SUPERPOTRAVINY, ktoré by nemali byť často vo vašom nákupnom vozíku: Sú BEZ pridanej HODNOTY!

Zdroj: gettyimages.com
2021-03-06 14:00:00

Trendom dnešnej doby sú superpotraviny, o ktorých mnohí tvrdia, že sú to najlepšie pre naše zdravie. Často však obsahujú prísady, ktoré by mohli viac uškodiť. Treba byť len viac opatrný a nepreháňať to s konzumovaným množstvom.

Žijeme v uponáhľanej dobe a z každej strany sa na nás valí množstvo informácií o tom, čo by sme mali jesť, piť, koľko a čo cvičiť, aby sme boli zdraví. Do popredia sa dostávajú vegánske, bezlepkové, či nízkotučné potraviny. Ich zástancovia hovoria o výhodách ich konzumácie. Často však obsahujú veľa nezdravých prísad, ktoré z nich robia nie príliš zdravú pochutinu. Okrem iného zvyšujú hladinu cukru v krvi. Dokonca z nich môžete pribrať, ako sa píše na brightside.me. Podľa portálu, to netreba s niektorými potravinami preháňať a dvakrát si rozmyslieť, či skončia vo vašom nákupnom vozíku. 

Čítajte tiež: Nenechajte sa OKLAMAŤ: Takto SPOZNÁTE pred nákupom, či ide o BEZPEČNÉ rúško alebo RESPIRÁTOR!

1. Jablčný ocot

Aj keď sa stále vedú debaty o tom, či skutočne pomáha pri chudnutí alebo nie, mnoho ľudí ho popíja nalačno ešte pred raňajkami. Mali by však vedieť, že táto tekutina je vysoko kyslá a môže podráždiť žalúdok a spôsobiť nadúvanie. Zapríčiňuje tiež nevoľnosť, pálenie záhy, poškodenie zubov a môže dokonca viesť k úbytku kostnej hmoty.

2. Mrkva nakrájaná na drobno

Mrkva môže byť skvelým a zdravím občerstvením, ale mala by si zachovať pôvodný tvar. Keď ju nakrájate na príliš malé kúsky bude obsahovať menej vitamínov. Problém môže nastať aj vtedy, keď v obchode kúpite už nakrájanú mrkvu, ktorá však nebola skladovaná na chladnom mieste. Je možné, že nebude mať tú správnu farbu a bude vyzerať mdlo. Takáto mrkva vyschla a tým sa znížil obsah jej živín.

3. Instantné ovsené vločky

Instantné ovsené vločky zvyčajne nemajú takmer žiadnu vlákninu a na dochutenie výrobcovia primiešavajú múku a cukor. To môže spôsobiť prudký nárast hladiny glukózy v krvi a spustiť tak množstvo zdravotných problémov. Ak chcete získať výhody, ktoré ovsené vločky poskytujú, vsaďte na celozrnné, ktoré zalejte horúcou vodou a ovocím, najlepšie bobuľovým.

4. Arašidové maslo so zníženým obsahom tuku

Arašidové maslo so zníženým obsahom tuku má zhruba rovnaké množstvo kalórií ako to klasické. V tých s nízkym obsahom tuku sa tuk často nahrádza spracovanými prísadami a cukrami. Najlepšie urobíte, ak si arašidové maslo s plnotučným obsahom vychutnáte s mierou.

5. Bezlepkové výrobky

Pokiaľ nemáte intoleranciu lepku, nemali by ste sa lepku vyhýbať. Vďaka dobrému marketingu sa dnes na bezlepkové výrobky pozerá ako na zdravšie varianty. Údaje však ukazujú, že majú tendenciu mať vyšší obsah cukru, solí a nasýtených tukov ako ich alternatívy. Sú tiež menej výživné, pretože obsahujú menej bielkovín. Okrem toho sú aj drahšie.

6. Vegetariánske hamburgery

Keď niektorí spotrebitelia vidia na etikete slovo „rastlinný“, automaticky si myslia, že je produkt zdravší. Vegetariánske hamburgery sa považujú za spracované potraviny a niektoré variácie, zakúpené v obchode, môžu obsahovať vysoké množstvo soli, ako aj oleja a masla, aby držali pohromade. Častá konzumácia takýchto pokrmov môže mať za následok vyššiu spotrebu kalórií a s tým spojené zdravotné problémy.

7. Príprava lososa

Ak sa rozhodnete, že si v reštaurácii dáte pečeného lososa, dajte si pozor na rôzne glazúrové omáčky, ktoré zvyčajne k rybám pridajú. Takáto príloha má zvyčajne vysoký obsah cukru a oleja, čo ľahko pridá zbytočné kalórie a zníži zdravotné výhody pokrmu.

8. Celozrnný chlieb

Aj táto, na prvý pohľad, zdravšia alternatíva bieleho chleba môže obsahovať až 20 ingrediencií, konzervačné látky, veľké množstvo soli alebo cukru. Niektoré celozrnné produkty zakúpené v obchode môžu byť zmiešané s bielou rafinovanou múkou. Ak chcete získať všetky výhody obilnín, mali by ste sa pokúsiť upiecť si chlieb doma, tak budete vedieť, čo skutočne obsahuje.

9. Ryžové chlebíky

Na jednej strane majú nižší obsah kalórií ako chlieb alebo krekry. Sotva však obsahujú akékoľvek výživné látky alebo vitamíny. Ich konzumácia môže spôsobiť prudký nárast hladiny cukru v krvi a zvýšenie hladiny inzulínu. Ak chcete vyvážiť ich vplyv na telo, kombinujte ich so zdravými potravinami, ako sú ryby, zelenina alebo ovocie.

10. Populárne "superpotraviny"

Hoci si jedlá ako čučoriedky, kel, mastné ryby alebo orechy zaslúžia pomenovanie "superpotravina", na niektoré zo spracovaných alternatív by ste mali zabudnúť. Smoothies alebo proteínové prášky sa často pripravujú z veľkého množstva cukru a neposkytnú takmer žiadne zdravotné výhody.

11. Hummus

Tento cícerový dip je považovaný za zdravý, ale ten v obchode môže skrývať nepotrebné prísady. Predtým, ako skončí vo vašom nákupnom košíku, dôkladne si preštudujte zloženie. Môže sa totiž stať, že bude obsahovať zbytočne veľa cukru, spracovaného tuku, škrobu a veľké množstvo soli.

12. Hnedý ryžový sirup

Táto alternatíva cukru môže vďaka vysokému glykemickému indexu spôsobiť veľmi rýchle zvýšenie hladiny cukru v krvi. Je vysoko rafinovaný a v jeho zložení sú sotva nejaké užitočné živiny. Pridaním tohto sladidla do vašich pokrmov budete konzumovať prázdne kalórie. Stévia, erytritol, xylitol sú určite lepšou alternatívou.

Fotogaléria


Tagy:
zdravie superpotraviny

2021-03-06 14:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/pp

Ďalšie články

Feminity.sk

Gurman.sk

Diskusia