Kvôli týmto jedlám môže telo prehrať boj s INFEKCIAMI: Skoncujte so STRAVOU, ktorá ho oslabuje!

Zdroj: gettyimages.com
2020-03-30 13:00:00

Vhodná strava môže posilniť imunitný systém, alebo naopak oslabiť obranyschopnosť tela pred chorobami. Určité jedlá môžu spomaliť boj ľudského organizmu s bakteriálnymi infekciami, ktorý sa nemusí skončiť dobre. Akému stravovaniu by sme sa preto mali vyhýbať? 

Už dávno je o nej známe, že zvyšuje krvný tlak a riziko infarktu a mozgovej mŕtvice. Nemeckí vedci teraz prichádzajú s novým tvrdením, ako sa presne správa telo vtedy, ak mu doprajeme viac týchto jedál. Reč je o slanej strave, ktorá môže byť nebezpečnejšia, ako sa doteraz predpokladalo.

Čítajte tiež: KORONAVÍRUS sa môže objaviť aj na časti tváre, ktorá sa podceňuje: Pery ako signál ochorenia

Oslabuje imunitný systém

Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie by mali dospelí ľudia skonzumovať denne najviac 5 gramov soli, čo je približne jedna čajová lyžička. Nemeckí vedci z Bonnskej univerzity najnovšie upozorňujú, že príliš veľa soli v strave by mohlo spôsobiť oslabenie imunity, ktorá nebude schopná brániť sa proti bakteriálnym infekciám, ako sa píše na newscientist.com.

Ako pokračuje doktor Christian Kurts, vedci testovali dobrovoľníkov, ktorí denne skonzumovali o 6 gramov soli viac ako boli zvyknutí. Ide o množstvo, nachádzajúce sa v dvoch porciách fastfoodového jedla. Výskumu sa zúčastnilo presnejšie 10 zdravých žien a mužov vo veku od 20 do 50 rokov. Údajne sa prvýkrát stalo, že by nejaký výskum dokazoval, čo robí nadmerný príjem soli s imunitným systémom. Po týždni mali niektoré z imunitných buniek u dobrovoľníkov nazývané neutrofily značne zníženú schopnosť pohltiť a usmrtiť baktérie v porovnaní s rovnakými testami uskutočnenými na každom jedincovi predtým, ako užili ďalšie slané jedlá.

Tento výskum je pritom v rozpore s inými v minulosti, podľa ktorých je vyšší príjem soli efektívnym nástrojom pri liečbe ochorení spôsobených niektorými kožnými parazitmi u pokusných zvierat. Vedci na základe týchto zistení potom tvrdili, že by soľ mohla posilňovať aj imunitu u ľudí. Vedúca autorka nemeckej štúdie Katarzyna Jobinová upozorňuje na výsledky štúdie dokazujúce, že toto zovšeobecňovanie nie je presné. Pokožka slúži ako zásobáreň soli uloženej v organizme. Vďaka tomu sa jej lepšie darí odstraňovať niektoré kožné ochorenia.

Vyššia úroveň hormónov

Hladina soli v organizme by sa však nemala podceňovať. V opačnom prípade by mohli trpieť napr. obličky, ktoré nemajú „radi“ vysoké množstvo soli. Tie pri filtrovaní slanej krvi podporujú vznik glukokortikoidov (hormónov). Ak sa nahromadia v organizme, spôsobia oslabenie imunitných buniek, ktoré bojujú proti baktériám. Taktiež sú známe ako granulocyty.

Výsledky štúdie sú jednoznačné. Vedcom sa to podarilo dokázať na myšiach s infekciou listérie, čo je častá príčina otravy jedlom a infekciami obličiek spôsobené baktériou E. Coli. Niektoré mali naordinovanú stravu s vysokým obsahom soli. Podľa Jobinovej bol zaznamenaný v slezine a pečeni týchto zvierat sto- až tisícnásobok choroboplodných patogénov. Ukázalo sa tiež to, že vysoký príjem soli o týchto zvierat spôsobil spomalenie liečby infekcie močových ciest.

Stačí veľmi málo! Už jeden týždeň stravy so zvýšeným príjmom soli potvrdil u dobrovoľníkov neschopnosť ľudských granulocytov bojovať proti bakteriálnym infekciám. Bola preukázaná aj vyššia úroveň glukortikoidov. Ich zlúčeniny sa používajú v medicíne na potlačenie imunitného systému. Vyzerá to tak, že aj tento jav oslabuje imunitný systém.

Fotogaléria


Tagy:
vírus strava imunita prevencia choroby infekcie koronavírus

2020-03-30 13:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Gurman.sk

Diskusia