Taliani upozorňujú na PREHREŠKY pri konzumácii a príprave CESTOVÍN: Prečo OLEJ nepatrí do VODY!
Čo by sme robili bez tak jednoduchého a chutného jedla, akými sú cestoviny. Vďaka Talianom sa rozšírili do celého sveta a stali sa jednými z najpopulárnejších jedál na svete. Niektorí však prípravu a podávanie cestovín spravia podľa seba, pritom by to malo byť inak!
Špecialisti z talianskeho potravinárskeho gigantu Napolina varujú, že väčšina ľudí robí veľké chyby pri konzumácii cestovín. Jednou z nich je napr. pridávanie syru na hotové cestoviny, ktoré tak mnohí majú v obľube. Cestoviny bez posypaného syru? Pre mnohých nepredstaviteľné! Ak by ste to spravili v Taliansku, údajne by to bola veľká urážka pre kuchára, ak by ste na hotové cestoviny dali syr.
Čítajte tiež: ZÁHADNÝ efekt KÁVY s cukrom: Čo spraví nevinné OSLADENIE s nápojom!
Olej do vody nepatrí
Ľudia však robia aj množstvo iných potravinových faux-pas. Potvrdila to štúdia spoločnosti Napolina na vzorke 2 000 Britov. Ukázala ďalšie chyby a prehrešky voči cestovinám. Výsledky upozornili na fakt, že viac ako 60% účastníkov nepodávalo cestoviny správne.
Aby toho nebolo málo, ďalším hriechom bola konzumácia cestovín s pečivom či dokonca, u mnohých obľúbené, pridávanie oleja do vriacej vody s cestovinami. Mnohí tak robia v domnienke, že olejom vo vode zabránia zlepovaniu cestovín. Avšak, jediné, o čo sa postaráte je to, že sa omáčka, ktorú neskôr pridáte, dostatočne neprilepí na cestoviny. Ide o veľkú chybu, keďže omáčka je neoddeliteľnou súčasťou cestovín. Radšej doprajte cestovinám kvalitný olivový olej až vtedy, keď už budú na tanieri.
NIE smotane
Viac ako štvrtina účastníkov štúdie taktiež chybovala v tom, že do špagiet Carbonara pridávali smotanu. Ďalší šok prišiel po zistení, že okolo 67% opýtaných nevedelo o tom, že omáčka, ktorú im naservírujú v reštaurácii, sa v skutočnosti pripravuje zo surových vajíčok. Medzi ďalšie chyby patrilo zbytočné prevarenie cestovín a tiež zvyk, nalámať cestoviny pred varením.
Ako vyzerá pravá talianska pizza?
Pizza je u mnohých najobľúbenejším jedlom. Čím viac zložiek má, tým lepšie. Málokto však vie, že pravá talianska pizza nemá viac ako 3 ingrediencie, pričom najčastejšie sa sem ráta paradajková omáčka a bazalka. Hoci u nás si doprajeme kečup či cesnak navyše, Taliani pizzu podávajú len s olejom a balzamikovým octom.
Najčastejšie chyby
- Podávanie cestovín s cesnakovým chlebom
- Konzumácia chleba pred jedlom
- Kôrka pizze plnená syrom
- Posýpanie talianskeho jedla syrom
- Pizza zložená z viac ako 3 surovín
- Prevarenie cestovín
- Nepoužívanie passaty na prípravu omáčky na cestoviny
- Lámanie špagiet pred varením
- Smotana v omáčke Carbonara
- Pridávanie oleja do vody pred varením
Fotogaléria
varenie pizza cestoviny