Ako skrotiť chuť na SLADKÉ? Vaše telo tým v skutočnosti zakrýva iné PROBLÉMY!

Zdroj: gettyimages.com
2020-06-09 20:30:00

Prichádza vtedy, keď ju najmenej čakáte a dokáže poriadne zamotať hlavu. Pohlcujúca chuť na sladké. Príde a drží sa vás ako kliešť. Až kým neodoláte a na tanier si naložíte porcie sladkého pokušenia... STOP! Môže byť za tým v skutočnosti niečo iné.

Sladké pochúťky, ako napríklad zmrzlina alebo čokoláda môžu byť dobré pri zvládaní každodenného stresu. Samozrejme, v tom prípade, ak sa konzumujú s mierou. Túžba po väčšom množstve sladkých jedál môže viesť k dlhodobým problémom s fyzickým a duševným zdravím vrátane nárastu hmotnosti a výkyv nálad, ako sa uvádza na medicaldaily.com

Čítajte tiež: Malé ZMENY s veľkými účinkami: TRIKY, ako vyriešiť bežné situácie a uľahčiť si život!

Dobrou správou je, že existujú účinné triky, ktoré môžu pomôcť skrotiť chute na cukor!

Siahnite po L-glutamíne

Katie Wellsová, certifikovaná odborníčka výživy navrhuje doplnenie aminokyseliny L-glutamínu, citujúc knihu „The Mood Cure“ od Dr. Julie Rossovej.

V knihe, ktorú Wellsová opísala ako „zlatú baňu informácií o výžive“, Rossová načrtla tipy na boj so sladkými chuťami a teoretizovala, že stres, zlá strava alebo environmentálne faktory poškodzujú niektoré aminokyseliny, ktoré vedú k intenzívnym chutiam na cukor. To znamená, že samotná zdravá strava nemusí stačiť na zvrátenie týchto problémov. Ako vysvetľuje webová stránka Food Renegade, samotná vôľa nemusí pomôcť tým, ktorí majú vážne nedostatky v aminokyselinách a nevyváženosti neurotransmiterov. Nemusia prekonať závislosť od cukru.

Riešením je krátkodobá konzumácia L-glutamínu. Údajne, keď vás zasiahne chuť na cukor, stačí niekoľko 500 miligramových dávok aminokyseliny denne na vyriešenie problému v priebehu jedného alebo dvoch mesiacov.

Jedzte viac bielkovín a dobrých tukov

Chuť na jedlo je obyčajne spôsobená niečím tak jednoduchým, ako je pravidelné občerstvenie nadbytočných uhľohydrátov a nedostatočného množstva bielkovín a tukov.

Sladké zemiaky a iné sacharidy poskytujú telu rýchlu a ľahkú energiu, ale príliš veľké množstvo môže mať za následok kolísanie cukru v krvi, ktoré vedie k iným chutiam. Bielkoviny sa skladajú z aminokyselín, ktoré pomáhajú vyrovnať hormóny a tiež vám pomôžu vyhnúť sa chuti na cukor. Zdravé tuky z avokáda a ďalších celých potravín zase poháňajú organizmus, pričom zvyšujú pocit sýtosti a pomáhajú znižovať pocity hladu.

Konzumácia zdravých tukov a bielkovín (spolu so veľkým množstvom zeleniny) dlhodobo pomáha vyrovnať sa s chuťou cukru. Všetky prinášajú esenciálne mastné kyseliny, aminokyseliny a mikroživiny do vášho tela, aby zostalo v rovnováhe a zbytočne netúžilo po jedle.

Jedzte iba vtedy, keď máte hlad (a plánujte dopredu)

Intenzívny hlad sťažuje racionálne rozhodovanie o najlepšom jedle/potravinách. Niekedy je najlepšie byť aktívny. V tomto prípade to znamená naplánovať alebo pripraviť zdravé jedlo vopred, aby ste ich mali po ruke, keď budete mať hlad.

Cvičte

Cvičenie pomáha uvoľňovať niektoré endorfíny, ktoré sa bežne uvoľňujú pri konzumácii sladkých potravín. Môže byť veľkou náhradou sladkostí, keď sa vykonáva konzistentne. Cvičenia zamerané na vyplavovanie endorfínov a znižovanie chuti na cukor nemusia byť veľmi intenzívne. Pomôže aj pár sérií cvičenie s vlastnou telesnou hmotnosťou.  

Poriadne sa vyspite

Dostatočný spánok je nesmierne dôležitý. Jeho nedostatok zvyšuje riziko každého chronického zdravotného problému - konkrétne srdcových chorôb, rakoviny, cukrovky a ďalších problémov súvisiacich s metabolizmom.

Spánok tiež pomáha vyrovnať hladinu cukru v krvi a udržiava správne hladiny hormónov, ktoré riadia inzulín. V skutočnosti už jedna noc zhoršeného spánku môže narobiť problémy. 

Doplňte si chróm

Chróm je dôležitý na vyrovnávanie hladiny cukru v krvi. Niektorí lekári navrhujú, aby sa tento stopový prvok použil na reguláciu hladín inzulínu.

Aj keď by ste sa mali skôr, ako začnete brať nový doplnok, poradiť so svojím lekárom alebo registrovaným výživovým poradcom, chróm môže pomôcť udržať hladinu cukru v krvi stabilnú, aby sa predišlo chuti do jedla.

Získajte vitamíny skupiny B

Vitamíny skupiny B sú nevyhnutné pre množstvo reakcií v tele - medzi nimi je to, ako metabolizujete sacharidy. Stres alebo nadbytok sacharidov redukuje tieto dôležité živiny.

Buďte hydratovaní

Skôr než sa vrhnete na sladké popoludňajšie občerstvenie, skúste si dať pohár vody. Za chuťami na cukor totiž môže byť v skutočnosti smäd. Dehydratácia sťažuje telu produkovať glykogén potrebný na to, aby ste mali energiu. Takže vypite veľa vody, aby ste sa ubezpečili, že vaše problémy s cukrom sa ďalej nezhoršujú.

Fotogaléria


Tagy:
zdravie cukor prevencia sladkosti sladké jedlo

2020-06-09 20:30:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Gurman.sk

Diskusia