Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

11 ORGANICKÝCH potravín, ktoré sú len STRATOU peňazí: Nebudete z nich zdravší!

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: gettyimages.com)

Konzumácia organických potravín znie na prvé počutie skvele. Napriek tomu sa odborníci zhodujú, že to nie je nevyhnutné. Práve naopak. Podľa výživových špecialistov ide len o plytvanie peniazmi. 

Čo znamená „organický“?

Od jabĺk po zmrzlinu až po popcorn, ekologické výrobky plnia regále obchodov a sú jedným z najrýchlejšie rastúcich odvetví na trhu s potravinami. Keďže sa čoraz viac ľudí obáva planéty a svojej postavy zároveň, dáva zmysel, že hľadajú lepšie možnosti stravovania, ako sa píše na thehealthy.com. Ale znamená to organické vždy lepšie?

Čítajte tiež: JEDLO, po ktorom budú mastné VLASY a lupiny preč: Zmenia KORUNU krásy na nepoznanie

Prvá vec, ktorú potrebujete vedieť, je to, že „organický“ je opis toho, ako sa jedlo vyrába, nie ako je zdravé, hovorí Amanda A. Kostro Millerová, registrovaná dietetička a poradkyňa spoločnosti Smart Healthy Living. Najväčším faktorom v označovaní organický je to, či sa určité pesticídy a chemikálie použili počas procesu chovu alebo zberu. Takže, ak sa obávate toxínov vo vašom jedle, má zmysel kupovať potraviny s označením organický - aspoň v niektorých prípadoch.

Podľa štúdií uverejnených v časopise British Journal of Nutrition by organické mäso a organické mliečne výrobky mohli mať viac zdravých tukov. Podľa samostatnej štúdie uverejnenej v tom istom časopise má ekologická produkcia viac antioxidantov ako bežné odrody. Výživa sa však medzi jednotlivými potravinami veľmi líši a hoci je pre potraviny lepšie označenie "organický", existuje veľa potravín, z ktorých tie konvenčné sú rovnako dobré ako organické. 

Organické cestoviny

Biele cestoviny nemusia byť organické, pretože sú tak spracované, že vonkajšie vrstvy pšenice - časť, na ktorú sa môžu zachytiť pesticídy - sú odstránené. Chemických látok tak obsahujú veľmi málo, ako hovorí Jodi Greebel, registrovaný dietetik.

11 ORGANICKÝCH potravín, ktoré
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Organické maslá z orechov a semien

Organické arašidové maslo nemusí byť zlý nápad, ale ušetrite svoje peniaze, pokiaľ ide o maslo zo semien, upozorňuje Greebel a pokračuje: „Napríklad slnečnicové semená zvyčajne neobsahujú veľké množstvá pesticídov.“

Organické lízatka

Lízatka, rovnako ako väčšina cukroviniek, sú iba cukor a pokiaľ ide o zdravie, organický cukor nie je pre vás lepší než ten bežný, hovorí Shari Portnoy, registrovaný dietetik. Jednoducho ide o cukor. Označenie „organický“ sa vás len snaží prinútiť, aby ste si mysleli, že je zdravé. 

Organický ananás

Tvrdá a hrubá šupka na ananáse nielenže sťažuje vstup do sladkého ovocia, ale aj prístup pesticídov. „Plody s hrubou šupkou majú zvyčajne menej rezíduí pesticídov,“ hovorí Greeber. Ušetrite peniaze a kupujte radšej tradične pestované ananásy. 

11 ORGANICKÝCH potravín, ktoré
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Organický olivový olej

Olivový olej je skvelým zdrojom zdravých tukov, ale získavanie a kvalita sú oveľa dôležitejšie ako to, či je olej organický, upozorňuje Jennifer Leaseová, výživová poradkyňa. 

„Chcete extra panenský olivový olej, pretože je za studena lisovaný z olív a nebol chemicky rafinovaný alebo ošetrený,“ vysvetľuje. „Venujte pozornosť aj baleniu a označeniu oleja. Mal by byť v tmavej alebo nepriehľadnej fľaši, aby sa zabránilo kontaktu so svetlom. Štítok by mal identifikovať krajinu pôvodu, dátum zberu a zabezpečiť, aby bol skutočne extra panenský.“

Organické banány

Organické banány sú často len o pár centov drahšie ako ich tradičné náprotivky. Medzi organickými a bežnými banánmi skutočne nie je žiadny rozdiel, pretože hrubá šupa chráni ovocie pred pesticídmi. Na druhej strane, je pravda, že banány sú intenzívne ošetrené pesticídmi a vystavujú pracovníkov nezdravým hladinám toxínov.

Organické ryby

Ak vidíte označenie „organický“ na etikete ryby alebo morských plodov, buďte veľmi obozretní, pretože pre organické morské plody neexistuje žiadny oficiálny štandard. Toto slovo v tomto prípade nemá význam.

„Vodné prostredie, v ktorom žijú voľne žijúce ryby sa nedá kontrolovať, a preto jednoducho nepoznáme ich krmivo, ani možný kontakt s environmentálnymi toxínmi,“ vysvetľuje Leasová.

Namiesto toho je najdôležitejším faktorom, ktorý si treba všímať, spôsob získavania morských plodov. Ak je to možné, dajte prednosť rybám lokálne pestovaným na farmách a hľadajte udržateľné zdroje. Jedzte menšie ryby, napríklad sardinky, tie vám tiež môžu pomôcť vyhnúť sa toxínom.

Organické avokádo

Je úplne jedno, či si dáte na tanier konvenčné alebo organické avokádo. Ako tvrdí výživová špecialistka Ariane Resnicková, po spolupráci s jednou značkou zistila, že avokáda sa ošetrujú pesticídmi každých sedem rokov. Množstvo chemických látok je podobné u konvenčného i organického avokáda. 

11 ORGANICKÝCH potravín, ktoré
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Organické melóny

Medové melóny, žlté melóny a iné majú vlastný prostriedok proti pesticídom – hrubú kôru. 

"Melóny nemajú problémy s malými škodcami kvôli ich veľmi hrubej kôre, takže je potrebných menej pesticídov," hovorí Resnick. 

Organické sušienky

Bez ohľadu na to, čo vidíte napísané na štítku produktu, sušienky a iné pochutiny sú nezdravým jedlom. Či už obsahujú organické látky alebo nie, to nemení skutočnosť, že ide o spracované potraviny zvyčajne s veľkým obsahom cukru a nasýtených tukov. Označenie „organický“ nemusí nevyhnutne znamenať, že výrobok je zdravší, pokiaľ ide o jeho výživový profil. 

Organické citrusové plody

Podobne ako melóny, citrusové plody ako sú citróny, limetky a pomaranče, majú dosť hrubú kožu, aby odradili baktérie. Jednak nepotrebujú ošetrenie s veľkým množstvom chemických látok a ak áno, tak chemikálie ostávajú len na šupke, objasňuje Kelly Kennedyová, registrovaná dietetička. 

„Keďže ovocie aj tak ošúpete a šupu vyhodíte, nákup organických pomarančov je úplne zbytočné a je to len záťaž pre peňaženku,“ hovorí. „Odporúčam však dôkladne umyť šupu z akéhokoľvek ovocia alebo zeleniny pred tým, ako ich nakrájate, aby ste odstránili všetky nečistoty, a pod.“

Viac o téme: ZdravieJedloStravaOrganické potraviny
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9