Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Oplatí sa vydať na VEGÁNSKU cestu životom? Toto všetko sa spustí v TELE po zmene stravovania

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Počet vegánov neustále stúpa. Zástancovia tohto spôsobu stravovania sú presvedčení, že telu prospieva. Má však aj svoju odvrátenú tvár. Aké zmeny nastanú v tele, keď prejdete na vegánsku stravu?

Niektorí ľudia sa stanú vegánmi, lebo sa chcú zbaviť zdravotných problémov, iní jedia výsostne rastlinnú stravu z presvedčenia. Okrem zdravého stravovania, podporujú zvieratá aj planétu. Sú presvedčení, že chov zvierat predstavuje enormnú záťaž na planétu. Jedná sa najmä o nadprodukciu skleníkových plynov. Samozrejme, myslia aj na vlastné telo. Vegánska strava je zdraviu prospešná, pretože je bohatá na výživné látky. Jeho stúpenci tvrdia, že pomáha pri znižovaní hmotnosti, zlepšuje stav pleti a skvalitňuje spánok, ako sa uvádza na brightside.me. Aké sú ďalšie benefity, ale aj nevýhody vegánskej stravy?

Čítajte tiež: Zvyšujú šancu na vyliečenie z KORONAVÍRUSU: Ktoré LÁTKY v potravinách majú takú SILU

1. Budete lepšie spať

Vegáni vo všeobecnosti jedia stravu bohatú na vlákninu a konzumujú menej nasýtených tukov. Podľa štúdie, takýto spôsob stravovania prospieva kvalite spánku. Sacharidy v strave stimulujú uvoľňovanie serotonínu a pomáhajú zaspať. Ak sa chcete dobre vyspať, doprajte si na večeru škrobové jedlá ako sú zemiaky, či ryža. Samozrejme, v menšom množstve. 

2. Schudnete

Niekoľko štúdií preukázalo, že prechod na vegánstvo má pozitívny vplyv na hmotnosť. Ľudia, ktorí dodržiavali vegánsku stravu, konzumovali menej bielkovín, nasýtených tukov a podarilo sa im výrazne schudnúť za krátky čas.

3. Hormóny sa môžu zblázniť

Aj keď sója môže byť dobrou náhradou mäsa, príliš veľká konzumácia môže mať negatívny vplyv na telo. Zistilo sa, že môže narušiť chod štítnej žľazy, ktorá je zodpovedná za hormonálnu rovnováhu.

Oplatí sa vydať na
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

4. Zdravšie kĺby

Potraviny ako maslo, syr a hamburgery môžu spôsobiť zápal kĺbov, pretože majú vysoký obsah nasýtených tukov. Nový výskum ukazuje, že rastlinná strava, konkrétne vegánstvo, pomáha pri prejavoch reumatoidnej artritídy. Je to aj preto, že tento spôsob stravovania neobsahuje nasýtené tuky, naopak, je bohaté na jedlá, ktoré bojujú so zápalom.

5. Zmení sa vám chuť

Zmena stravovania môže mať vplyv na chuťové poháriky. Ich citlivosť sa zmení, keď začnete s rastlinnou stravou a vyradíte živočíšne produkty a tuky. Je pravdepodobné, že sa vám zlepší chuť a vy objavíte čaro jedál, ktoré vám nikdy predtým nechutili.

6. Budete viac nafúknutí

Vegánska strava obsahuje veľa zeleniny, ako je ružičkový kel, brokolica a kapusta. Sú síce zdravé, ale na druhej strane spôsobujú nafukovanie a plynatosť. Odborníci preto odporúčajú, aby vegáni pili dostatok vody, aby podporili rýchlejšie trávenie.

7. Pokožka bude čistejšia

To, čo jeme, môže mať priamy vplyv na našu pokožku. Štúdie naznačujú, že rastlinná strava dokáže vyčistiť akné a všeobecne zlepšiť zdravie pleti. Obmedzením príjmu mliečnych výrobkov a konzumáciou väčšieho množstva potravín, ktoré sú prírodnými antioxidantmi, zlepšíte vzhľad pokožky.

8. Váš telesný pach sa mení

Aj keď konzumácia mäsa môže spôsobiť, že telo uvoľní silne páchnuce toxíny, vôňu potu zmení aj konzumácia zeleniny a obilnín. Niektoré druhy zeleniny ako kapusta, či cibuľa obsahujú veľa prírodnej síry. Takže, ak ich konzumujete vo veľkom množstve, váš dych a pot môže začať páchnuť ako daný pokrm.

Oplatí sa vydať na
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

9. Viac energie

Ukazuje sa, že vegánska strava môže zvýšiť energetickú hladinu. Rastlinná strava je pre telo ľahšie stráviteľná, čo znamená, že nie je tak prepracovaná. Keď tráviaci systém pracuje príliš silno, môže sa človek cítiť letargicky a bez energie. Ak budete jesť vegánsku stravu, budete produktívnejší a plní energie.

10. Môže sa zvýšiť lámavosť kostí

Keď sa stanete vegánom, môžete mať nižšiu hladinu vápnika a vitamínu D. Podľa novej štúdie uskutočnenej v Oxforde vám tak môže hroziť vyššie riziko osteoporózy, pri ktorej je hustota kostí nižšia a ľahšie sa lámu.

Viac o téme: ZdravieStravovanieVegánstvo
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9