Zastaraný mýtus o potravinovej prídavnej látke: Takto to v skutočnosti je s glutamátom!

Zdroj: gettyimages.com
2020-01-31 06:00:00

Kto by nemal rád ázijskú kuchyňu. Veľký výber jedál s množstvom zeleniny by malo byť zárukou zdravého stravovania. Niektorým ľuďom však spôsobuje zdravotné problémy.

Po konzumácii ázijského jedla ich začne bolieť brucho, hlava, nadmerne sa potia, majú nutkavú potrebu okamžite navštíviť toaletu, dokonca im tuhnú svaly. Ide o takzvaný syndróm čínskej kuchyne. Skutočne existuje, alebo je to len mýtus? O syndróme čínskej kuchyne píše edition.cnn.com.

Čítajte tiež: Čo o vašom zdraví môže prezradiť tvar zadku? Všímajte si túto časť tela!

Postrach menom glutamát

Niektorí odborníci na výživu tvrdia, že za zdravotnými problémami je glutamát sodný (MSG), potravinárska prísada, ktorá sa vyskytuje hlavne v ázijskej kuchyni. Japonská spoločnosť pre potraviny a koreniny Ajinomoto však spustila kampaň s cieľom zmeniť tento názor. Podľa firmy, mýtus okolo MSG je do dnešného dňa zakorenený v americkom podvedomí už od 60. rokov a ázijské jedlo a kultúra sú nespravodlivo obviňované zo zdravotných problémov ľudí. 

“Syndróm čínskej kuchyne nie je iba vedecky nepravdivý, je aj xenofóbny,” uvádza spoločnosť na svojej webovej stránke. Žiadajú dokonca, aby tento výraz bol odstránený z online slovníka. V slovníku Merriam-Webster sa pre výraz syndróm čínskej kuchyne uvádza: Ide o skupinu príznakov ako napríklad znecitlivenie krku, ramien a chrbta bolesť hlavy, závraty, búšenie srdca, ktoré sa prejavujú u precitlivelých ľudí, ktorí konzumujú najmä ázijské jedlo silne ochutené glutamátom sodným.

Internetový slovník ako reakciu uviedol, že sa touto otázkou bude zaoberať. “Neustále pracujeme na aktualizácii v závislosti od vývoja používania výrazov, preto sme vďační, keď nás čitatelia môžu nasmerovať na správnu definíciu,” znie v reakcii.

Kde všade je MSG?

Americká správa potravín a liečiv (FDA) považuje MSG za bezpečné a hovorí, že väčšina ľudí môže bez problémov jesť potraviny, ktoré obsahujú túto prísadu. MSG sa vyskytuje v množstve populárnych potravinách, ako sú párky v rožku, konzervované jedlá, lupienky a čínske potraviny a jedlá. Ide o formu kyseliny glutámovej, ktorá sa prirodzene vyskytuje v ľudskom tele, ako aj v potravinách vrátane syra, mäsa, rýb, húb, paradajok a vlašských orechov.

Napriek svojmu prirodzenému výskytu, keď sa MSG používa ako prídavná aróma, môže mať nepríjemné účinky na ľudí, ktorí ho konzumujú. Najčastejšími vedľajšími účinkami sú smäd, ospalosť, slabosť, nevoľnosť alebo bolesť hlavy. Jeden muž v Mahade v severnej Indii v roku 2017 údajne stratil svoj hlas a schopnosť prehĺtať. Lekári zistili, že jeho ústa sa zväčšili a obviňovali z toho MSG, ktoré obsahovala pražená ryža, ktorú konzumoval na večeru. Muž sa sťažoval na závrat, potenie a svrbenie po celom tele, no za pár dní sa uzdravil.

Ani doktorka Jane Leonard z Londýna nepovažuje glutamán sodný za nebezpečný. 

“Ak sa po konzumácii ázijského jedla u niekoho prejavia mierne príznaky, mal by sa napiť vody, alebo si pripraviť čaj z mäty piepornej alebo zázvoru, odpočívať a užiť lieky proti bolesti hlavy,” konštatovala.

Čo je syndróm čínskej reštaurácie?

Zastaraný výraz, ktorý opisuje súboru symptómov spôsobených reakciou na glutamát sodný (MSG). Používa sa na ochutenie čínskych potravín a pokrmov.

Najčastejšími príznakmi sú:

  • problémy s dýchaním
  • bolesť v hrudi
  • únava
  • nevoľnosť
  • bolesť hlavy
  • necitlivosť alebo pálenie v ústach
  • zrýchlené dýchanie
  • potenie
  • opuch tváre

Fotogaléria


Tagy:
potraviny zdravie prevencia glutamát sodný

2020-01-31 06:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/pp

Ďalšie články

Feminity.sk

Gurman.sk

Diskusia