Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Tento druh JEDLA môže mať vplyv na priebeh CHOROBY: Spúšťa ozdravné procesy v tele!

Zobraziť galériu (4)

Ak ste milovníkmi korenistých jedál, viete už, ako ovplyvňujú vaše telo. Stačí jeden hlt štipľavého pokrmu a pot vám steká po tvári, cítite horúčavu a „ohnivý poplach“ v ústach! Majú však tieto jedlá vplyv aj na choroby?

Hoci by sa mohlo zdať, že nie, odpoveď je iná. Korenisté potraviny vás síce nevyliečia z chrípky alebo iného ochorenia, ale môžu pomôcť zmierniť niektoré príznaky, ako sa uvádza na livestrong.com. Potvrdzuje to Kristine Gedroicová, MD, lekárka a riaditeľka Gedroic Medical Institute, podľa ktorej existujú pikantné jedlá, ktorým treba dať prednosť, ak vás skolila choroba!

Čítajte tiež: Naša kuchyňa ako ochrana pred NÁKAZOU: Tieto SLOVENSKÉ potraviny majú veľkú silu!

Kajenské korenie na kašeľ a dutiny

Kapsaicín, účinná látka v chilli papričkách možno použiť na zmiernenie upchatia dutín. Štúdia uverejnená v júli 2015 v Cochrane Database of Systematic Reviews zistila, že nazálny sprej na báze kapsaicínu zlepšil príznaky sínusovej kongescie nesúvisiacej s alergiou (neskúšajte nosné spreje vyrobené z domácej chilli papričky). Okrem toho malá štúdia s 24 pacientmi publikovaná v januári 2015 v Respiratory Medicine zase prišla na to, že užívanie kapsúl s kapsaicínom v prášku znížilo príznaky kašľa.

Na stanovenie účinkov kapsaicínu je však potrebný rozsiahlejší výskum. Podľa štúdie uverejnenej vo februári 2016 v American Journal of Clinical Nutrition môže mať konzumácia korenistých jedál s chilli papričkami u niektorých ľudí nepriaznivé účinky, vrátane nadúvania a nevoľnosti.

Podľa Mayo Clinic je najlepším riešením, ako pomôcť telu zotaviť sa z chrípky odpočinok a pitie veľkého množstva tekutín. Ak vám teplomer ukazuje 39 stupňov Celzia a viac, trvá to minimálne tri dni a vaše telo nereaguje na lieky na zníženie horúčky, navštívte svojho lekára.  

Chren na úľavu od upchatých dutín

„Chren je skvelý na zmiernenie preťaženia dutín,“ hovorí Dr. Gedroicová. Ak ste niekedy jedli wasabi alebo chren, možno ste už postrehli ich zdravotné benefity. Oči vám zaliali slzy a cítili ste, ako vaše dutiny „horia“. Potom však nastala veľká úľava a po vysmrkaní sa do vreckovky ste dýchali voľnejšie! Chren je však veľmi intenzívny, takže nie je vhodný pre každého. 

Tento druh JEDLA môže
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Cesnak na posilnenie imunitného systému

Cesnak je bežnou a chutnou slovenskou potravinou. Jeho výhody boli popísané mnohými kultúrami po celé stáročia. Vedci nedávno skúmali základné zdravotné mechanizmy podľa prehľadu uverejneného v apríli 2015 v časopise Journal of Immunology Research. Preskúmaním sa zistilo, že cesnak pomáha posilňovať imunitný systém stimuláciou funkcie určitých typov buniek. Čím silnejší je váš imunitný systém, tým je väčšia šanca, že vaše telo zvíťazí v boji s infekciou a taktiež, že sa pred chorobami ochráni.

Výťažok cesnakového extraktu navyše môže pomôcť znížiť závažnosť príznakov prechladnutia a chrípky. Podľa štúdie uverejnenej v júni 2012 v Clinical Nutrition mali účastníci štúdie, ktorí užívali doplnky cesnaku (približne 2,5 gramu denne) menej závažné príznaky ako tí, ktorí užívali placebo. Stojí za zmienku fakt, že veda o imunitných účinkoch cesnaku je stále veľmi nová. Na úplné pochopenie potenciálnych prínosov je potrebné oveľa viac výskumov.

Ak sa rozhodnete jesť surový cesnak, Dr. Gedroicová poznamenáva, že ak chcete získať všetky výhody, mali by ste cesnak rozdrviť alebo nakrájať a pred jedlom nechať tak asi 10 až 15 minút. Podľa Linus Pauling Institute of Oregon State University sa počas tohto času uvoľní zlúčenina nazývaná alliináza, ktorá má antioxidačné a protizápalové vlastnosti.

Tento druh JEDLA môže
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Čo jesť a čomu sa vyhnúť? 

Korenisté jedlá môžu byť pre niektorých počas choroby prínosom, no nie sú pre každého. Pikantné potraviny môžu spôsobiť u niekoho poškodenie žalúdka, preto treba byť opatrný. Ak máte akékoľvek gastrointestinálne príznaky, vrátane nevoľnosti, žalúdočnej nevoľnosti alebo zvracania, korenisté jedlá môžu tieto príznaky zhoršiť podľa Mayo Clinic. V takom prípade vám pomôže osvedčený slepačí vývar.

Taktiež záleží na tom, aké pikantné jedlo máte na tanieri. Pri chrípke je lepšie sa vyhnúť mastným jedlám. Podľa zdravotníckeho strediska Ohio State University Wexner Medical Center treba radšej vynechať tacos a rozhodnúť sa pre zdravšie možnosti, ako je polievka, zelenina a iné rastlinné potraviny. Pozor aj na spracovaný cukor, ktorý tlmí imunitný systém. To znamená, že imunita nebude môcť správne robiť si svoju prácu v boji proti infekcii. Ak máte chuť na niečo sladké, dajte si radšej ovocie. 

Tento druh JEDLA môže
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Platí to aj v prípade nového koronavírusu?

Vírus sezónnej chrípky nie je jediný typ vírusu, ktorý spôsobuje príznaky chrípky. Nový koronavírus je v súčasnosti zodpovedný za globálnu pandémiu COVID-19 a medzi sezónnou chrípkou a COVID-19 je veľa podobných príznakov. Medzi ne patrí horúčka, suchý kašeľ, únava, bolesť tela, kongescia dutín a výtok z nosa, ako uvádza University of Alabama v Birminghame.

COVID-19 môže tiež spôsobiť dýchavičnosť. Toto je jeden z najdôležitejších rozdielov medzi  chrípkou a novým koronavírusom. Taktiež sa nový koronavírus šíri oveľa rýchlejšie ako bežná chrípka. Nie je jasné, či by korenisté jedlá pomohli pri zmiernení príznakov. Keďže symptómy sú veľmi podobné, je možné, že tento druh jedla má taktiež účinky aspoň na miernu úľavu...

Viac o téme: ChrípkaChorobaJedloImunitaPrevenciaPikantné jedloChilli papričky
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9