Mesiac jedla iba potraviny BEZ pridaného CUKRU: Šokujúca REAKCIA tela, ktorá spustila tieto ZMENY!

Zdroj: gettyimages.com
2021-01-10 06:00:00

Vždy som sa smiala ľuďom, ktorí so všetkou vážnosťou hovoria, že ovocie môže byť považované za dezert. Kúsok čokoládovej torty je dezert. Zmrzlina s čokoládovou polevou je dezert. Ale jablká a arašidové maslo? Alebo mrazené jahody?

Napriek môjmu názoru, že žiadne ovocie, či už sušené alebo mrazené, nemožno nazvať dezertom, za posledný mesiac som si viackrát pripravila misku čučoriedok s nesladeným gréckym jogurtom a škoricou v snahe vyhnúť sa pridaným sladidlám (vrátane umelých) po dobu 31 dní.

Čítajte tiež: CHYBA, ktorou si privolávate INFEKCIE: Ako často si treba podľa odborníka VYMIEŇAŤ spodnú BIELIZEŇ

Experiment na "zresetovanie" chuťových pohárikov

Nápad splniť výzvu a vydržať mesiac bez pridaného cukru, vo mne skrsol po tom, ako som podľahla túžbe po sladkom častejšie ako som chcela, píše Robin Hilmantelová pre womenshealthmag,com

Kľúčový je „pridaný“ cukor, ovocie a ďalšie potraviny s prirodzene sa vyskytujúcimi cukrami boli v poriadku. Zatiaľ čo banánový cukor obsahuje živiny ako draslík a vlákninu, kukuričný sirup s vysokým obsahom fruktózy, v niečom ako malinovka, sú len prázdne kalórie. Umelé sladidlá (ako aspartám alebo stévia) a alkoholové cukry (ako erytitrol) nie sú nevyhnutne lepšie. Tieto náhrady cukru môžu mať na svedomí plynatosť, nadúvanie a hnačky. Niektoré výskumy naznačujú, že umelé sladidlá môžu zvyšovať chuť na sladké jedlá. 

Mojím cieľom pri tejto výzve bolo „zresetovať“ chuťové poháriky, aby som nebola otrokom chutí. Na Silvestra som si teda dala posledný koláčik a pripravila sa. Ako vyzeral môj mesiac bez pridaných cukrov?

Strávila som veľa času zoznamovaním sa s prísadami

Ako niekto, kto sa roky venuje zdraviu a výžive, som vedela, že sa budem musieť vyhýbať nielen sladkostiam a sušienkam, ale aj mnohým potravinám, ktoré síce nechutia sladko, ale obsahujú cukor. V reštauráciách som bola protivným hosťom, ktorý sa pýtal na všetky ingrediencie v jedlách. No bolo to nevyhnutné.

Pridaný cukor je takmer všade, najmä v polotovaroch, vrátane polievok, omáčok, dressingov a dokonca aj v pečenej zelenine v prevádzkach zdravej výživy. Nezabúdajte, že aj med je formou pridaného cukru! V skutočnosti je takmer nemožné nájsť jedlo bez cukru v nejakej podobe. 

Kiež by som mohla povedať, že existujú nejaké jedlá, ktoré ma prekvapili, že ich môžem jesť, ale ... proste neboli. Našla som niekoľko balených potravín, ktoré boli v poriadku, ale doslova som si musela každý týždeň pripravovať vlastný chlieb. To ma privádza k ďalšiemu bodu...

Poctivá príprava jedál

Stala som sa majstrom prípravy jedál. Varím rada, ale nie tak často. Keďže však väčšina reštaurácií používa pridaný cukor, musela som to jeden mesiac vydržať. Prvýkrát v živote som si teda začala poctivo pripravovať jedlo.

Poviem iba toľko: Ak neznášate varenie, výzva bez pridaného cukru pravdepodobne nie je pre vás. Ja som však zistila, že ma to v konečnom dôsledku vlastne baví a teší. Bolo úžasné vrátiť sa domov k jedlám, ako je hovädzia jačmenná polievka, kokosovo-kari kuracie mäso alebo cestoviny s kapustovou omáčkou. Zrazu som cez týždeň nemusela plytvať duševnou energiou a zisťovaním, čo budem jesť, pretože som si urobila plán už v nedeľu. Musela som myslieť aj na manžela, aby mu to chutilo. Cez víkendy som preto pripravovala špeciálnu večeru, napríklad domácu pizzu. Určite budem aj naďalej pokračovať v príprave jedál, ale po mesiaci bez pridaného cukru už môžem do varenia zaradiť aj recepty s nižším obsahom cukru.

Čo mi dal mesiac bez pridaného cukru?

  • Zistila som, že pridaný cukor je takmer všade a nájsť reštauráciu, kde sa najete bez neho, je takmer nemožné.
  • Naučila som sa čítať etikety na potravinách a zisťovať ich zloženie.
  • Viem, že keď nemám čas variť, stačí vbehnúť do obchodu a kúpiť si banán a obyčajný grécky jogurt a úplne v pohode ma to zasýti.
  • V energetických hladinách som si nevšimla výraznú zmenu.
  • Ľudia sa ma často pýtali, či sa po mesiaci bez pridaného cukru cítim lepšie. Pravda je taká, že som počas experimentu bola pár týždňov prechladnutá, takže ... naozaj NIE.
  • Ani na svojej pokožke som nezaznamenala žiadne pozitívne zmeny (a tak som dúfala, že tento experiment zlepší moju pleť).
  • Domáce večere bez pridaného cukru ma zasýtili viac ako polotovary alebo večere v reštauráciách, takže odpadlo pokušenie prepadnúť špajzu alebo chladničku a hľadať tam niečo sladké.
  • Keď som sa vrátila ku konzumácii cukru, všimla som si, že som sa počas dní, keď som si ho dopriala viac, cítila mrzutejšie.
  • Schudla som však viac ako 3 kg. Nebolo to cielené. Vždy, keď som bola hladná, niečo som zjedla. Napríklad pizzu, ktorú som spomínala, som pripravila trikrát (raz s plnkou)! Takmer každý obed a večeru som si dopriala malý kúsok domáceho chleba a ešte som si dala „zákusok“, teda ovocie s jogurtom. 
  • Učiteľka jogy mi povedala, že reálne vyzerám štíhlejšie. 

Ale čo moje chute na cukor?

Ku koncu mesiaca mi niektoré druhy ovocia začali chutiť sladšie ako predtým a s radosťou môžem skonštatovať, že po experimente stále nemám pálčivú túžbu po sladkom každú jednu noc, čo bolo u mňa bežné. Keď už ma to chytí, siahnem skôr po ovocí, než po čokoláde a cítim sa spokojne. A keď jem niečo slané - napríklad chlieb alebo polievku - hneď viem, či v tom je alebo nie je pridaný cukor.

Samozrejme, bola som zvedavá, či sa mi aj milovaná zmrzlina s čokoládovou polevou bude zdať neznesiteľne sladká, keďže som si ju mesiac nemala. Keď som si konečne kopček dopriala, chutila mi... naozaj vynikajúco! 

Fotogaléria


Tagy:
potraviny zdravie cukor experiment

2021-01-10 06:00:00FOTO gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Feminity.sk

Gurman.sk

Diskusia