Zjedli ste MASTNÉ jedlo? Rýchle záchrany, ktoré napravia ŠKODY!
Chceli ste sa tomu vyhnúť, ale nedalo sa. Aj tí, ktorí sa zdravšie stravujú, občas dostanú chuť na mastné jedlo, po ktorom prichádzajú výčitky. Našťastie, existujú spôsoby, ako zmierniť negatívny dopad tohto jedla zvyšujúceho cholesterol na ľudské telo!
Cholesterol je mastná kyselina, ktorá sa produkuje v pečeni a pomáha pri vykonávaní mnohých telesných funkcií. Avšak, nedostatok rovnováhy v hladine cholesterolu sa môže ukázať ako škodlivý pre naše telo. Vyššie hladiny cholesterolu v krvi môžu viesť k zablokovaniu tepien a spôsobiť srdcový infarkt. Na vine sú hlavne mastné jedlá a sedavý životný štýl.
Čítajte tiež: Hrozivá PREDPOVEĎ choroby mozgu: V týchto POLOHÁCH radšej nespite!
Zatiaľ čo niektorí nemajú žiadne zdravotné problémy, pestro a vyvážene sa stravujú, raz za čas prídu situácie, kedy si doprajú viac než inokedy. Hoci by každý povedal, že raz za čas konzumácia mastného jedla telu moc neublíži, nie je to úplne tak. Podľa výskumu je dokonca aj jedno mastné jedlo schopné zvýšiť hladinu cholesterolu v tele, ako sa uvádza na timesofindia.com! Čo teda robiť v prípade, ak ste si dopriali ťažké jedlo? Udržte si hladinu cholesterolu pod kontrolou jednoduchými tipmi.
Tipy, ako zvrátiť nepriaznivé účinky mastného jedla:
Vypite teplú alebo vlažnú vodu
Pitie vlažnej vody po mastnom jedle pomáha pri odstraňovaní nežiadúcich účinkov mastného jedla. Jeden až dva poháre teplej vody pomôžu pri čistení čriev a chránia ich pred poškodením.
Vyhnite sa ďalšiemu jedeniu a nepite nič studené
Po konzumácii jedál s vysokým obsahom tuku sa odporúča nejesť a nepiť studené nápoje. V opačnom prípade olej stuhne a jedlo bude ťažko stráviteľné.
Zacvičte si
Po ťažkom jedle sa dajte fyzické aktivity, ako je chodenie po schodoch alebo len obyčajná perchádzka. Tým nielenže spálite kalórie, ale tiež sa vám premasíruje pečeň a črevá, čím sa umožní ich lepšia funkcia.
Nechoďte do postele
Vyhnite sa po ťažkom jedle tomu, že si ľahnete do postele. Dajte tomu aspoň 2 hodiny. Tak poskytnete telu čas na strávenie potravy a nebude ho priamo ukladať vo forme tukov.
Med
Med je jedným z najlepších protijedov na mastné jedlá. Zmiešajte jednu čajovú lyžičku medu v pohári teplej vody a pridajte do nej dve čajové lyžičky jablčného octu. Vypite ho po konzumácii ťažkého jedla.
Triphala
Triphala je prírodný bylinný doplnok. Ide o kombináciu plodov na vnútorné prečistenie a tiež regeneráciu a obnovu organizmu. Zoženiete ho v špecializovaných predajniach so zdravou výživou. Polievkovú lyžicu prášku Triphala zmiešajte v pohári teplej vody. Tento prírodný doplnok pomôže pri znižovaní nepriaznivých účinkov mastných potravín.
Dlhé korenie
Dlhé korenie je špeciálny druh korenia Pippali. Posilňuje žalúdok a trávenie a taktiež odstraňuje toxické látky. Dvakrát denne počas troch až štyroch dní vypite dve štipky prášku s dlhým korením a teplou vodou spolu s medom.
Guggul
Guggul je bylina, ktorá pomáha znižovať hladinu cholesterolu a zmierňuje nepriaznivé účinky stravy s vysokým obsahom cholesterolu. Považuje sa za termogénneho antioxidačného spaľovača tuku. Základom je hnedý extrakt z Indického stromu Commiphora mukul.
Citrónová šťava
Zmiešajte lyžicu citrónovej šťavy a dve štipky himalájskej soli v pohári teplej vody a vypite.
Kardamón
Na okamžitú úľavu vezmite jednu alebo dve tobolky kardamónu s kryštálikmi himalájskej soli.
Semená feniklu a ligurčeka
Zmiešajte rovnaké množstvá semien feniklu a ligurčeka. Jedzte ich dvakrát denne po dobu troch až štyroch dní.
Fotogaléria
zdravie cholesterol mastné jedlo