Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Slávna mastná kyselina má netušenú konkurenciu: Omega-6 prekvapuje účinkami na cievy

Ilustračné foto: Gettyimages.com Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto: Gettyimages.com (Zdroj: gettyimages.com)

S ochranou kardiovaskulárneho zdravia sa väčšinou spájajú esenciálne kyseliny omega-3. Vedci však tvrdia, že pravdepodobne nie sú jediné, ktoré môžu srdce a cievy posilniť pred útokmi cholesterolu. Z tieňa omega-3 začínajú vychádzať esenciálne kyseliny omega-6.

Rovnako ako omega-3, aj omega-6 patria k polynenasýteným mastným kyselinám. Kým o esenciálnych kyselinách omega-3 z rybieho oleja sa všade dočítate len samé chvály, o priaznivých účinkoch kyselín omega-6 odborníci mlčia. Dôvodom sú aj ich prozápalové vlastnosti, preto by v našej strave nemali mať prevahu. V rozumnej miere však môžu pomáhať.

Čítajte viac: Olivy, perly stredomorskej kuchyne: Zelené plody sa od čiernych líšia aj obsahom!

Výskumníci z britskej Cardiff University v spolupráci s izraelskými odborníkmi z Universitat Ben Gurion ba-Negev predpokladajú, že aj kyselina omega-6, „sesternica“ kyseliny omega-3, by mohla mať na srdce podobne protektívne účinky ako slávna omega-3. Tvrdia to na základe experimentu na myšiach, v rámci ktorého mali esenciálne kyseliny omega-6 preventívny účinok vo vzťahu k ateroskleróze, informuje Medicalnewstoday.com.

Čítajte viac: Potraviny s diabolským účinkom: Neverili by ste, čo v tele spúšťajú už po prvom súste!

Pri ateroskleróze dochádza k hromadeniu cholesterolu v tepnách a ich následnému zužovaniu a tuhnutiu. Dôsledkom môže byť mŕtvica alebo infarkt. U pokusných myší, ktoré užívali kyselinu dihomo-gama-linolénovú (DGLA), došlo k zmierneniu aterosklerotických prejavov. Podrobnosti zverejnil magazín Biochimica et Biophysica Acta (BBA) – Molecular Basis of Disease.

Upchatie cievy pri ateroskleróze. Foto: Gettyimages.com
Zobraziť galériu (2)
Upchatie cievy pri ateroskleróze. Foto: Gettyimages.com  (Zdroj: gettyimages.com)

Nachádza sa v olejoch aj orechoch

Vedci sa domnievajú, že DGLA by mohla zabraňovať ateroskleróze, jej účinky na ľudí však odborníci ešte budú musieť dôkladne preskúmať. Podľa portálu Livestrong.com sa kyseliny omega-6 nachádzajú v mnohých rastlinných olejoch – vo vyššom množstve v slnečnicovom, sójovom či avokádovom oleji a v menšom množstve ich nájdete v repkovom, ľanovom, palmovom i olivovom oleji. Kyseliny omega-6 obsahujú aj vlašské a para orechy, arašidy, sezam či tekvicové semiačka.

Podľa odborníkov by sme v strave mali prijímať viac kyselín omega-3 než omega-6 v pomere 2:1 až 4:1. V praxi to znamená, že by mal príjem esenciálnych kyselín omega-3 najmenej dvojnásobne prevažovať prísun omega-6.

Viac o téme: AterosklerózaSrdce a cievyOmega-6Kyselina dihomo-gama-linolénová
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9