Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

ODSTRÁNIA hlavnú príčinu ÚMRTÍ na celom svete? SILA týchto POTRAVÍN, s ktorou nikto nerátal

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: gettyimages.com)

Väčšina žien spraví jednu vec medzi prvými, keď chce schudnúť. Vo svojom jedálničku vymení biele pečivo za celozrnné. Okrem toho, že priaznivo pôsobí na ručičku na váhe, má oveľa väčší potenciál!

Vedci preukázali súvislosť medzi konzumáciou väčšieho množstva celých zŕn a zníženými rizikovými faktormi pre kardiovaskulárne choroby (KCH). Vo výskume, ktorý sa objavil v časopise Journal of Nutrition, vedci tiež zistili spojitosť medzi konzumáciou rafinovanejších obilnín a horšou mierou niektorých z týchto rizikových faktorov. Zistenia poskytujú ďalšie dôkazy o tom, že zvýšená konzumácia celých zŕn má zdravotné výhody!

Čítajte tiež: ZJAZVENÁ pokožka či INFEKCIA močových ciest: To môže VYVOLAŤ spodná bielizeň, ak spravíte TOTO

Celozrnné výrobky ako záchrana?

Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) sú KCH „hlavnou príčinou úmrtí na celom svete“. V roku 2019 zomrelo na ne takmer 18 miliónov ľudí - veľká väčšina buď na mozgovú príhodu alebo infarkt. Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) poznamenáva, že v Spojených štátoch zomiera človek na KCH každých 36 sekúnd, čo predstavuje 1 úmrtie na každé 4!

Aby sa zabránilo týmto chorobám, človek by sa mal vyvarovať fajčeniu, nadváhe a obezite a mal by byť fyzicky aktívny, ako sa uvádza na medicalnewstoday.com. CDC tiež odporúča, aby sa stravoval čo najzdravšie.

Už výskum z roku 2015 naznačil, že zdravšia strava - vrátane väčšieho množstva ovocia, zeleniny, celozrnných výrobkov, strukovín, rýb, rastlinného oleja a hydiny - by mohla znížiť riziko KCH až o tretinu. Teraz vedci našli významné dôkazy o priaznivých účinkoch konzumácie väčšieho množstva celozrnných výrobkov. Znižujú riziko spomínaných ochorení a úmrtí na rakovinu, choroby dýchacích ciest, infekčné choroby a úmrtnosť z akýchkoľvek príčin!

Celkovo však existuje menej výskumov zameraných na vzťah medzi spotrebou celozrnných výrobkov a včasnými varovnými príznakmi KCH. Medzi tieto skoré prejavy patrí obvod pása, krvný tlak, hladina lipoproteínov s vysokou hustotou nalačno (HDL) alebo „dobrý“ cholesterol, triglyceridy v plazme a glukóza v krvi.

Priebeh výskumu

Vedci vykonali štúdiu, aby preskúmali súvislosť medzi konzumáciou celých zŕn a včasnými varovnými príznakmi KCH. Údaje čerpali z Framingham Heart Study, dlhodobej štúdie uskutočnenej Národným ústavom pre srdce, pľúca a krv (NHLBI), ktorá sa začala v roku 1948. Vedci použili údaje z kohorty štúdie Offspring, ktorá začala v roku 1971 a skončila sa v roku 2104.

ODSTRÁNIA hlavnú príčinu ÚMRTÍ
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Približne každé 4 roky účastníci poskytli výskumníkom svoju anamnézu a podrobili sa štandardnej fyzickej skúške. V piatom cykle vyšetrenia, počnúc rokom 1991, účastníci poskytli tiež informácie o svojej strave. Vedci vylúčili tých, ktorí mali na začiatku cukrovku, a tých, ktorí neposkytli informácie o stravovaní pri dvoch alebo viacerých po sebe nasledujúcich vyšetreniach. Zostala tak veľkosť vzorky 3 121 ľudí. Účastníci vyplnili dotazník o frekvencii stravovania, čo vedcom umožnilo určiť množstvo konzumovaných celých zŕn.

Ochrana pred srdcovými chorobami

Vedci odhalili, že účastníci, ktorí konzumovali najmenšie množstvo celých zŕn, mali v priemere medzi štvorročnými vyšetreniami zväčšený obvod pása o 1 palec. Naproti tomu tí, ktorí konzumovali najviac celých zŕn, dosiahli v priemere zväčšenie obvodu pása iba o 0,5 palce.

Účastníci, ktorí konzumovali najmenšie množstvo celých zŕn, mali významnejšie zvýšenie systolického krvného tlaku a hladiny cukru v krvi ako účastníci, ktorí konzumovali najväčšie množstvo celých zŕn, nezávisle od obvodu pása.

Podľa Dr. Nicoly McKeownovej, autorky štúdie a vedkyne z Centra pre výskum výživy človeka Maya USDA na Tufts University v MA, „naše zistenia naznačujú, že konzumácia celozrnných potravín ako súčasť zdravej výživy prináša zdravotné výhody vrátane toho, že nám pomáha chudnúť alebo udržiavať hmotnosť, keď starneme. “

„Tieto údaje v skutočnosti naznačujú, že ľudia, ktorí konzumujú viac celých zŕn, si dokážu lepšie udržiavať hladinu cukru v krvi a krvný tlak v priebehu času. Riadenie týchto rizikových faktorov v priebehu starnutia môže pomôcť chrániť pred srdcovými chorobami,“ dodala odborníčka.

Podľa doktorky Caleigh Sawickiovej, ktorá sa na štúdii podieľala, existuje veľa dôvodov, prečo môžu byť celé zrná prospešné pre kardiovaskulárne zdravie človeka.

Prítomnosť vlákniny v celých zrnách zasýti a horčík, draslík a antioxidanty môžu prispievať k znižovaniu krvného tlaku. Najmä rozpustná vláknina môže mať priaznivý vplyv na hladiny cukru v krvi po jedle,“ uviedla doktorka.

Výzva pre ľudí

Dr. Sawickiová si myslí, že je potrebné vykonať ďalší výskum, aby ľudia presne pochopili, prečo sú celozrnné výrobky prospešné a prinútiť ich k tomu, aby ich jedli čo najviac.

„Náš výskum prispieva k obrovskému množstvu pozorovacích údajov, ktoré ukazujú, že vyšší príjem celých zŕn súvisí so zlepšením zdravia. Ale stále je toho veľa, čo nevieme o mechanizmoch, ako môžu celé zrná ovplyvňovať zdravie,“ priznáva doktorka Sawickiová. "Môže to byť vláknina v celých zrnách, alebo to môže byť jedna z mnohých ďalších živín alebo polyfenolov alebo všetky, ktoré navzájom spolupracujú!"

ODSTRÁNIA hlavnú príčinu ÚMRTÍ
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Veľkou výzvou bude podľa odborníčky prinútiť ľudí, aby prešli od rafinovaných k celozrnným potravinám. Na úplné pochopenie konzumácie väčšieho množstva celozrnných potravín je potrebný ďalší výskum.

Pozor na výber 

Ak je tento výskum pre vás štartom k novému životnému štýlu, môžete začať tak, že namiesto bieleho pečiva alebo rafinovaného občerstvenia z obilia si doprajete misku celozrnných cereálii alebo jednoducho iné jedlo s celozrnnými výrobkami. Treba si však dávať pozor na potraviny, ktoré sú len zafarbené a na prvý pohľad vyzerajú zdravo. V skutočnosti však so zdravím nemajú nič spoločné!

Už dlhodobo je problémy s presnou klasifikáciou potravín, ktoré sú označované za celozrnné. Celozrnnými sú len tie, pti ktorých sa použila celozrnná múka, zastúpená minimálne 70% na celkovej hmotnosti výrobku. 

Viac o téme: StravovanieStravaCelozrnné výrobkyKardiovaskulárne choroby
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9