Najväčšie mýty o zmrazovaní potravín: Tieto nám vtĺkali do hlavy, pritom pravda je iná!

Zdroj: gettyimages.com
2019-07-27 06:00:00

Poznáte to, v obchode nakúpite oveľa viac potravín, ako stihnete spotrebovať, či navaríte viac ako zjete? Čo s tým? Chceli by ste ich zamraziť, no v hlave vám vŕtajú reči o škodlivosti mrazenia? Čo je pravda a čo mýtus?

Už po stáročia sa za najlepší spôsob skladovania potravín pokladá uchovávanie v chlade, či mrazenie. Potraviny sa tak zakonzervujú na dlhú dobu pri minimálnej strate cenných minerálov a živín.

Čo radšej do mrazničky nedávajte a aké sú pravidlá správneho mrazenia podľa rd.com?

Čítajte tiež: Stačí jedna dovolenka a začnú sa diať veci: Takto morská voda postupne zmení vaše telo!

Mýtus č. 1: Zmraziť sa môže každé jedlo

Tento výrok, až takou pravdou nie je. Väčšina potravín si po zmrazení zachová pôvodnú chuť aj konzistenciu, existujú však jedlá, ktoré by ste do mrazničky dávať nemali. Platí totiž pravidlo, že čím je v ňom väčší obsah vody, tým menej sa hodí na mrazenie. Počas tohto procesu sa na potravine vytvárajú kryštáliky ľadu, ktoré narúšajú jeho bunkovú štruktúru. Po rozmrazení tak potraviny strácajú svoju konzistenciu a sú kašovité. 

Čo teda do mrazničky nepatrí? Rozhodne by ste tam pre veľký obsah vody nemali dávať šalátovú uhorku, rajčiny, zemiaky, či citrusové plody. Namiesto chutných a šťavnatých pokrmov, budete mať mäkké, zvädnuté a nechutné kúsky. Mrazené zemiaky chytia nasladlú chuť. Môžete skúsiť ich najskôr uvariť, schladiť a potom zamraziť, no napriek tomu stratia svoju výraznú chuť. Krémové omáčky, jogurty, zakysané produkty, tvaroh, či smotana sa majú tendenciu zraziť, alebo zhrudkavieť. Káva stráca chuť a silu. Naopak, orechy sú vhodné na mrazenie, ak ich uskladníte vo vzduchotesnej nádobe, alebo pevne zabalíte do igelitového sáčku. V mrazáku vydržia aj pol roka.

Aj čerstvé bylinky vám vydržia v chlade. Umyté bylinky osušte papierovými obrúskami a pevne zabaľte do potravinovej fólie. Väčšina tvrdých a polotvrdých syrov, ako je mozarella, eidam, či parmezán, je vhodná na zamrazenie. Jediné, čo sa môže stať, že po rozmrazení sa budú droliť, preto sú vhodné skôr ako prísada na varenie. Držte ich v chladničke a do dvoch dní spotrebujte. Vajíčka v žiadnom prípade nemrazte v škrupinke. Ak vám ostanú rozklepnuté vajíčka, ktoré ste nepoužili do koláčov, môžete bielok a žĺtok zmraziť zvlášť, alebo ich vyšľahať spolu a uložiť do nádobiek na ľad, zmrazené kocky vám vydržia aj pol roka.

Mýtus č. 2: Mrazenie potravín zabíja baktérie

V dôsledku nízkej teploty sa baktérie len deaktivujú, ale nedokážu ich zabíjať. Po rozmrazení rastie ich počet rovnako rýchlo ako na čerstvom jedle. Prípadných baktérií na mäse sa zbavíte najrýchlejšie tak, že ho spracujete a uvaríte. Tu treba ale dbať na správnu teplotu upravovanej potraviny a dĺžku varenia.

Mýtus č. 3: Mrazené potraviny obsahujú menej živín

Pomalým mrazením v bežných mrazničkách a boxoch sa môže stratiť časť nutričných hodnôt potravín, no neplatí to vždy. Vedci zistili, že niektoré sú dokonca výživnejšie ako tie čerstvé. Niektoré druhy ovocia a zeleniny sa pred zmrazením blanšírujú, teda na krátku dobu vložia do vriacej vody. Enzýmy a kvasinky sa tak stanú neaktívne a kvalita potravín sa zníži minimálne. Stále si však uchová vyšší obsah cenných látok ako čerstvé ovocie a zelenina, ktorá stratí množstvo minerálov a živín počas zberu, uskladňovania, či transportu do obchodov.

 

Pri mrazení mäsových výrobkov môžete byť úplne bez obáv, nakoľko vitamíny A, D, či bielkoviny, sa vplyvom mrazenia nestrácajú. Pri izbovej teplote a bežnom skladovaní dochádza k úbytku vitamínu C za jeden deň až okolo 15 percent. Straty živín po rozmrazení sa vyhnete vhodnou úpravou, napríklad zeleninu je vždy lepšie dusiť v pare, ako variť pri vysokých teplotách.

Mýtus č. 4: Potraviny nemožno mraziť večne

Jedlo v mrazničke môžu byť skladované dlhšie ako to, ktoré je uskladnené v chladničke. Po istom čase však začína aj ono strácať výživové zložky, chuť a celkovo sa znižuje jeho kvalita. Dobu mrazenia viete predĺžiť tak, že potraviny pred zmrazením vychladíte a zabalíte do vzduchotesných obalov, vákuových nádob, či sáčkov. Všeobecne platí, že teplota v mrazáku by nemala klesnúť pod – 18 stupňov.

Odporúčané doby mrazenia:

Surové mäso: 4 až 12 týždňov

Varené mäso: 2 až 4 mesiace

Uvarená hydina: 4 mesiace

Surová hydina 9 až 12 mesiacov

Zelenina a ovocie:  8 až 12 týždňov

Polievky a omáčky: 2 až 3 mesiace

Mýtus č. 5: Rozmrazené jedlo viac nezamrazujte

Táto povera je len z časti pravdou. Akúkoľvek čerstvú, či už tepelne upravenú potravinu môžete uskladniť v mrazáku opäť, ak bola rozmrazovaná v chladničke a nie je pokazená. Nikdy nerozmrazujte jedlo na mieste, kde je izbová teplota, ani ho pre rýchlejšie rozmrazenie nevkladajte do teplej vody. Spôsobíte tým akurát premnoženie baktérií a vaše jedlo sa môže stať nebezpečným pre vaše zdravie.

Pri rozmrazovaní môžete použiť príslušný program na mikrovlnnej rúre, alebo potravinu vložiť do studenej vody. V týchto prípadoch sa však odporúča, potravinu, čo najskôr spracovať a tepelne upraviť.

Mýtus č. 6: Potraviny sa v mrazničke môžu skladovať kdekoľvek a pri akejkoľvek teplote

Na tomto tvrdení predsa len niečo bude. Problém nastáva u mrázakov s úložným priestorom vo dverách, kde teplota kolíše. Na potravinách sa vytvárajú kryštály vody, ktoré narušia jeho celistvosť a tým, ju môžu poškodiť. Mrazeným jedlám nepomáha ani výpadok elektrického prúdu, i keď odborníci tvrdia, že životnosť takýchto potravín by mala byť ešte dva dni.

Fotogaléria


Tagy:
potraviny zmrazovanie mýtus

2019-07-27 06:00:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Gurman.sk

Diskusia