vysoký obsah prebiotického inulínu, ktorý preukázateľne prospieva celkovému tráveniu, podporuje črevný mikrobióm, znižuje hromadenie tuku a zlepšuje kontrolu chuti do jedla,“ vysvetlila Clark-Hibbsová. 

Je tiež dokázané, že pomáha predchádzať chorobám, ako je rakovina, srdcové choroby, vysoký krvný tlak a cukrovka typu 2.

Čučoriedky

Keď chcete na tanier dostať čo najviac prebiotík, zamerajte sa na konzumáciu čučoriedok. 

„Podporujú nielen zdravie čriev, ale aj zdravie mozgu,“ vysvetlila Ngoová. 

Majú tiež protizápalové a kardiovaskulárne výhody, najmä u pacientov s metabolickým syndrómom.

POTRAVINY, z ktorých ČREVO
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Višne

Ak chcete podporiť zdravie čriev a zlepšiť kvalitu spánku, začnite jesť višne. Výskum, ktorý bol zverejnený v časopise Journal of Nutritional Biochemistry odhalil, že polyfenoly vo višniach pôsobia ako prebiotikum a môžu pozitívne ovplyvniť črevný mikrobióm. Vďaka obsahu melatonínu budete spať ako bábätko.

Šošovica

Aby ste zvýšili celkový príjem vlákniny v strave, mali by ste siahnuť po šošovici. Je totiž zdrojom kvalitných rastlinných bielkovín. Obsahuje tiež polyfenoly, ktoré pomáhajú znižovať riziko srdcových chorôb. Oproti zvyšným strukovinám je najľahšie stráviteľná.

Špargľa

Táto zelenina prirodzene obsahuje prebiotickú vlákninu inulín, o ktorej sa zistilo, že podporuje zdravé trávenie a zároveň pomáha udržiavať zdravú hladinu inzulínu a cukru v krvi. 

„Špargľa je vynikajúcim zdrojom antioxidantov, ako je vitamín C a A a vitamín K, o ktorom je známe, že napomáha zdraviu kostí. Nachádza sa v nej aj veľké množstvo minerálov, ako je železo a zinok," konštatovala Cohenová.

Viac o téme: PotravinyZdraviePrevenciaČreváPrebiotiká
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9