Viac než len ZÁVISLOSŤ dnešnej doby: Prekvapivý DOPAD obľúbených SACHARIDOV na pečeň

Zdroj: gettyimages.com
2021-02-13 06:00:00

Príliš veľká konzumácia sacharidov spojená s popíjaním alkoholu ničí pečeň. Tá totiž reaguje zvýšenou hladinou lipogenézy, teda tvorbou tukov. Okrem toho, že človek priberá, môžu sa u neho spustiť rôzne zdravotné komplikácie.

Ukázalo sa, že keď zjeme príliš veľa sacharidov, má to väčší vplyv na zvýšenie tuku v pečeni, ako samotný alkohol, ako sa píše na medicalnewstoday.com.

Čítajte tiež: PRÍPRAVA na OČKOVANIE proti KORONAVÍRUSU: 5 spôsobov, ako zvýšiť EFEKTIVITU vakcíny

Priebeh experimentu

Vedci z univerzity v Missouri študovali účinky nadmernej konzumácie jedla a alkoholu na telo a sledovali telesné zmeny, ktoré prebiehali u účastníkov. Vedci sa zamerali na mužov vo veku 21 až 52 rokov so sedavým životným štýlom. Všetkých 18 účastníkov mali nadváhu alebo trpeli obezitou. Boli to nefajčiari, nemali cukrovku a netrpeli ochorením štítnej žľazy alebo obličiek.

Pozorovaní pred začatím štúdie museli dvakrát denne počas 3 dní prehĺtať oxid deutérium, tiež známe ako ťažká voda. To vedcom umožnilo posúdiť rýchlosť lipogenézy, metabolického procesu tvorby tuku. V deň začatia výskumu im skontrolovali vitálne funkcie a odobrali vzorku krvi, následne dostali ľahké raňajky. Napoludnie podstúpili ďalší odber a vedci ich vyzvali, aby najbližších 5 hodín jedli a pili, čo im hrdlo ráči. Vedecký tím zhromažďoval vzorky krvi účastníkov každú hodinu a každých 30 minút im merali obsah alkoholu v dychu, aby zabezpečili požadovanú úroveň intoxikácie. Vedci im odobrali poslednú vzorku krvi ráno.

Výsledky výskumu

Pred experimentom si 8 z 18 účastníkov viedlo denník, kde si zapisovali, čo zjedli. Priemerný príjem bol 2 748 kilokalórií (kcal) za deň. V deň testovania skonzumovali v priemere 5 087 kcal. Z celkových spotrebovaných kalórií pochádzalo 32% zo sacharidov, 35% z tukov, 10% z bielkovín a 23% z alkoholu. Pri sledovaní zmien v tele skupina vykazovala vyššiu hladinu plazmatického inzulínu po jedle a pití. Tiež sa zvýšila lipogenéza. 

„Prekvapilo nás, že u mužov s nadváhou neboli metabolické reakcie po dlhšej dobe jedenia a pitia jednotné a odhalili individuálne schopnosti chrániť pečeň pred toxicitou,“ konštatovali autori.

Vplyv sacharidov na pečeň

Vedci zistili, že deväť účastníkov vykazovalo zvýšený obsah pečeňového tuku, u piatich pozorovaných sa ukázal nižší obsah tuku a jeden účastník nezaznamenal žiadne zmeny. 

Vysoká spotreba sacharidov môže mať u niektorých ľudí väčší vplyv na pečeňový tuk ako samotný alkohol,“ konštatovala jedna z autorov štúdie doktorka Elizabeth Parksová.

Ako uviedla, cieľom výskumníkov je pochopiť rozdiely medzi ľuďmi v tom, ako reagujú na nadmerné množstvo jedla a alkoholu. 

„Je možné, že obmedzením počtu sacharidov v jedle, môžete ochrániť pečeň,“ dodala.

Iné následky u žien

Zahrnutie žien do výskumu by podľa nej mohlo ovplyvniť výsledky, pretože alkohol je u nich spracovávaný inak ako u mužov. Ženy majú v tele totiž proporcionálne menej vody, čo vedie k vyššej hladine alkoholu v krvi. Výsledkom môže byť, že budú viac intoxikované ako muži, ktorí konzumujú rovnaké množstvo alkoholu.

Fotogaléria


Tagy:
alkohol zdravie prevencia pečeň sacharidy

2021-02-13 06:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/pp

Ďalšie články

Feminity.sk

Gurman.sk

Diskusia