Imunita sa v skutočnosti nedá posilniť stravou: Ako funguje?

Zdroj: gettyimages.com
2020-05-03 15:00:00

Množstvo rád hovorí o posilnenej imunite, ktorá je ochranou pred koronavírusom. Aby sme to docielili, mali by sme konzumovať určité potraviny. Snaha o posilnenie imunitným buniek je však komplikovanejšia, ako si myslíte!

Imunitný systém možno považovať za zložitý mechanizmus. Preto v skutočnosti žiadny samospásny spôsob ochrany zdravia neexistuje, ako uvádza spotrebiteľká organizácia dTest. Nemali by sme sa spoliehať na nutrične bohaté potraviny. Tie nás pred epidémiami a nákazou neochránia. 

Čítajte tiež: Zvláštny PRÍZNAK koronavírusu: Ak zbadáte tieto zmeny na koži, zbystrite pozornosť!

Veľa procesov v imunitnom systéme

Zvýšený príjem superpotravín, ktoré obsahujú množstvo zdraviu prospešných látok, ako je napr. zázvor či kurkuma, sú obľúbenou témou internetu i mimo pandémie. Belgická organizácia Test-Achats uvádza ako príklad zlaté mlieko, ktorého súčasťou je mlieko, zázvor a škorica. Ide o výživný nápoj, no má vplyv na imunitu

Imunitný systém zaisťuje schopnosť organizmu odolávať chorobám. Keďže telo neustále čelí pôsobeniu rôznych mikroorganizmov, ide o nekonečný boj. Doteraz nie sú mechanizmy imunitných reakcií úplne preskúmané. Isté je, že imunitný systém sa nespráva ako jeden spoločný celok, má svoju dynamiku a súbežne v ňom prebieha veľa rôznych procesov. Pre jeho správnu funkciu, je nutná rovnováha a harmónia. 

Aby sme posilnili imunitné bunky, je to oveľa zložitejšie. Bunky reagujú odlišne podľa ohrozenia, ktorému čelia. Účinky stravy, cvičenia, veku, stresu a ďalších faktorov na imunitné reakcie sú predmetom mnohých výskumov. 

Je jasné, že imunita slabne s pribúdajúcim vekom. U ľudí po 65. roku sú už choroby ako infekcie dýchacích ciest, chrípka a pneumónia smrteľné. Seniori majú vyššiu pravdepodobnosť nákazy a úmrtia na infekčné choroby vrátane koronavírusu. 

Nie je isté, či zvyšujú imunitu

Hovorí sa, že ak máme nedostatok niektorých vitamínov a minerálov, imunitné reakcie sú slabšie. Stále však nie je isté, že by niektoré potraviny zvyšovali imunitu alebo chránili pred chorobami. Príkladom je spomínané zlaté mlieko s ingredienciami ako kurkuma, zázvor a škorica. Hoci obsahujú protizápalové zložky a antioxidanty, ktoré chránia bunky pred poškodením, nikdy nebolo dokázané, že by mali pozitívny účinok proti bakteriálnym či vírusovým infekciám. 

Antivírusový účinok kurkumínu, aktívnej zložky kurkumy, sa prejavil vo výskumoch v laboratórnych podmienkach. V reáli sa tieto poznatky zatiaľ nepotvrdili. Hoci zvyšuje hladinu protilátok v krvi, to ešte neznamená, že má priaznivý účinok na celkovú imunitu organizmu. Podobné je to aj so škoricou, ktorá obsahuje aldehyd. 

Antibakteriálne a protiplesňové účinky sa preukázali in vitro, teda v laboratórnych podmienkach, ale klinické štúdie na potvrdenie u ľudí neprebehli. Účinok zázvoru na ľudský organizmus síce skúmaný bol, ale výsledky relevantných výskumov sú nespoľahlivé. Dvojnásobne to platí v prípade potravín používaných ako korenie, ktoré sú konzumované vo veľmi malom množstve. Navyše, majú nízku biodisponibilitu, teda mieru, v ktorej ich telo vie využiť. 

Možnosti superpotravín by sa teda nemali preceňovať. Ako súčasť pestrej stravy sú však vítané. Správne stravovacie návyky a dostatočný pohyb patria medzi zdravý životný štýl, ktorý je to najlepšie, čo môžeme pre seba nielen v tejto dobe urobiť. 

Fotogaléria


Tagy:
zdravie stravovanie imunita prevencia zdravá strava superpotraviny

2020-05-03 15:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Gurman.sk

Diskusia