POTRAVINY, ktoré najviac PRISPIEVAJÚ k vzniku KYSELINY v hrdle: Pálenie ZÁHY na počkanie!

Zdroj: gettyimages.com
2021-07-10 14:00:00

Nepríjemný oheň v hrdle už občas zažil snáď každý. Pálenie záhy však môže prejsť do choroby, ktorá zasahuje do každodenného života. Ktoré potraviny upokoja hrdlo a naopak, ktoré stav len zhoršia?

Gastroezofageálna refluxná choroba (GERD) je závažná forma refluxu kyseliny, ktorá si vyžaduje zmenu stravovania. No privítajú ju aj ostatní, ktorí často zápasia s pálením záhy!

Čítajte tiež: Znižuje CHOLESTEROL a likviduje BAKTÉRIE: Menej známy druh ČAJU sa dostáva do popredia!

Strava pri GERD

Kyslý reflux nastáva, keď sa žalúdočné kyseliny dostanú do dolnej časti pažeráka. V niektorých prípadoch môže kyslý reflux prejsť až do GERD, ako sa píše na livestrong.com. Medzi príznaky tejto choroby patria bolesť na hrudníku, vracanie, pálenie záhy, sipot a kašeľ. Súčasťou liečby GERD je zmena stravovania, ktorá pomáha znižovať výskyt kyslého refluxu.

Podľa Medzinárodnej nadácie pre poruchy gastrointestinálneho traktu neexistujú konkrétne odporúčania, čo sa týka stravy. Avšak diéta GERD má všeobecné pravidlá, týkajúce sa potravín, ktoré by ste mali jesť, a ktoré môžu pomôcť pri príznakoch. Dôležité je tiež vedieť, akým potravinám by ste sa mali vyhýbať. Patria sem napr. tie s vysokým obsahom tuku, čokoláda, kofeín, alkohol a citrusy. Podľa Medzinárodnej nadácie pre gastrointestinálne poruchy by strava mala obsahovať potraviny ako chudé bielkoviny, komplexné sacharidy, zdravé tuky, ovocie a zeleninu.

Toto ovocie ÁNO

Ak trpíte GERD, mali by ste sa v prvom rade vyhnúť citrusovým plodom. To zahŕňa konzumáciu celých plodov, ako sú pomaranče a citróny, ako aj pitie ich štiav. Mnoho ľudí si myslí, že paradajky sú zelenina, no v skutočnosti ide o ovocie, ktoré je veľmi kyslé. Preto sa treba od neho držať čo najďalej a taktiež sa vyhýbať aj paradajkovým omáčkam. Nielenže paradajky môžu zhoršiť reflux kyseliny, ale môžu spôsobiť aj ďalšie nepríjemné vedľajšie účinky na trávenie.

Medzinárodná nadácia pre poruchy gastrointestinálneho traktu naopak odporúča banány a melóny. Obidve tieto potraviny majú nízku hladinu kyselín. Napríklad melóny majú rovnováhu pH 6,1, čo znamená, že sú len mierne kyslé. Okrem toho, že pomáhajú znižovať kyslý reflux, môže byť ovocie aj účinné pri predchádzaní vzniku GERD. Štúdia publikovaná v časopise Journal of Research in Medical Sciences v roku 2017 skúmala účinky ovocia a zeleniny a prevalenciu GERD. Zistila, že u osôb s najvyšším príjmom ovocia bolo riziko vzniku GERD o 25 percent nižšie. Tí, ktorí jedli najviac ovocia a zeleniny, mali o 33 percent nižšie riziko vzniku ochorenia.

Táto zelenina ÁNO

Zelenina je dôležitou súčasťou stravy každého človeka. Niektoré druhy však môžu byť pre GERD vhodnejšie ako iné. Odporúča sa konzumáciu zelenej listovej zeleniny, ako je špenát a kel, špargľa a ružičkový kel. Táto zelenina má prirodzene nižšiu hladinu kyselín a taktiež je všeobecne dobrá aj pre váš tráviaci systém.

Fakultné nemocnice navyše odporúčajú fenikel pre jeho nízku kyslú hodnotu, ale aj sladkú papriku, hlávkový šalát a zeler. Taktiež siahnite po zázvore, ktorý sa zvyčajne používa na ochutenie jedál alebo čajov v ázijskom štýle.

Zemiaky sú tiež dobrou voľbou! Majú vysoký obsah vlákniny a nízku kyslú hodnotu. Nie každá zelenina je však vhodná, vyhýbajte sa cibuli, nielen surovej, ale aj varenej a tej v rôznych omáčkach.

Fotogaléria


Tagy:
zdravie choroba prevencia kyselina reflux pálenie záhy

2021-07-10 14:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Gurman.sk

Diskusia