Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Vedľajší ÚČINOK zdravej stravy: PROBLÉM po konzumácii OVOCIA, ktorý vás môže dohnať k lekárovi

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Nadúvanie súvisí s rôznymi tráviacimi stavmi. Ak začnete jesť viac ovocia, môže obsah vlákniny v ňom často spôsobiť nadúvanie a plynatosť. Ak sa u vás objavuje pri konzumácii ovocia vo vysokej miere, môže to súvisieť s niektorými zdravotnými problémami.

Medzi najčastejšie problémy patria intolerancia fruktózy, alergia na ovocie alebo syndróm dráždivého čreva. Ak sa u vás objavia, je vhodné obrátiť sa na lekára. Nepokúšajte sa o samoliečbu, varuje portál livestrong.com

Čítajte tiež: Vplýva na DNA a OCHRÁNI životne dôležitý orgán: NEZNÁME účinky kávy, ktoré vás zaskočia

Vláknina

Ovocie a zelenina obsahujú vlákninu. Pri nárazovom zvýšení množstva konzumovaného ovocia vás môže prekvapiť nadúvanie, plynatosť, bolesti žalúdka či kŕče. V prvom rade obmedzte jeho množstvo a pridávajte ho pomalšie. Tento postup pomôže tráviacemu systému pomaly sa prispôsobiť zvyšovaniu príjmu vlákniny. Nepreháňajte to však. Príliš veľa vlákniny môže podľa MedlinePlus spôsobiť problémy so vstrebávaním minerálov a ďalších živín.

Neznášanlivosť fruktózy

Nadúvanie spojené s konzumáciou ovocia môže byť znakom intolerancie fruktózy. Na rozdiel od iných potravinových intolerancií môže práve táto viesť k vážným zdravotným komplikáciám. Fruktóza je cukor, ktorý sa nachádza v ovocí a je široko používaný v nápojoch a polotovaroch. Ak neznášate fruktózu, váš tráviaci systém nedokáže stráviť cukor, pretože vášmu telu chýbajú určité enzýmy. Bez nich nedokáže telo absorbovať fruktózu, čo môže viesť k poklesu hladiny cukru v krvi, poškodeniu pečene a nadmernému chudnutiu.

Vedľajší ÚČINOK zdravej stravy:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Alergia na ovocie

Ľahká alergická reakcia na určité ovocie môže spôsobiť nadúvanie behom niekoľkých minút po jeho zjedení. Najčastejšími spúšťačmi alergií sú jahody, melóny, ananás a ďalšie druhy tropického ovocia. Alergia na ovocie je spôsobená nesprávnym fungovaním imunitného systému. Ten nedokáže rozpoznať bielkoviny v ovocí ako bezpečné na konzumáciu a varuje telo, že existuje nebezpečenstvo. To spôsobuje chemické uvoľňovanie histamínu, ktorý vyvoláva väčšinu príznakov alergie.

Syndróm dráždivého čreva

Syndróm dráždivého čreva prichádza do úvahy, pretože nadúvanie je bežným príznakom tohto zažívacieho stavu, ktorý môže byť vyvolaný konzumáciou ovocia, tvrdí MedlinePlus. Ak sa u vás objaví nadúvanie spolu s chronickými hnačkami alebo zápchami, určite kontaktujte lekára.

Viac o téme: Ovocie ZdravieBruchoPrevenciaNadúvanie
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9