Niektoré jedlá sú také štipľavé, že kuchári si pri ich príprave musia nasadiť na tvár ochranu, aby si nepoškodili oči! Konzumácia silne koreneného jedla má nepopierateľný vplyv na celé telo. Len málo ľudí si uvedomuje pozitívne a negatívne účinky, ktorým pri tom čelíme.
Najštipľavejšiu kuchyňu majú v Indii a na Srí Lanke. Ak k milovníkom tejto chuti nepatríte, veľmi by ste si tam nepochutnali. Naša kuchyňa sa výnimočnou štipľavosťou nevyznačuje, aj keď taký guláš s chilli papričky mnohí milujú. Dopriať si raz za čas korenenú stravu má podľa odborníkov aj niekoľko výhod, upozorňuje portál brightside.me. Samozrejme, nie je vhodná pre každého a v každej situácii.
Čítajte tiež: Na NEVYLIEČITEĽNÚ chorobu zaberá KÁVA: Ochranca v podobe šálky kofeínu!
Pozitíva konzumácie štipľavého jedla:
Môžete schudnúť
Konzumácia štipľavého jedla je ľahký spôsob, ako spáliť trochu tuku navyše. Cvičenie a zdravú stravu nemôže nič nahradiť, ale kapinoidy nachádzajúce sa v štipľavej paprike vám neublížia. Sú známe tým, že zvyšujú výdaj energie a znižujú množstvo telesného tuku.
Zvýši sa tolerancia voči bolesti
Na prvý pohľad to nedáva logiku, lebo už samotná konzumácia štipľavého jedla je pre niektorých ľudí bolestivá. Špecialisti však naznačujú, že kapsaicín, ktorý obsahuje, sa môže zamerať na špeciálnu látku v našom mozgu, zodpovednú za pocity bolesti. Núti mozog ignorovať bolesť, čo je príjemným bonusom pre tých, ktorí sa neboja zahryznúť do štipľavého jedla.
Zlepší sa vaša imunita
Pri vychutnávaní štipľavého jedla sa telo obohacuje o antioxidanty. Je to užitočné najmä počas chrípkovej sezóny, pretože antioxidanty nás chránia pred choroboplodnými zárodkami. Dokonca môžu byť nápomocné počas koronavírusovej pandémie. Čím silnejšia imunita, tým lepšie.
Predĺžite si život
Jedna zo štúdií zistila, že tí, ktorí si dopriali štipľavé jedlo 6 až 7-krát do týždňa, mali o 14% nižšiu úmrtnosť. Výskum sledoval milovníkov korenených jedál nezávisle od iných rizikových faktorov.
Znížite spotrebu cukru
Hovorí sa, že cukor je biely jed, no milovníci sladkého sa ho len veľmi ťažko vzdávajú. Odborníci tvrdia, že občasné pridanie štipľavého jedla do jedálnička môže pomôcť v boji proti chuti na sladké. Je to podobné ako vypiť pohár pomarančového džúsu po umytí zubov - po zjedení niečoho pikantného zvyčajne nechceme nič sladké.
Negatíva konzumácie štipľavého jedla:
Utrpia chuťové poháriky
Jazyk bude prvý, ktorý pocíti negatívne dôsledky konzumácie štipľavého jedla. Chuťové poháriky sa otupia a nedokážete rozlišovať toľko chutí ako predtým. Nejde však o trvalý stav. Ak si nedopriavate štipľavé jedlo dlhodobo a bez prestávky, chuťové receptory sa zotavia.
Hrozí alergická reakcia
Niektorí ľudia hovoria, že ráno po zjedení pikantnej večere cítia opuchnutú tvár a svrbenie. Môže sa to stať, lebo chilli paprička pravdepodobne spôsobuje alergiu. U niektorých ľudí ide o prirodzenú reakciu tela na korenie. Príčinu, prečo tak váš organizmus reaguje, je potrebné konzultovať s lekárom.
Môžu sa zhoršiť problémy so žalúdkom
Ak máte citlivý žalúdok, štipľavé jedlo nie je vhodnou voľbou. S najväčšou pravdepodobnosťou budete na jeho konzumáciu reagovať hnačkou. Dôvodom je kapsaicín, ktorý má síce pozitívne účinky na organizmus, ale vo všeobecnosti je dráždivý. Ďalej môže spôsobiť dočasnú gastritídu alebo, ak už máte žalúdočné ťažkosti, ju zhorší.
Spustí pálenie záhy
Paprička obsahuje kombináciu kyselín a keď ich skonzumujeme príliš veľa, steny žalúdka začnú „horieť“. Tento stav sa môže z dlhodobého hľadiska zhoršiť a stať sa chronickým. Znamená to, že štipľavé jedlo by sme nemali konzumovať v nadmernom množstve. Ak vás pálenie záhy po takomto jedle trápi, skúste si dať mlieko alebo zmrzlinu.