Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Máme sa obávať účinkov vlastnoručne dopestovanej úrody? Nebezpečná látka, o ktorej málokto vie!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: gettyimages.com)

To, čo si vypestujeme vo svojej záhrade, je zárukou zdravia. Je to však za každých okolností tak? Niekedy sa z domácej úrody môže stať časovaná bomba plná toxických látok. Kedy k tomu môže dôjsť a čo nám hrozí, ak takú zeleninu skonzumujeme?

Vlastnoručne vypestovaná zelenina je vždy lepším riešením ako tá kupovaná. Ak si vyberieme tú v obchode, pravdepodobne sa na nej budú nachádzať zvyšky chemických látok, resp. pesticídov, ktoré boli použité pri jej pestovaní ako ochrana proti škodcom. Avšak tá naša zo záhrady je bio, čiže oveľa zdravšia, čo spoznáme podľa prenikavejšej, sladšej chuti. 

Čítajte tiež: Nepríjemný problém, o ktorom nikto nehovorí: Keď nemôžete ísť na záchod, spravte jednoduchý trik!

Ak si si zahryznete do čerstvo vypestovanej uhorky, môže vás prekvapiť jej chuť. Hoci býva zvyčajne sladšia, nie vždy to tak je. Niekedy môžete pocítiť horkosť, čo nie je práve najpríjemnejšie. To sa týka konzumácii nielen uhoriek, ale aj napr. tekvíc či cukety. 

Úmrtie po zjedení cukety

Už pred pár rokmi média upozorňovali na konzumáciu uhoriek a cukiet. Ich nepríjemná chuť totiž môže signalizovať prítomnosť silných toxínov. Práve vtedy, keď pocítite horkú chuť, by sa nemali konzumovať! Môžu obsahovať jedovatú látku kukurbitacín, ktorá spôsobuje žalúdočné a črevné problémy, ako sa uvádza v knihe Nakládáme zeleninu od Claudie Lorenz-Ladener. Vo Francúzsku dokonca boli podľa správy University of Copenhagen ohlásené aj zdravotné problémy, ako vypadávanie vlasov, hnačky, či hypertenzia.

Spomínaná látka sa dostala viac do pozornosti verejnosti pred pár rokmi, kedy smrť 79-ročného muža v jednom nemeckom meste pripisovali lekári jedovatej cukete. Kvôli tomu úrady v Nemecku varovali pred konzumáciou vlastnoručne vypestovaných horkých cukiet a tekvíc. 

Podľa informácii z nemeckých médií penzista zomrel krátko po konzumácii zeleniny. Ešte pred smrťou sa Nemec sťažoval lekárom, že cukety chutnali horko. Hoci to môže znieť neuveriteľne, ako vtedy dodal Bavorský zemský úrad pre zdravie a bezpečnosť potravín (LGL), nejde o ojedinelý prípad! 

O akú látku ide?

Kukurbitacín patrí medzi látky, ktoré sú síce prírodného charakteru, ale rôzneho chemického zloženia a výrazne horskej chuti. Je chemicky klasifikovaná ako steroid. Primárnou funkciou tejto látky je chrániť napr. uhorku pred rastlinožravými živočíchmi. V určitých dávkach nemajú takéto látky žiadne nepríjemné vedľajšie účinky, ba práve naopak. Podporujú vylučovanie žalúdočných štiav, čím zlepšujú trávenie. Dokonca sa užívajú ako tinktúry alebo alkoholové výťažky. 

Nemecký záhradkár mal v sebe údajne kukurbitacín, ktorý patrí medzi triterpenové horké látky. V jednej či dvoch cuketách sa môže nachádzať také množstvo látky, ktoré by stačilo na podráždenie sliznice tráviaceho ústrojenstva a spôsobila by nevoľnosť a hnačku. 

Máme sa obávať účinkov
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Kde sa nachádza?

Najvyššia hladina kukurbitacínu je pri stopke a na koncoch uhorky. Taktiež sa zvýšené množstvo nachádza v šupke. Stáva sa, že horkosť celej uhorky si spôsobíme sami tým, že ju pokrájame. Horké látky sa tak akoby nožom dostanú po celom reze. 

Kedy sa tvorí toxická látka? 

Je jedno, či ide o zeleninu surovú alebo tepelne upravenú. V oboch prípadoch možno naraziť na horkú chuť zeleniny, no treba byť obozretný. Nemecký úrad upozornil, že sa nebezpečné látky môžu tvoriť vplyvom sucha v zelenine. Nebezpečné sú vysoké teploty, ktoré podporujú tvorbu horkosti, avšak nebezpečie tvorby jedovatej látky rastie i na záhonoch, kde plodnice cukiet záhradkár umiestnil v susedstve okrasných tekvíc. 

Vzájomným opeľovaním sa oba druhy krížia, preto úrad vtedy varoval pred vysievaním semien z podomácky vypestovaných cukiet. Hoci sa horká látka z tekvice dá šľachtením vylúčiť, problémom je neodborné pestovanie v záhrade z vlastných semien. Práve kvôli tomu sa nebezpečná látka vracia opäť do tejto zeleniny. 

Dôležité sú hlavne spomínané podmienky, v ktorých bola zelenina pestovaná. Nerobia im dobre stresové podmienky ako sucho, teplo, chemické vplyvy, nekvalitná pôda či napadnutie škodcami. 

Ako tomu zabrániť

V stave najvyššej zrelosti sa toxíny objavujú i u bezpečných druhov zeleniny! Aj z toho dôvodu by sa mali plody cukety alebo dyne konzumovať mladé, čiže ešte pred dosiahnutím stavu plnej zrelosti. V každom prípade by sa nemali konzumovať plody s trpkou alebo horkou chuťou. Treba dbať na výber semena, z ktorých sa cukety či iná zelenina vyberajú. 

Trik, ako odstrániť horkosť

Ak budete chcieť skonzumovať uhorku zo svojej záhrady, smelo do toho. Nezabúdajte však horké konce uhorky odrezať a taktiež to nepreháňať s príjmom kyslých uhoriek. Taktiež môžete použiť trik, ako ich zbaviť horkosti! Odrežte konček uhorky a reznou stranou trite kúsok o zvyšnú časť uhorky. Po 2 minútach sa vytvorí biela pena. Po chvíli prestane vznikať a následne môžete uhorku opláchnuť a konzumovať. Takú horkosť už nepocítite!

Viac o téme: ZáhradaZeleninaUhorkyCuketa
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9