Nebezpečná kombinácia, na ktorú radšej zabudnite: Táto dvojka zabije snahu o chudnutie!

Zdroj: gettyimages.com
2019-04-06 06:00:00

Kalórie navyše sú len jedným z mnohých dôvodov, prečo kolové nápoje v kombinácii s jedlom s vysokým obsahom bielkovín zabijú vaše pokusy o chudnutie. Táto dvojka totiž vôbec nepatrí k sebe a mohla by spôsobiť viac, než len príjem veľkého množstva kalórií.

Hoci pre mnohých ide sladký bublinkový nápoj s akýmkoľvek jedlom dokopy, z hľadiska vplyvu na telo a celkové zdravie ide o pohromu. Každý vie, že sladké limonády obsahujú veľa kalórií a nie sú práve najzdravšie. Napáchajú ešte väčšie škody ako obyčajná voda. Ešte horšie, ak hamburger zapijete s osviežujúcim sladkým nápojom! Do jednej hodiny po vypití plechovky tohto nápoja však nastane niečo, s čím mnohí nerátali!

Čítajte tiež: Kôstka z avokáda nepatrí do koša: Hriech, ktorým sa pripravujete o veľa!

Čo robí s tukmi? 

Ak zjete jedlo, ktoré obsahuje bielkoviny, prispejete tým k budovaniu svojich svalov, čo znie veľmi dobre! Ak však toto jedlo spárujete so sladkým nápojom, nakoniec si z toho vaše telo odnesie viac škôd ako úžitku. 

Výskumníci sledovali 27 dospelých, ktorí jedli štyri jedlá: dve z nich mali 15 percent bielkovín, pričom jedno jedlo bolo podávané so sladkým nápojom bohatým na cukor a druhý nápoj bol bez cukru. Zvyšné dva obsahovali 30% bielkovín a boli podávané v rovnakej kombinácii s nápojom ako to bolo u predošlých nápojoch.

Pitie sladkého nápoja spolu s jedlom viedlo k nižšej oxidácii tukov. Ide o proces, ktorý začal rozkladať tuk v tele, podľa štúdie v časopise BMC Nutrition. Jedlo s vyšším obsahom bielkovín malo ešte väčší pokles ako jedlo s menším množstvom proteínov. Jednoducho povedané, pitie sladkého nápoja s ťažším jedlom s vysokým obsahom bielkovín znamená spálenie menšieho množstva tuku.

Väčšia chuť na jedlo

Účastníci skutočne prijali viac kalórií po vypití sladkého nápoja ako toho bez cukru. Dodatočné prijate kalórií neurobili nič, čo by pomohlo hladu účastníkov - v skutočnosti to viedlo k ešte väčšiemu hladu v neskorších hodinách. Získanie dostatočného množstva bielkovín bez prídavku cukru znižuje chute na jedlo. Ale keď sa vysoko bielkovinové jedlo skombinovalo so sladkým nápojom, vrátila sa nakoniec ešte väčšia chuť!

"Naše zistenia naznačujú, že nápoj s vysokým obsahom cukru s jedlom ovplyvňuje obidve strany rovnice energetickej rovnováhy," hovorí špecialista Shanon Casperson, PhD a výskumný biológ z USDA. "Čo sa týka príjmu, dodatočná energia získaná z nápoja neurobila ľudí viac nasýtených. Na strane výdavkov neboli dodatočné kalórie vyčerpané a oxidácia tukov bola znížená. "

Takže i napriek tomu, že sú pre vás bielkoviny dobré, spárovanie s cukrom by mohlo uškodiť ako pomôcť! Ak začínate deň s bielkovinami, neurobte tú chybu a nezapíjajte jedlo so sladkým nápojom. Dajte prednosť radšej káve alebo vode. 

Fotogaléria


Tagy:
bielkoviny kalórie priberanie sladký nápoj

2019-04-06 06:00:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Gurman.sk

Diskusia