Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

CHUTE o vás PREZRADIA viac, než si myslíte: ZNAMENIA tela, ktorým treba venovať pozornosť!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Ak uprostred dňa zrazu dostanete chuť na balíček chipsov alebo čokoládu, až kým si ju nedáte, takáto túžba nemusí vždy znamenať, že neviete chúťky udržať na uzde. Telo sa vám tým snaží povedať, že mu niečo chýba.

Chute na jedlo môžu byť selektívne a neselektívne. Neselektívne (všeobecne túžba po jedle) znamená, že máte smäd alebo hlad, ale selektívna túžba (túžba po konkrétnom produkte) je komplexný psychologický a chemický mechanizmus, pomocou ktorého vám vaše telo môže posielať správy.

Čítajte tiež: Nepríjemný SIGNÁL, že nezvládate HORÚČAVY: Pohľad na NOHY prezradí letný PROBLÉM

Webová stránka Brightside.me zostavila zoznam selektívnych chutí a potom sa pozrela na to, aký význam tieto chute môžu mať a prečo nemôžeme dostať chuť na zdravé jedlo.

Ak túžite po čokoláde

Túžba po čokoláde často súvisí s nedostatkom horčíka, čo môže následne viesť k úzkosti a depresiám. Jedna štúdia priniesla dôkazy o tom, že konzumácia 100 až 400 gramov tmavej čokolády denne môže byť prirodzeným spôsobom liečenia depresie, čo môže vysvetliť aj vašu túžbu. Bežné čokoládové tyčinky, ktoré sú dostupné v supermarketoch a iných obchodoch, sa bohužiaľ nepočítajú ako tmavá čokoláda. Obsahujú vysoké dávky cukru.

Náhrada: Dajte si radšej mandle alebo ak chcete, môžete sa držať čokoládových tyčiniek bez mlieka, obsahujúcich viac ako 70% kakaa.

Ak túžite po šiškách a iných sladkostiach

Existuje jasná súvislosť medzi obezitou a nedostatkom spánku. Nielenže to fyzicky sťažuje chudnutie, ale vaše telo jednoducho túži po cukre, keď je unavené. Pretože väčšina dostupných sladkých výrobkov je plná rafinovaného cukru, môže mať tento návyk vážne následky na vaše zdravie.

Náhrada: Sladkosti, šišky a iné pečivo nahraďte ovocím, ako sú čerešne, broskyne alebo melón. Uspokojiť vás môže aj sušené ovocie, napríklad hrozienka.

CHUTE o vás PREZRADIA
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Ak túžite po syre

Pretože syr je dopamínová bomba, je ťažké poznať rozdiel medzi chuťou a závislosťou. Na druhej strane, ak máte skutočne nízkotučnú stravu a túžite po syre, mohlo by to byť známkou nedostatku vitamínu A alebo D, na ktorý sú mliečne výrobky bohaté.

Náhrada: Vyskúšajte výživné droždie, ktoré obsahuje vitamíny bez všetkého tuku. Ak sa chystáte na syr, vyhnite sa takzvanému „plastovému syru“ prítomnému na pizzi z obchodných reťazcov a vyskúšajte nízkotučný ako feta alebo mozzarella.

Ak túžite po čipsoch

... a vlastne po všetkých druhoch vyprážaných zemiakov, napríklad hranolčekoch. Táto veľmi častá túžba môže znamenať, že vám chýbajú sacharidy a zdravé tuky, najmä omega-3 mastné kyseliny. Hranolčeky sú tiež veľkým zdrojom sodíka, pretože bývajú veľmi solené. Nedostatok sodíka môže byť spôsobený nadmerným potením.

Náhrada: Repkový olej, ktorý sa používa na vyprážanie zemiakov, nahraďte olivovým olejom. Konzumujte vyššie množstvo lososa, orechov a avokáda. Ak si myslíte, že máte nedostatok sodíka, kontaktujte svojho lekára.

Ak túžite po bublinkovej limonáde

Populárne limonády obsahujú vysoké množstvo kofeínu, čo by mohlo vysvetliť vašu túžbu. Pretože často obsahujú presné množstvo tejto látky, ktoré vás dá do pozoru bez toho, aby ste si to vôbec všimli, ak ste zvyknutí na pravidelnú dávku kofeínu, nakoniec sa môžete stať závislými. Chuť na kolu môže tiež znamenať, že vám v kostiach chýba vápnik a horčík. Kolový nápoj bohužiaľ vyčerpáva vápnik a horčík a vytvára tak začarovaný kruh.

Náhrada: Vyvarujte sa vysokých dávok kofeínu. Sódy obsahujú tiež veľa cukru, čo môže z dlhodobého hľadiska spôsobiť cukrovku. Ak ste unavení, môžete si dať tmavú čokoládu alebo čaj, no v miernom množstve.

CHUTE o vás PREZRADIA
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Ak túžite po ľade

Podľa tejto štúdie môže nutkavá túžba po ľade znamenať, že máte vážny nedostatok železa. Chrumkanie ľadu môže viesť k menšej psychickej námahe, podobne ako to robí káva, ktorá lieči únavu spôsobenú nedostatkom železa. Samozrejme, ak si dáte len občas kocku ľadu, ktorá vám zostala z nejakého nápoja, nemali by ste sa ničoho obávať.

Náhrada: Konzultujte to s lekárom. Ak si myslíte, že trpíte nedostatkom železa, skúste si dať viac fazule a špenátu.

Prečo netúžime po ovocí a zelenine?

Chute, na rozdiel od bežného hladu, úzko súvisia s psychológiou. Aj keď sa v obidvoch prípadoch uvoľňuje dopamín a hormóny, všetky chute zdieľajú opakovanú potrebu potešenia. Napríklad čokoláda, ktorá sa topí v ústach alebo kopa cukru, môže spustiť uvoľňovanie dopamínu v mozgu, čo vám dá okamžité potešenie. Túto metódu vysoko kalorického príjmu môžeme vysledovať až do praveku, keď bolo občerstvenie v časoch núdze mechanizmom prežitia. Ovocie a zelenina často príliš nestimulujú vaše zmysly.

Viac o téme: ZdravieTeloPrevenciaSladkostiChute
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9