Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Vyhýbanie sa mäsu nemusí byť najlepší krok: O toto vás pripraví prechod na vegetariánstvo

Zobraziť galériu (2)

Strava plná ovocia a zeleniny sa už odjakživa spája s pevnejším zdravím a nízkym rizikom vzniku chorôb. Vedci však zistili, že zatiaľ čo na fyzické zdravie má pozitívny vplyv, čo sa týka duševného, je to horšie. Vegánska a vegetariánska strava môžu mať dokonca vážne následky na psychiku. 

Ak prejdete na jedno z týchto dvoch stravovaní, môže vám to pomôcť vyhnúť sa mnohým zdravotným problémom, ako sú srdcové choroby, rakovina a cukrovka. Odborníci na výživu a iní experti sa domnievajú, že spotreba mäsa prispieva k rozvoju chorôb.

Čítajte tiež: Signály, že vaše PĽÚCA kričia o pomoc: Tieto ZNAMENIA upozornia na problémy s orgánom

Čo spôsobuje? 

Na druhej strane, vyhýbanie sa mäsu má údajne nepriaznivý vplyv na duševné zdravie. Podľa vedcov tí, ktorí uprednostnia stravu na rastlinnej báze, majú väčšiu pravdepodobnosť depresie, úzkosti alebo až sebapoškodzovania ako tí, ktorí konzumujú mäso, ako sa uvádza na muscleandfitness.com

Nová štúdia bola publikovaná v časopise Critical reviews of Food Science and Nutrition. Upozorňuje na rastúcu mieru duševných chorôb v posledných dvoch desaťročiach! Ako dodal vedecký tím, k nárastu došlo v čase, keď veľké množstvo ľudí prešlo na vegánsku stravu. 

„Spolu s mojimi kolegami sme boli celkom prekvapení, ako konzistentný vzťah je medzi vyhýbaním sa mäsu a zvýšeným výskytom duševných chorôb medzi populáciami,“ uviedla Urska Dobersek, autorka štúdie a odborná asistentka na University of Southern Indiana. „Ako sme dodali v našom závere: štúdia nepodporuje vyhýbanie sa mäsu ako stratégiu v prospech duševného zdravia.“

Vyhýbanie sa mäsu nemusí
Zobraziť galériu (2)

Odhalenie výskumu

Tím preskúmal údaje z 18 predchádzajúcich štúdií, do ktorých bolo zapojených 149 559 spotrebiteľov mäsa a 8 584 vegetariánov z Európy, Ázie, Severnej Ameriky a Oceánie. Každý výskum bol zameraný na to, ako strava spôsobuje zmeny v duševnom zdraví a kvalite života.

Jedenásť štúdií ukázalo, že vegetariáni a vegáni mali horšie psychické zdravie ako konzumenti mäsa, zatiaľ čo tri ďalšie štúdie zistili pozitívne účinky bezmäsitých jedál. Vedci z poslednej štúdie však uviedli, že „dôslednejšie“ štúdie naznačujú, že konzumenti mäsa majú lepšiu duševnú pohodu.

Je potrebný ďalší výskum

Tím však poznamenal, že nebolo jasné, ako vyhýbanie mäsu priamo prispieva k duševným problémom. Budúci výskum by mal zistiť, či mäso poskytuje určité živiny, ktoré ľudia nedostávajú z ovocia, zeleniny alebo zŕn. Štúdie by mali tiež analyzovať mentálne problémy ako dôvod, prečo sa niektorí ľudia vracajú ku konzumácii mäsa po tom, čo prejdú na vegánstvo alebo vegetariánstvo.

Viac o téme: ZeleninaStravovanieZdravá stravaPsychikaDuševné zdravie
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9