Jeden hot dog vás PRIPRAVÍ o 36 minút života: Štúdia vypočítala riziko POTRAVÍN na ľudské telo!

Zdroj: gettyimages.com
2021-08-27 11:50:00

Jedlo má na nás väčší vplyv, ako si mnohí myslia. Jedna z najnovších štúdií presne vypočítala, ako nás jednotlivé potraviny, ktoré vložíme do úst, priblížia k smrti. Je to presne vyrátané na minúty!

Ak by ste vedeli, že vás niečo pripraví o minúty svojho života, dali by ste si to na tanier? Zrejme by ste si to rozmysleli. Minimálne po prečítaní výsledkov jednej štúdie, publikovanej minulý týždeň v časopise Nature Food. Vedci podrobili výpočtom 5 853 potravín a zoradili ich podľa ich vplyvu na ľudské zdravie a životné prostredie. Hoci párok v rožku je u mnohých obľúbeným jedlom, no skráti im život až o 36 minút, autori majú aj dobrú správu. Malé zmeny v jedálníčku môžu mať veľký vplyv na vaše zdravie aj na uhlíkovú stopu.

Čítajte tiež: Účinná ZBRAŇ proti vysokému krvnému tlaku v jednom OVOCÍ: Bonusom je znížený CHOLESTEROL

„Nahradenie iba 10 percent denného kalorického príjmu hovädzieho a spracovaného mäsa pestrou zmesou celých zŕn, ovocia, zeleniny, orechov, strukovín a vybraných morských plodov by mohlo v priemere znížiť diétnu uhlíkovú stopu u amerického spotrebiteľa o jednu tretinu a pridať 48 zdravých minút života denne,“ napísali autori štúdie Olivier Jolliet a Katerina Stylianouová pre The Conversation.

Ktoré potraviny vás priblížia k smrti?

Vedci najskôr vypočítali skóre zdravia. Na tento účel použili nutričný index nazývaný Health Nutritional Index, ktorý predtým vyvinuli s odborníkom na výživu a spoluautorom štúdie Victorom Fulgonim III. To bolo vyvinuté na základe údajov z obrovskej epidemiologickej štúdie s názvom Global Burden of Disease. GBD totiž pokrýva údaje z viac ako tridsať rokov z každej krajiny na svete! Vďaka týmto informáciám GBD kvantifikuje nielen prevalenciu rôznych faktorov zdravia, životného štýlu a životného prostredia - vrátane 15 diétnych faktorov, ale aj relatívnu ujmu, ktorú spôsobujú.

Pomocou množstva informácií vedecký tím vypočítal zdravotné zaťaženie (alebo prínos) v minútach u tisícov potravín. Napríklad párok v rožku vás pripraví o 36 minútach života, zatiaľ čo časť uhorky vám môže predĺžiť život takmer o desať minút. Jeden kolový nápoj o viac ako 10 rokov, no napr. jablko vám pridá viac ako 20 rokov. Tabuľku s potravinami nájdete na stránke The Conversation. 

Vplyv na životné prostredie

To však nebol koniec analýzy. Tím tiež chcel zahrnúť environmentálne aspekty. Použili metódu nazvanú IMPACT World+, ktorá meria vplyv potravín na životný cyklus, ako je výroba, spracovanie, príprava, spotreba, odpad, používanie vody, ako aj vplyv na ľudské zdravie, ako je znečistenie. Vedci použili 18 environmentálnych ukazovateľov na vyhodnotenie rôznych potravín a podľa toho ich zaradili.

Potraviny boli roztriedené do troch farebných zón: do červenej, žltej a zelenej. Možno si ich vysvetliť rovnako ako farby na semafore. „Červená“ znamená, aby ste sa držali daných potravín čo najviac. Patrí sem napr. spracované mäso, s ktorým sú spojené vysoké environmentálne a nutričné ​​náklady. „Žltou“ farbou sú označené zase tie, pri ktorých by ste mali byť opatrní, ako napr. gumové medvedíky s veľmi nízkou uhlíkovou stopou a prakticky žiadnym vplyvom na výživu. V tretej skupine pod „zelenou“ sú potraviny, ktoré by ste mali mať na tanieri. Patria sem orechy, ovocie, zelenina, strukoviny, celozrnné produkty a niektoré morské plody.

Fotogaléria


Tagy:
potraviny zdravie prevencia

2021-08-27 11:50:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Gurman.sk

Diskusia