Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Čo sa stane, keď sa vzdáte živočíšnych produktov? Črevá čaká zásadná zmena!

Ilustračné foto: Gettyimages.com Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto: Gettyimages.com (Zdroj: gettyimages.com)

Vegáni majú oproti konzumentom mäsa a živočíšnych bielkovín výhodu. Tvrdia to vedci, ktorí porovnali účinok stravovacích preferencií na zdravie. Ukázalo sa, že výhradne rastlinná strava je pre organizmus benefitom.

Podľa výskumu, ktorý uskutočnil Ústav klinickej a experimentálnej medicíny a Endokrinologický ústav v Prahe v spolupráci s washingtonskými expertmi, má zloženie stravy podstatný vplyv na ľudské zdravie. Ako vyplýva zo štúdie zverejnenej v magazíne Nutrients, vegánska strava podporuje správne zloženie mikrobiómu a tvorbu hormónov, ktoré regulujú hladiny krvného cukru aj tlaku.

Čítajte viac: Bežná potravinárska prísada odhaľuje temnú tvár: Účinok, ktorý oslabuje celé telo

Nielen kvôli vysokému obsahu vlákniny vo vegánskej strave, ale aj tvorbe špeciálnych hormónov v črevách sa ľudia preferujúci zeleninu cítia sýti aj po konzumácii menej kalorickej porcie. Tento faktor má zároveň pozitívny vplyv na udržanie optimálnej hmotnosti.

Stimulácia protektívnych hormónov

Vedci priaznivé účinky vegánskej stravy demonštrovali prostredníctvom štúdie, do ktorej zapojili 60 dobrovoľníkov. Dvadsať z nich bolo obéznych, dvadsať malo diabetes 2. typu a zvyšných dvadsať bez zdravotných ťažkostí tvorilo kontrolnú skupinu.

Ukázalo sa, že vegánom sa v gastrointestinálnom trakte tvorilo viac črevných hormónov s priaznivým účinkom na zdravie, a to bez ohľadu na to, či mali cukrovku alebo boli obézni. Pozitívna funkcia týchto hormónov spočíva v regulácii hladiny glukózy a inzulínu. Takisto sú zodpovedné za pocit sýtosti. Ľudia konzumujúci živočíšne bielkoviny mali hladiny týchto hormónov nižšie.

Foto: Gettyimages.com
Zobraziť galériu (2)
Foto: Gettyimages.com  (Zdroj: gettyimages.com)

Podľa výskumníkov ide o efekt, ktorý môže prospieť nielen ľuďom s cukrovkou, ale aj s nadváhou až obezitou. A to je o dôvod viac, prečo by mohla byť vegánska strava súčasťou terapie niektorých ochorení alebo ich prevenciou, uvádza Medicalnewstoday.com.

Ako však odborníci upozorňujú už dlho, aj vegánstvo má svoje riziká. Strava s deficitom živočíšnych produktov sa vyznačuje aj nedostatkom niektorých výživných látok, napríklad absenciou vitamínu B12, jódu, ale aj vápnika a železa. Vegáni preto musia myslieť na ich zvýšený príjem z alternatívnych zdrojov.

Viac o téme: ZeleninaČreváVegánstvoZdravotné benefity
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9