Zabíja viac ľudí než alkohol či vysoký krvný tlak. Podľa vedcov preferujeme stravu, ktorá nás oslabuje a znižuje našu rezistenciu voči ochoreniam. Vyplýva to z globálnej štúdie, ktorá skúmala dopad stravy ako rizikového faktora na zdravie a dĺžku života.
Autori štúdie zverejnenej v magazíne The Lancet poukázali na mimoriadne nepriaznivý vplyv nezdravej stravy na ľudský organizmus. V potrave ľudí po celom svete totiž zúfalo chýbajú zložky, ktoré potrebujeme na zdravé fungovanie. Máme tendenciu vyberať si vysoko kalorické pokrmy, sladené a hotové jedlá, ktoré v rámci prípravy stačí len ohriať v mikrovlnke. A za to platíme vysokú daň – nezdravá strava podľa výskumníkov v roku 2017 spôsobila každé piate úmrtie po celom svete.
Čítajte viac: Čo dokáže napáchať obyčajný kuchynský olej: Palivo pre hrôzostrašný proces v tele
Vedci identifikovali 15 rizikových faktorov, ktorými sa vyznačuje naša strava, a ktoré sú zodpovedné za predčasné úmrtia. Týkajú sa väčšiny národov. Zostupne sú to:
- Vysoká spotreba soli
- Nízka spotreba celozrnných produktov
- Málo ovocia
- Nízky príjem orechov a semien
- Málo omega-3 kyselín v strave
- Nízky príjem zeleniny
- Málo vlákniny
- Nízka konzumácia polynesaturovaných tukov (omega-3 a omega-6)
- Absencia strukovín v strave
- Nízky príjem vápnika
- Málo mlieka
- Príliš veľa trans-mastných kyselín (stužené tuky)
- Konzumácia sladených nápojov
- Vysoký príjem červeného mäsa
- Spracované mäsové výrobky (paštéty, šunky, salámy, párky…)
Odborníci tvrdia, že keby sme znížili príjem červeného mäsa a cukru na polovicu a zvýšili objem konzumácie zeleniny a ovocia a orechov, ročne by sme predišli zhruba 11 miliónom predčasných úmrtí na Zemi. Údaje z roku 2017 dokumentujú, že zlá strava mala na svedomí 10 miliónov úmrtí na kardiovaskulárne ochorenia, 913-tisíc úmrtí na rakovinu a 339-tisíc predčasných úmrtí na cukrovku 2. typu.