Omyl v obchodoch so zdravou výživou: Pozor na tieto výrobky, inak sa vám to kruto vypomstí!

Zdroj: gettyimages.com
2018-11-13 16:00:00

Má síce v názve "zdravie", no to ešte nemusí nič znamenať! Od obchodu so zdravou výživou očakávame produkty, ktoré sú úplne bezpečné a prospešné. Aj keď mnoho potravín je označených ako "prírodné" alebo "bio", taktiež to nemusí byť záruka zdravia. Buďte opatrní.

Pozrite sa na niektoré produkty, ktoré môžu byť škodlivé, ako sa uvádza na preventionaus.com.au!

Esenciálne oleje

Na esenciálne oleje mnohí nedajú dopustiť. Krásne voňajú, sú skvelé na výrobu niektorých kozmetických výrobkov, do kúpeľa,.. Obsahujú silice, ktoré sú síce prírodné, no to ešte neznamená, že sú úplne bezpečné a netoxické. Ide o látky, ktoré môžu vyvolať kožné podráždenie. Ak sú použité nesprávne, éterické oleje môžu byť po použití jedovaté pre deti a domáce zvieratá. Vždy olej zrieďte podľa návodu a udržujte ho mimo dosahu zvedavých detí.

Čítajte tiež: Môže dátum narodenia rozhodnúť o našom zdraví? Šokujúca sila ročného obdobia na zdravotný stav!

Ušné sviečky

Môžu sa zdať ako účinná metóda na čistenie uší. No je to skutočne tak?  Zúžená sviečka sa vloží do ucha a zapáli sa horný koniec. Teplo plameňa vytvorí efekt, ktorý vtiahne ušný maz do sviece. Odborníci však upozorňujú, že môže spôsobiť vážne zranenie. Hrozia popáleniny, zatlačenie ušného mazu hlbšie do ucha alebo dokonca prepichnutie ušného bubienka.

Bylinné doplnky

Rovnako ako v prípade éterických olejov, aj bylinné doplnky môžu uškodiť, ak sú nesprávne použité. Podľa Mayo Clinic mnohé z nich sa môžu navzájom ovplyvňovať s ostatnými doplnkami alebo liekmi na predpis. Môžu znížiť účinky liekov, ktoré beriete a teda ohroziť zdravie. Úrad pre kontrolu potravín a liečiv (FDA) bylinné doplnky neupravuje ako lieky, ktoré patria do kategórie potravinových doplnkov, čo znamená, že výrobcovia ich môžu predávať bez súhlasu agentúry. 

Štúdia z University of Adelaide v Austrálii dokonca zistila, že bylinné doplnky môžu obsahovať zvýšené koncentrácie olova, kadmia, ortuti a arzénu. Zrátané a podčiarknuté: vždy sa poraďte so svojím lekárom alebo licencovaným bylinkárom pred užívaním akýchkoľvek prírodných doplnkov a urobte si vlastný prieskum renomovaných značiek pred nákupom.

Sirup z agave

Agave nektár je prírodný cukor, možno ho automaticky považovať za zdravý? Pravdou je, že sa nepovažuje za horšiu, ale ani lepšiu alternatívu oproti bielemu cukru. V skutočnosti obsahuje viac fruktózy ako kukuričný sirup. Len preto, že ste si kúpili jeden z prírodných sladidiel v obchode so zdravou výživou ešte neznamená, že je zdraviu prospešný. Aj v jeho prípade platí pravidlo: všetko s mierou.

Raw mlieko

Raw mlieko zažíva veľký booom. Niektorí ľudia ho majú radi pre svoju bohatú, krémovú textúru, iní veria, že je prínosom pre zdravie na rozdiel od pasterizovaného. Pasterizácia využíva teplo na odrovnanie baktérií nájdených v mliečnych výrobkoch, predovšetkým E. coli.

Na druhej strane tento proces môže tiež viesť k celkovému zníženiu obsahu živín v mlieku. Podľa Centra pre kontrolu chorôb a prevenciu (CDC) sa to však týka najmä detí, tehotných žien, starších osôb a iných s oslabeným imunitným systémom, ktorí sú náchylnejší k chorobám prenášanými potravinami. Surové mlieko je jedným z najrizikovejších potravín, pokiaľ ide o kontamináciu baktériami (v niektorých štátoch surové mlieko ani nemôže byť predávané v obchodoch) .

Detoxikačné čaje

Detoxikačné čaje, ktoré zbavia hrubé črevo toxínov sú úplne zbytočné, ako tvrdí Mayo Clinic. Obličky, pečeň a črevá nepotrebujú žiadnu osobitnú pomoc pri čistení. V skutočnosti, tieto čaje môžu byť škodlivé a viesť k dehydratácii. Navyše, spôsobujú zmeny v hladine elektrolytov a môžu vyvolať nadúvanie, kŕče a nevoľnosť.

Fotogaléria


Tagy:
potraviny zdravie obchod zdravá výživa

2018-11-13 16:00:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Zdroj: Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Gurman.sk

Diskusia