Môžete OCHORIEŤ zo STAREJ zeleniny a ovocia? Čo sa STANE, ak si ich dáte na tanier!

Zdroj: gettyimages.com
2021-06-14 12:00:00

Nahliadnete do chladničky a nájdete zeleninu, ktorú ste pred časom kúpili, no zabudli ste na ňu. Možno vás zaujíma, či môžete zjesť kukuricu, na ktorej sa objavil biely sliz alebo karfiol s čiernymi škvrnami. V niektorých prípadoch sa dá zelenina zachrániť, v iných je bezpečnejšie ju vyhodiť. 

 

Ovocie a zelenina sa môžu pokaziť rýchlejšie, ako ich dokážeme skonzumovať. To, ako dlho zostanú kvalitné, do významnej miery ovplyvňuje spôsob uskladnenia, pripomína livestrong.com.

Čítajte tiež: Záškodníci, ktorí ZVYŠUJÚ hladinu cukru v krvi: Tieto druhy OVOCIA sa podieľajú na OCHORENÍ!

Tie druhy, ktoré rýchlo strácajú vlhkosť, ako napríklad mrkva či petržlen, by sme vždy mali držať v chladničke v spodnej zásuvke s vysokou vlhkosťou. Naopak, druhy, ktoré produkujú etylén, ako sú jablká, avokádo či bobuľové ovocie, je vhodné umiestniť do poličiek s nízkou vlhkosťou. Tie sú navrhnuté tak, aby uvoľňovali etylénové plyny, ktoré majú na svedomí rýchlejší hnilobný proces ovocia a zeleniny.

Samozrejme, závisí od typu chladničky, kde sa ktorá zásuvka nachádza. V súčasnosti si už v mnohých dokážeme vlhkosť regulovať prostredníctvom ovládacích prvkov. Všetky ostatné druhy ovocia a zeleniny, ako sú banány, batáty (sladké zemiaky), zemiaky či suchá nenarezaná cibuľa, by sa mali skladovať pri izbovej teplote a nikdy by sme ich nemali uchovávať v chladničke.

Obvykle nič nehrozí

To, že ovocie alebo zelenina nie sú úplne čerstvé, obvykle spozorujeme už na prvý pohľad. Vyzerá, vonia aj chutí inak. Ale až na pár výnimiek vám žiadne zdravotné komplikácie po ich konzumácii nehrozia. Nemusí sa vám úplne páčiť konzistencia (napríklad mäkšia mrkva) alebo aróma, ale to neznamená, že po zjedení vám hrozí nejaká infekcia. Omnoho nebezpečnejšie sú patogény ako E. coli alebo norovírus, ktoré spôsobujú vážne infekcie, no na prvý pohľad nemáte šancu zistiť, že nejakú potravinu napadli.

Na niektorých druhoch ovocia a zeleniny sa celkom rýchlo objavia plesne, ktoré určite jesť nechcete. Nemusíte ich však hneď vyhadzovať. Ak ide o pevný druh, ako je kapusta, paprika alebo mrkva, stačí odrezať okolo plesne asi 2 cm a ostatné môžete úplne pokojne zjesť. Nízky obsah vlhkosti v týchto druhoch zeleniny sťažuje prienik plesne do celého plodu. Naopak, ak sa pleseň objaví na uhorkách, broskyniach či paradajkách, mali by ste ich celé vyhodiť.

Problémy so špecifickou zeleninou

Niektoré druhy ovocia a zeleniny trpia veľmi špecifickými formami znehodnotenia. Napríklad na karfiole vzniknú čierne alebo hnedé škvrny. Tie sú spôsobené patogénmi. Na prvý pohľad to vyzerá tak, že je nejedlý, no rovnako ako plesne, ani tieto čierne škvrny nepreniknú hlboko do karfiolu a ak nie sú príliš veľké, stačí ich vyrezať. V prípade, že karfiol výrazne zmenil farbu, je ho však nutné vyhodiť. Vyvarujte sa skladovaniu karfiolu v mikroténovom vrecku, lebo tak skôr navlhne a začne hniť.

Ak nájdete na kukurici biely sliz, ide o výsledok pôsobenia rôznych plesní. Často sa to stane, ešte keď kukurica rastie na poli. V prípade kukurice, ktorá je vysušená, to zase môže byť ovplyvnené veľkým suchom počas pestovania. Kukuricu so slizom ani vysušenú nekonzumujte, obvykle je to príznak vnútornej hniloby. 

Ak dlhšie skladované ovocie a zelenina nevyzerajú dobre, cítite zápach alebo nechutia tak ako majú, radšej ich vyhoďte. I keď vo väčšine prípadov žiadne zdravotné ťažkosti nehrozia, vylúčiť ich úplne nemožno.

Fotogaléria


Tagy:
zelenina zdravie prevencia

2021-06-14 12:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Feminity.sk

Gurman.sk

Diskusia