Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Skracujú dĺžku života a zdravie: 15 najhorších stravovacích chýb, ktoré robí každý piaty

Ilustračné foto: Gettyimages.com Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto: Gettyimages.com (Zdroj: gettyimages.com)

Zabíja viac ľudí než alkohol či vysoký krvný tlak. Podľa vedcov preferujeme stravu, ktorá nás oslabuje a znižuje našu rezistenciu voči ochoreniam. Vyplýva to z globálnej štúdie, ktorá skúmala dopad stravy ako rizikového faktora na zdravie a dĺžku života.

Autori štúdie zverejnenej v magazíne The Lancet poukázali na mimoriadne nepriaznivý vplyv nezdravej stravy na ľudský organizmus. V potrave ľudí po celom svete totiž zúfalo chýbajú zložky, ktoré potrebujeme na zdravé fungovanie. Máme tendenciu vyberať si vysoko kalorické pokrmy, sladené a hotové jedlá, ktoré v rámci prípravy stačí len ohriať v mikrovlnke. A za to platíme vysokú daň – nezdravá strava podľa výskumníkov v roku 2017 spôsobila každé piate úmrtie po celom svete.

Čítajte viac: Čo dokáže napáchať obyčajný kuchynský olej: Palivo pre hrôzostrašný proces v tele

Vedci identifikovali 15 rizikových faktorov, ktorými sa vyznačuje naša strava, a ktoré sú zodpovedné za predčasné úmrtia. Týkajú sa väčšiny národov. Zostupne sú to:

  • Vysoká spotreba soli
  • Nízka spotreba celozrnných produktov
  • Málo ovocia
  • Nízky príjem orechov a semien
  • Málo omega-3 kyselín v strave
  • Nízky príjem zeleniny
  • Málo vlákniny
  • Nízka konzumácia polynesaturovaných tukov (omega-3 a omega-6)
  • Absencia strukovín v strave
  • Nízky príjem vápnika
  • Málo mlieka
  • Príliš veľa trans-mastných kyselín (stužené tuky)
  • Konzumácia sladených nápojov
  • Vysoký príjem červeného mäsa
  • Spracované mäsové výrobky (paštéty, šunky, salámy, párky…)

Foto: Gettyimages.com
Zobraziť galériu (3)
Foto: Gettyimages.com  (Zdroj: gettyimages.com)

Odborníci tvrdia, že keby sme znížili príjem červeného mäsa a cukru na polovicu a zvýšili objem konzumácie zeleniny a ovocia a orechov, ročne by sme predišli zhruba 11 miliónom predčasných úmrtí na Zemi. Údaje z roku 2017 dokumentujú, že zlá strava mala na svedomí 10 miliónov úmrtí na kardiovaskulárne ochorenia, 913-tisíc úmrtí na rakovinu a 339-tisíc predčasných úmrtí na cukrovku 2. typu.

Foto: Gettyimages.com
Zobraziť galériu (3)
Foto: Gettyimages.com  (Zdroj: gettyimages.com)

Viac o téme: StravaPredčsané úmrtie
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9