Vyhnite sa alergickej reakcii: Doktorka prezradila, ktoré druhy potravín sú najbezpečnejšie

Ilustračné foto: Gettyimages.com
Zdroj: gettyimages.com
2018-10-05 15:00:00

Podľa slov Miroslavy Navrátilovej, internej a nutričnej konziliárky Fakultnej nemocnice v Brne sa môže potravinová alergia u človeka objaviť aj v neskoršom veku. Viete, ktoré potraviny by mali s opatrnosťou konzumovať ľudia s peľovou alergiou?

 

V prípade potravín sú najčastejšími prejavmi alergie kožné reakcie či hnačky po kravskom mlieku, vajciach, orieškoch (najmä arašidoch), kvasniciach, strukovinách, kakau a maku, spresňuje doktorka Miroslava Navrátilová pre portál Lidovky.cz. Dodáva, že problémy môžu vyvolať aj rôzne druhy korenia, sója, ryby, kôrovce a mäkkýše. U niektorých ľudí sa alergie objavujú aj po konzumácii ryže, ovocia a dokonca aj cesnaku, ktorý vyvoláva tráviace ťažkosti.

Čítajte viac: Slovenku (45) rok sužovali záhadné príznaky: Všetko sa okolo mňa krútilo ako na kolotoči

Na čo si dať pozor pri alergii na peľ?

V prípade, že niekto trpí alergiou na peľ a súčasne potravinovou alergiou, mal by byť opatrný pri konzumácii ovocia, varuje špecialistka: „Predovšetkým sú to jablká, broskyne, marhule, hrušky, čerešne, kiwi; v prípade alergie na palinu dajme pri stravovaní pozor na zeler, korenie, melón, banán a uhorku.“

Kto trpí alergiou na kvasnice, mal by spozornieť pri konzumácii majonézy a kečupu. V prípade alergie na sóju zasa na hamburgery a rôzne druhy pečiva, ktoré môžu byť skrytými zdrojmi alergií.

Bezpečnejšie druhy potravín

Podľa Navrátilovej sa môže prvá alergická reakcia na potraviny objaviť aj vo vyššom veku. Dostaví sa okamžite, do hodiny alebo až do 48 hodín. Keď telo vyhodnotí nejakú látku v potravine ako nebezpečnú, zareaguje zvýšenou tvorbou histamínu. Výsledkom je najčastejšie začervenaná, svrbiaca a opuchnutá koža či vyrážky. Rizikom je anafylaktický šok, ktorý môže vyústiť až do úmrtia. Keď po konzumácii potraviny opuchne jazyk, hrtan, náhle poklesne tlak alebo sa objavia ťažkosti s dýchaním či dokonca strata vedomia, neodkladne treba vyhľadať lekára. Čas sa v takomto prípade ráta na minúty!

Ľuďom s potravinovými alergiami doktorka Navrátilová odporúča konzumovať také potraviny, na ktoré nemajú preukázateľnú potravinovú alergiu alebo si vyberať „bezpečnejšie“ potraviny. Menej alergií sa objavuje po konzumácii králičieho, kuracieho, morčacieho či teľacieho mäsa, z príloh je bezpečnejšia ryža a kukurica, zo zeleniny karfiol a kaleráb. Ďalej je lepšie konzumovať ovocie varené než surové, dopĺňa odborníčka.

Fotogaléria


Tagy:
potravinová alergia alergická reakcia

2018-10-05 15:00:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Zdroj: zh

Ďalšie články

Feminity.sk

Gurman.sk

Diskusia