Tieto POTRAVINY majú v horúčavách STOPKU: Budete sa po nich cítiť ešte HORŠIE

Zdroj: gettyimages.com
2021-06-21 11:45:00

Obzvlášť v lete treba počúvať svoje telo! V horúcom počasí by ste mu mali dopriať dostatok živín a vitamínov, no v ľahšej stráviteľnej a osviežujúcej podobe. Zabudnite na zmrzlinu či niektoré druhy zeleniny a ovocia.

Zmrzlina

Zmrzlina a iné studené jedlá môžu v skutočnosti spôsobiť viac škody ako úžitku, keď sa pokúšate ochladiť. Podľa odborníkov vedie konzumácia jedla k zvýšeniu teploty z trávenia, ako sa uvádza na ktnv.com. Ak to skombinujete s rýchlym ochladením spôsobeným zmrzlinou alebo inými studenými jedlami, vaše telo sa môže nadmerne vyrovnať zvýšením teploty. Inými slovami, nakoniec sa budete cítite horšie a bude vám teplejšie ako predtým, ako ste začali jesť zmrzlinu.

Čítajte tiež: SUPERPOTRAVINY, ktoré majú ÚČINKY len v MENŠOM množstve: Menia sa na ČASOVANÚ bombu

Mäso

Počas horúčav by ste mali taktiež odmietnuť mäso alebo potraviny s vysokým obsahom bielkovín. Na trávenie bielkovín je potrebných viac tráviacej energie, ktorá vytvára teplo v procese známom ako termogenéza. Výsledok? Bude vám viac horúco. To sa týka hlavne červeného mäsa, ktoré dá poriadne zabrať tráviacemu systému a energia, ktorá by sa sústredila na ochladzovanie nášho organizmu, sa bude „venovať“ skôr tráviacim procesom v žalúdku plnom mäsových pochúťok.

Ak neviete byť úplne bez mäsa, dajte prednosť menšiemu zlu – hydine alebo rybám.

Diuretické potraviny

Potraviny ako mango, fenikel, artičoky a špargľa sú močopudné, to znamená, že za krátky čas vyplavia vodu z tela von. Je nevyhnutné, aby ste počas horúčav zostali správne hydratovaní. Takto rýchlo prídete o vodu, môžete byť dehydrovaní a hrozí kolaps v horúčavách.

Vysoko-spracované potraviny

Mali by ste sa tiež vyhnúť potravinám, ktoré sú vysoko spracované a majú vysoký obsah cukru, vrátane sladkých čokoládových tyčiniek, šišiek, muffinov, pečiva, cestovín a obilnín. Telo potrebuje veľa vody na metabolizáciu týchto potravín.

Alkohol

Alkohol rozhodne nie je prospešný pre prehriaty organizmus. Ak si ho doprajete, skôr podporíte jediné – proces dehydratácie. Navyše, alkohol rozširuje krvné cievy, čo spôsobuje zahrievanie tela. Prejaví sa to červeňou v tvári, čo znamená, že sa v blízkosti našej kože zhromaždilo viac krvi. Telo je tak menej schopné sa ochladiť. Alkohol taktiež odvodňuje. V dôsledku neho sa v obličkách z tela odfiltruje viac vody, než je potrebné. Tekutiny tak stratíte okrem potenia, aj návštevou toalety. Obzvlášť nebezpečné v letných horúčavách!

Ak sa nechcete vzdať vychladených alkoholických drinkov, nezabúdajte na to, aby ste po každom pohári vypili adekvátne množstvo čistej vody.

Fotogaléria


Tagy:
potraviny leto horúčavy

2021-06-21 11:45:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Gurman.sk

Diskusia