Dôvod, prečo by ste NEMALI vyhodiť MIKROVLNKU: Po tomto už NEBUDETE veriť starému MÝTU!

Zdroj: gettyimages.com
2020-12-06 15:00:00

Okolo mikrovlnky sa šíria rôzne dohady. Najčastejšie sa spomína mikrovlnné žiarenie, ktoré údajne ničí výživné látky v jedle a znehodnocuje jeho kvalitu. O to viac vás prekvapí zistenie, že mikrovlnka nie je vôbec zlá a že takáto príprava jedla sa u niektorých jedál výlučne odporúča!

Pred niekoľkými rokmi boli veľkým hitom, dnes ich už nájdeme takmer v každej domácnosti. Ako to býva pri väčšine technických výdobytkov, aj ohľadom mikrovlniek sa objavili pochybnosti o ich bezpečnosti pre ľudské zdravie. Je varenie a ohrievanie jedla v nej zo zdravotného hľadiska v poriadku?

Čítajte tiež: Zdravá MAŠKRTA alebo POHROMA pre vaše telo? PRAVDA o ovocí v sušenej podobe!

Mýtus o škodlivej mikrovlnke

Mikrovlnné žiarenie je rádioaktívne a mení chemickú štruktúru jedla. Keď spustíme mikrovlnku, rozkmitajú sa v nej atómy, molekuly a bunky vody v danom pokrme, ktorý sa zohrieva. Podľa odporcov mikrovlniek nie je toto vlnenie prirodzené. Ide o umelý spôsob prípravy jedla, čo môže predstavovať riziko pre ľudské zdravie. Ak skonzumujeme takto pripravené jedlo, v ktorom dochádza k určitým zmenám, náš organizmus môže mať väčšie problémy s trávením.

O škodlivosti mikrovlniek nemožno hovoriť! Podľa odborníkov ide len o mýtus, mikrovlnné žiarenie vraj nie je radioaktívne a nemení chemickú štruktúra jedla. V skutočnosti neostáva v potravinách, len im odovzdá svoju energiu vo forme tepla. Navyše, neexistuje žiadny dôkaz o tom, že by mikrovlnné rúry mali akýkoľvek iný účinok na zloženie stravy, okrem tepelného.

Zvyšuje hladinu antioxidantov

Dokonca môže byť prospešná! Štúdia zo Španielska zistila, že najzdravší spôsob, ako pripraviť huby, je mikrovlnná rúra alebo gril. Tieto spôsoby varenia výrazne zvyšujú hladinu antioxidantov, ktoré chránia bunky pred chorobami. Naopak, vyprážanie ich údajne znižuje!

Odborníci skúmali vlastnosti rôznych typov húb pred a po varení. V štúdii, zverejnenej v Medzinárodnom vestníku potravinárskych vied a výživy analyzovali, ako metódy varenia menili huby huby Shitake, ústrice, hlivu kotúčovú a pod. Ukázalo sa, že fritovanie viedlo k strate bielkovín a uhľohydrátov a antioxidantom. Huby pritom obsahujú veľa bielkovín, vrátane esenciálnych aminokyselín, vlákniny a vitamínov - B, C, D a E. Taktiež majú nízky obsah kalórií a tukov. Antioxidanty sú vlastne vitamíny a chemikálie, ktoré zohrávajú kľúčovú úlohu pri ochrane tela pred voľnými radikálmi, ktoré sa spájajú so srdcovými chorobami, rakovinou a iné.

Dokonca aj pri varení stratili huby množstvo proteínov a antioxidantov. Nutričná hodnota bola nižšia. Mikrovlnná rúra je teda dobrou metódou varenia, pretože pri nej došlo k najmenším stratám výživných látok.

"Keď boli huby pripravené v mikrovlnke alebo na grile, obsah polyfenolu a antioxidačnej aktivity výrazne vzrástol. Neexistujú významné problémy, čo sa týka výživovej hodnoty húb pripravených v mikrovlnke," dodala Irene Roncero-Ramos z výskumného technologického centra húb  v La Rioja.

Jedinou nevýhodou mikrovlnnej rúry je fakt, že nerovnomerné zohrieva jedlo. Taktiež si treba dávať pozor na to, čo vkladáte do mikrovlnky. Kov a plasty do nej nepatria.

Mikrovlnnej rúry sa teda nemusíte báť a netreba hneď uvažovať nad jej vyhodením z domácnosti..Ak by totiž naozaj bola škodlivá, tento fakt by sa dostal do zdravotníckej legislatívy a do negatívnych odporúčaní. A to sa nestalo.. Zatiaľ.

Fotogaléria


Tagy:
mikrovlnka zdravie hríby

2020-12-06 15:00:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Zdroj: Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Gurman.sk

Diskusia