Čo sa stane, ak si dáte teplé jedlo v HORÚCOM počasí? Reakcia tela, ktorú by ste nečakali
Pri pomyslení, že v Indii pijú ľudia horúci čaj, vo Vietname si doprajú horúcu polievku Pho a v Mexiku sa chladia pikantnou salsou, sa nejeden z nás začne potiť. Uprednostnili by sme radšej chladený nápoj. Faktom však je, že horúce a korenisté jedlá nás dokážu počas tropických dní príjemne ochladiť!
Ľudské telo dokáže vďaka metabolickým procesom veľmi dobre regulovať teplo. Hlavným fyziologickým dejom, ktorým z tela vylučujeme prebytočné teplo, je potenie. Prúdenie krvi do pokožky, nôh a rúk sa najprv zvyšuje, aby sa teplo prenieslo na okraj a potom sa z pokožky odvádza vo forme potu, ktorý sa mení na vodnú paru.
Čítajte tiež: Letné HRIECHY, ktoré sa vám môžu vypomstiť: Tieto JEDLÁ nepatria v teplom počasí na tanier
V koži máme milióny potných žliaz. Ľudské telo dokáže v pokojnom stave udržiavať stabilnú teplotu v rozmedzí plus mínus jeden stupeň. Pri náraste teploty sa začneme potiť. Receptory alebo nervové zakončenia, citlivé na zmeny teploty, sa nazývajú termoreceptory. Oznamujú hypotalamu – termostatu v mozgu - že ortuť stúpa (alebo klesá) a telo rýchlo reaguje.
Horúce nápoje, korenisté jedlá a potenie
Keď konzumujeme horúce nápoje, potenie vyvolajú informácie z termoreceptorov v žalúdku a jeho okolí, ktoré zaregistrujú vyššiu teplotu, ako sa uvádza na sbs.com.au.
Potiť sa môžeme aj vtedy, keď sme v emocionálnom alebo psychickom strese v dôsledku iného základného stavu, ako je cukrovka alebo, ak sme konzumovali korenisté jedlá. V tých sa vyskytuje kapsaicín, účinná látka v čili, ktorý stimuluje termoreceptory. Na rozdiel od teplých nápojov, ktoré podráždia termoreceptory v žalúdku, korenisté jedlá podráždia termoreceptory v ústach. Táto reakcia sa nazýva chuťové potenie, pretože sa týka chuti. Potenie je sústredené okolo čela a krku a môže byť vyvolané aj inými látkami, napríklad kofeínom.
To, či vnímame potenie ako efektívny chladiaci mechanizmus alebo ako nepríjemnosť, závisí od prúdenia a vlhkosti vzduchu. Kvapky potu na pokožke sa rýchlejšie odparia, ak je suchší deň s nízkou vlhkosťou a odparovaniu nebráni hrubý odev. Ak je vzduch vlhký, pot nemá kam odchádzať.
Radšej teplejšie nápoje ako studené
Ollie Jay, ktorý vedie Laboratórium termálnej ergonómie na univerzite v Sydney, sa už mnoho rokov zaoberá otázkou, ako ľudia regulujú svoju telesnú teplotu za rôznych podmienok. Jeho výskum ukázal, že pri konzumácii horúcich nápojov celkové množstvo tepla uloženého v tele je menšie ako v prípade, že si dáme niečo chladené. Chladiaci účinok potenia totiž prevažuje nad uloženým teplom.
Ollie preto odporúča uprednostniť počas horúcich letných dní alebo pri cvičení skôr teplejšie nápoje alebo nápoje s izbovou teplotou. Rovnako to funguje aj pri konzumácii korenistých jedál. Tak sa zdá, že v Indii, Vietname aj Mexiku veľmi dobre vedia, čo robia a prečo si v horúčavách doprajú, na prvý pohľad nepochopiteľné, horúce a korenisté nápoje a jedlá.
Fotogaléria
potraviny leto zdravie jedlo strava