Stačí pár sekúnd a je po chúťkach: Účinný spôsob, ako odolať nezdravému jedlu!

Zdroj: gettyimages.com
2019-01-24 15:00:00

Vôňa syrovej pizze alebo hamburgeru dostane mnohých do pozoru. Začnú sa vám slinky zbiehať a s veľkou pravdepodobnosťou neodoláte. Pritom stačí počkať pár sekúnd a vaše chute sa zmenia!

Ak si dávate pozor na to, čo jete, občas vás môže nepríjemne prekvapiť neovládateľná chuť na niečo nezdravé. Dvojnásobne to platí vtedy, ak to jedlo ucítite. Hneď by ste sa po ňom vrhli, čo s veľkou pravdepodobnosťou tak aj dopadne! Potom prichádzajú výčitky... Stačí však urobiť jediné!

Čítajte tiež: Potraviny, ktorým by mohla voda uškodiť: Tieto by sa nemali umývať!

Počkajte a chuť vás prejde

Počkajte dve minúty! Nové výskumné tvrdenia sú jednoznačné. Pár sekúnd totiž stačí na to, aby vás prešli chute na nezdravé jedlo. Podľa vedcov, ak cítite vôňu jedla po dobu kratšiu ako 30 sekúnd, vtedy vás to bude pokúšať najviac! Ak však prejde 90 sekúnd, vaše chúťky sa už upokoja. Prišla na to nová štúdia, ktorá pozorovala dobrovoľníkov vystavených vôni jahôd, jabĺk, sušienok a pizze. Zisťovali, ako to ovplyvnilo ich chute. 

V štúdii boli účastníci výskumu vystavení vôni jahôd či jabĺk alebo sušienok či pizze. Tí, ktorý ovoniavali nezdravé jedlá pod dobu kratšiu ako 30 sekúnd, zatúžili po nich najviac. Ak to trvalo viac ako dve minúty, prestali jedlo považovať za žiaduce a namiesto toho túžili po ovocí. Experimenty zahŕňali desiatky amerických teenagerov v jedálni v strednej škole a v supermarkete s výsledkami zálohovanými v laboratóriu.

Predchádzajúce výskumy ukázali, že len vôňa vyprážaných jedál z pizzerie či inej reštaurácie je dosť na to, aby po nich človek zatúžil a nakoniec si ich aj kúpil. Avšak Dr. Biswas povedal, že ak počkáte 120 sekúnd, môže vám to pomôcť k rozhodnutiu, že ich nakoniec odmietnete!

Liek na obezitu? 

Podľa odborníkov výrobcovia osviežovačov vzduchu dokážu vyvinúť vône napodobňujúce jedlá s cieľom obmedziť konzumáciu mastných a sladkých potravín v snahe poraziť epidémiu obezity. Tieto vône majú schopnosť uspokojiť mlsný jazýček! Ako tvrdia vedci, je to preto, lebo mozog nemusí nutne rozlišovať zdroj zmyslového potešenia. 

Vedúci autor profesor Dipayan Biswas to zhrnul: "Okolitá vôňa môže byť silným nástrojom, ako odolať nezdravému jedlu."

Mohlo by ísť o kľúč k boju proti celosvetovej epidémii obezity!

Expert marketingu na University of Florida dodal: "V skutočnosti jemné senzorické podnety ako vôňa môžu byť účinnejšie pri ovplyvňovaní výberu potravín u detí a dospelých.“

Zistenia zverejnené v časopise Journal of Marketing Research môžu viesť k vzniku osviežovačov vzduchu a miestnych sprejov, ktoré by podnecovali ľudí, aby jedli zdravšie.

Dokonca už jeden americký výrobca ja na ceste k tomu, aby vyrobil osviežovače vzduchu s vôňou potravín!

Dr Biswas povedal: "Niekoľko firiem už predáva rôzne typy rozprašovačov vo vôni. Takto by ste mohli mať doma osviežovač vzduchu s vôňou sušienok alebo vonné sviečky, ktoré povedú k zdravšiemu štýlu života. Je však potrebný ďalší výskum v domácich prostrediach."

V súčasnosti existuje niekoľko amerických reštaurácií, ktoré sú o krok vpred a používajú napr. vôňu sladkej škorice či vetvy čerstvého rozmarínu. 

Fotogaléria


Tagy:
vôňa jedlo obezita

2019-01-24 15:00:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Zdroj: Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Gurman.sk

Diskusia