Štíhla a fit aj v 40-tke? Žiadny sen, toto by ste mali jesť podľa vášho VEKU!

Zdroj: gettyimages.com
2020-07-11 15:00:00

Základné princípy, z ktorých by mala pozostávať zdravá strava, sa nikdy nemenia. Sú však niektoré oblasti, ktoré si v jednotlivých dekádach života vyžadujú viac pozornosti. Preto je potrebné prispôsobiť stravu nášmu veku.

To, čo v strave funguje teraz, bude aj neskôr. Odborníci odporúčajú sústrediť svoju pozornosť v každom veku na ovocie a zeleninu, zdravé uhľohydráty, dopriať si v primeranom množstve zdravé tuky, od orechov cez olivový olej až po mastné ryby. Každá dekáda života však prichádza so svojimi vlastnými potrebami v oblasti výživy a kalórií, čo znamená, že po dosiahnutí určitého veku je potrebné zamerať sa na určitý jedálníček, ako sa píše na medicaldaily.com.

Čítajte tiež: Ochránia pred INFARKTOM a priberaním: Pozitívne stránky HORÚČAV, o ktorých ste nevedeli

20 rokov

Toto je vek, keď sa obvykle začíname zaraďovať do pracovného života a naše telo musí byť schopné udržať krok s touto zmenou. V strave by sme preto mali dať dostatočný priestor najmä mliečnym výrobkom, listovej zelenine a potravinám obohateným vápnikom na budovanie kostí. Strava by mala byť vyvážená, aby sme už teraz nemuseli trápiť telo diétami a dôležité je dopriať si alkohol v rozumnej miere. Ak sa teraz na nás „nalepia“ kalórie z alkoholu, čaká nás dlhý boj.

30 rokov

Táto dekáda býva obvykle jednou z najhektickejších a najaktívnejších. Dôležité je preto zamerať sa na pravidelné a vyvážené stravovanie, dostatok spánku a telesný pohyb. Mali by sme sa naučiť sledovať svoju hmotnosť a snažiť sa udržať ju „v zdravých číslach“. Dostatok ovocia a zeleniny je ešte dôležitejší ako pred pár rokmi a mali by sme ich mať na tanieri denne. Dôležité je tiež kontrolovať príjem tukov a cukru.

40 rokov

Nastáva pohodlnejšie životné tempo, metabolizmus sa spomaľuje a tak si pri stravovaní treba dávať pozor na kalórie. Treba vynaložiť viac fyzického úsilia na udržanie prirodzenej svalovej hmoty. Veľký význam má pravidelná konzumácia ovocia a zeleniny.

50 a viac rokov

Nastáva obdobie, v ktorom má štýl stravovania a dostatok pohybu najväčší vplyv na kvalitu života. Doprajte si potraviny s vysokým obsahom živín, veľkú pozornosť venujte príjmu vápnika a snažte sa vyhýbať stresu.

Fotogaléria


Tagy:
zdravie strava vek

2020-07-11 15:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Feminity.sk

Gurman.sk

Diskusia