Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Čo sa deje v tele po tom, ako sa PREJEME? Pozoruhodná schopnosť organizmu, ktorá prekvapí

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Jednorazové prejedanie sa nespôsobí na tele výrazné škody na zdraví, ako by sa mohlo na prvý pohľad zdať. Na druhej strane, 24-hodinové prejedanie už človek pocíti. Ako sa telo s tým vyrovnáva?

Pochopenie toho, ako sa telo vyrovná s príležitostným prejedaním sa, nám pomáha porozumieť tomu, čo sa v organizme zhoršuje z dlhodobého hľadiska. Ako informuje iflscience.com, počas štúdie merali experti účastníkom vybrané hodnoty štyri hodiny po jedle, aby získali prehľad o tom, ako sa vyrovnávajú s prejedaním. Ak by sa meranie uskutočnilo napríklad po šiestich alebo ôsmich hodinách, s najväčšou pravdepodobnosťou by zaznamenali niekoľko rozdielov, najmä preto, že koncentrácie tukov v krvi zostávajú dlhšie zvýšené.

Čítajte tiež: Niektorým NECHUTÍ, no prichádzajú o veľa: MLIEČNY zázrak, ktorý upraví CHOLESTEROL i krvný tlak

Výsledky jednoznačne ukázali, že jedno vysokokalorické jedlo alebo pokrm, ktoré si doprajeme „navyše“, nespôsobí na tele výrazné škody. Ak však vysokokalorické jedlá konzumujeme často, vzniká metabolický syndróm (kombinácia vysokého krvného tlaku, cukrovky a obezity) a telo stráca schopnosť na to reagovať.

Čo sa deje v
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Ukážka evolučnej adaptácie

Kým pred začiatkom štúdie jej autori očakávali, že telo bude s obrovským prebytkom kalórií z prejedenia zápasiť, výsledky ukázali pozoruhodnú schopnosť organizmu vyrovnať sa so stresom z príliš veľkého množstva jedla prostredníctvom prísnej regulácie koncentrácie cukru v krvi a krvného tlaku. Odborníci predpokladajú, že to súvisí s tým, ako sa ľudské telo muselo počas historického vývoja vyrovnať s obdobiami hladomoru a hojnosti. Túto štúdiu preto vnímajú ako ďalšiu ukážku evolučnej adaptácie.

„V štúdii sme sa zamerali na mladých, zdravých účastníkov. Teraz bude dôležité pozrieť sa na to, ako sa vyrovnáva s prejedaním organizmus ľudí s nadváhou alebo trpiacich nejakou chorobou, napríklad cukrovkou 2. typu,“ píše sa v závere štúdie.

Ako však jej autori konštatujú, i keď občas sa preje snáď každý z nás a neohrozujeme tým svoje zdravie, je potrebné zdôrazniť, že jesť viac, ako je pre organizmus potrebné, nie je zdravé. Dôvodom je čiastočne to, že prijímať viac kalórií dlhodobo, povedie k nárastu hmotnosti a vzniku metabolickému syndrómu.

Viac o téme: ZdravieJedloStravaPrejedanie
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9