Má počítanie kalórií vôbec zmysel? Je to inak, ako sa doteraz predpokladalo!

Zdroj: gettyimages.com
2020-02-07 06:00:00

Platí jednoduché pravidlo. Príjem by mal byť nižší, ako výdaj. Ak nastane opačný efekt, hrozí priberanie. Kalórie zvykneme rátať podľa štítkov na potravinách. Preto vás prekvapí fakt, že čísla v tabuľke výživových údajov nie sú až také presné!

Počítanie kalórií sa považuje za dobrý spôsob, ako schudnúť, no poslúži aj tým, ktorí si chcú udržať svoju hmotnosť. Zvyčajne pozeráme na zadnú stranu obalu potravín, kde sa nachádzajú informácie o počte kalórií a taktiež výživové zloženie. Podľa nypost.com však tieto čísla v tabuľke výživových údajov nemusia byť také presné, ako si myslíte!

Čítajte tiež: 9 príznakov, že by ste mali prestať piť mlieko: Keď telo kričí DOSŤ!

Ako je to s kalorickým obsahom? 

Dôkazom sú obyčajné mandle. Kedysi sa uvádzalo, že jedna porcia mandlií obsahuje 170 kalórií. Neskôr sa ukázalo, že to je len okolo 130. Dnes? V súčasnosti je to číslo vraj ešte menšie! Potravinárska spoločnosť Kind, ktorá vyrába a predáva zdravé sladkosti, oznámila zníženie kalorických údajov na svojich výrobkoch. Ich zloženie sa pritom nemenilo! Štúdie ukázali, že orechy obsahujú menej stráviteľných kalórií, ako sa doteraz predpokladalo. 

Americký vládny systém, ktorý prebehol pod záštitou producentov orechov odhalil zaujímavé zistenie. Metódy na určovanie kalorického obsahu v potravinách sú staré viac ako sto rokov a ešte k tomu nepresné! Dodnes sa predpokladalo, že gram sacharidu a gram bielkovín má rovnako po 4 kalórie. Gram tuku by mal obsahovať 9. 

Každý má iné trávenie

Ako hovoria nové zistenia, niektoré kalórie sa nestrávia a telo ich hneď vylúči. Spoluautor štúdie David Baer to potvrdzuje a tvrdí, že ak nie sú strávené, ich kalorický obsah možno nie je správny. Spolu s tímom odborníkov dal dokopy 18 dobrovoľníkov, ktorí dostali jedlá so surovými mandlami a bez nich. Každý deň poskytli účastníci vzorku moču a stolice, ktoré boli analyzované. O mandliach sa hovorilo, že majú 170 stráviteľných kalórií, no podľa nových zistení to je len 130. 

Iný výskum bol zrealizovaný o niekoľko rokov neskôr a na svedomí ho mal taktiež Baer. Jeho cieľom bolo pozrieť sa na spracovanie jedál. Výsledkom výskumu bolo zistenie, že varenie a mletie mandlií pomáha rozložiť ich bunkové steny, čím sa pri trávení uvoľňuje viac kalórií. Opekané mandle dokonca obsahujú viac stráviteľných kalórií ako tie v surovej forme. Keď sa orechy zomleli na mandľové maslo, všetky kalórie v orechoch sa premenili na stráviteľné. Iná štúdia zase hovorí, že surové mandle majú menej kalórií, ako tvrdila tá predošlá.

Ako dodal Baer, každý človek má iné trávenie. Taktiež orechy obsahujú rozdielne množstvo stráviteľných kalórií. Takže preto vidieť rozdiely. 

"Je nepravdepodobné, že budete mať rovnaké číslo vždy, keď zopakujete experiment," uviedol Baer. 

Ďalšia štúdia financovaná Global Cashew Council zistila, že kešu orechy mali menej kalórií, ako sa odhadovalo.

Neznepokojujte sa kalorickými rozdielmi

Aj keď Americká správa potravín a liečiv umožňuje spoločnostiam používať rôzne metódy na určovanie počtu kalórií, výrobky by nemali mať o 20 percent viac kalórií, ako je uvedené na etiketách.

Profesorka výživy na University of North Carolina Elizabeth Mayer-Davisová uviedla, že štúdie týkajúce sa kalórií v orechoch by nemali mať vplyv na všeobecné rady, ako na zdravú výživu. Povedala, že je dôležitejšie venovať pozornosť tomu, ako sú pripravené a napríklad, či sa pridávajú sladidlá.

Napriek uvedeným zisteniam sú podľa Baera kalorické počty väčšiny jedál presné. Kalorické tabuľky sú dobré pre tých, ktorí sa snažia si udržať hmotnosť. Ak sa budete sústrediť na celkové stravovanie, kalorické rozdiely môžete považovať za zanedbateľné. Ručička na váhe bude i napriek tomu ukazovať rovnaké, ak nie menšie číslo. 

Fotogaléria


Tagy:
potraviny zdravie chudnutie kalórie

2020-02-07 06:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Gurman.sk

Diskusia