Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Zázraky z babičkinej kuchyne: Úžasné, ako menia kvasené jedlá našu imunitu!

Ilustračné foto: Gettyimages.com Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto: Gettyimages.com (Zdroj: gettyimages.com)

Pozitívny vplyv konzumácie kvaseného jedla na ľudské zdravie môžu spôsobovať baktérie, ktoré podporujú činnosť imunitného systému. Vyplýva to z výskumu odborníkov z Lipskej univerzity v Nemecku.

Vedci tieto účinky objavili pri štúdii proteínov známych ako receptory hydroxykarboxylovej kyseliny (HCA) na povrchu buniek v tukovom tkanive. U mnohých zvierat sa nachádzajú dva takéto receptory, ľudia a ostatné ľudoopy majú tri druhy. Odborníci predpokladajú, že tretí HCA receptor vznikol u spoločného predchodcu ľudí a ľudoopov, aby umožnil stráviť potraviny, ktoré začínajú hniť, ako napríklad ovocie zdvihnuté zo zeme. Pri konzumácii kvaseného jedla, ako je kyslá kapusta, baktérie kyseliny mliečnej produkujú v črevách D-fenyllaktickú kyselinu. Tá sa silno viaže na spomínaný tretí HCA receptor, čo podnecuje činnosť imunitného systému.

Čítajte viac: Elixír vitality alebo nebezpečná pasca? Nápoj z kombuchy môže mať dvojaký účinok

„Sme presvedčení, že tento receptor veľmi pravdepodobne u ľudí sprostredkúva niektoré prospešné a protizápalové účinky baktérií kyseliny mliečnej,“ cituje členku výskumného tímu Claudiu Stäubert magazín Science Focus. Podľa nej by sa to dalo využiť pri liečení zápalových ochorení. Výsledky výskumu publikoval odborný časopis PLOS Genetics.

Vedci v súčasnosti plánujú naďalej študovať účinky D-fenyllaktickej kyseliny na imunitný systém a tiež sa chcú venovať jej účinkom na tukové bunky.

Foto: Gettyimages.com
Zobraziť galériu (2)
Foto: Gettyimages.com  (Zdroj: gettyimages.com)

 

Viac o téme: Kvasené jedlá
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9