Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Ako dlho by sme mali umývať ovocie pod vodou? Odborník vyšiel s pravdou von!

(Zdroj: gettyimages.com)

Čo je prvá vec, ktorú spravíte po tom, než sa zahryznete do šťavnatého jablka? Umyjete ho pod tečúcou vodou. Je to však skutočne nutné? A na čo je to vlastne dobré? Odborník objasnil, túto, na prvý pohľad banálnu vec, ktorá vás môže zachrániť pred zdravotnými problémami!


Pred konzumáciou ovocia a zeleniny by nemali zabúdať na jedinú vec. Aj naše mamy nás na to stále upozorňovali. No vedeli, prečo! Podľa CDC môže umývanie plodiny pod tečúcou vodou skutočne zabrániť jeho infikovaniu baktériami, ako sú Salmonella, E coli a Listeria. Niekedy sa však môže zdať, ako keby to nič nespravilo s baktériami a že je vlastne jedno, ako dlho budeme ovocie umývať pod tečúcou vodou. Omyl!

Čítajte tiež: Nebezpečenstvo konzumácie avokáda: Títo ľudia by sa mu mali vyhnúť, patríte medzi nich?!

Drew Patterson, kulinársky riaditeľ z Wexner Medical Center v Ohiu, vysvetlil DailyMail.com, ako odstrániť baktérie z každého druhu ovocia - hovorí, že budete potrebovať až 20 sekúnd na ovocie ako melón!

Čo sa na ňom môže nachádzať?

Od špiny zo zeme až po špinavé ruky robotníkov od pesticídov.. Existuje niekoľko vecí, ktoré sa môžu zachytiť na plody! Prvým dôvodom, prečo očistiť zeleninu a ovocie ja fakt, že sa na nich môže zachytiť špina zo zeme. 

"Vždy existuje riziko, že keď si kúpite niečo, čo rastie v zemi, môžu robotníci vyzdvihnúť s plodom aj špinu, piesok alebo štrk, takže ich umývanie pod vodou môže pomôcť odstrániť tieto zvyšky zo zeme," povedal Patterson.

Poznamenáva však, že umývanie nebude účinné pri zbavení sa všetkých baktérií nachádzajúcich sa v alebo na produkte, ale ako hovorí, aspoň znižuje riziko.

"Samozrejme, nemôžete vyplachovať baktérie len vodou - budete musieť použiť mydlo, “ povedal odborník.

Potom tu sú baktérie, ktoré potenciálne číhajú na ruky poľnohospodárov, ktorí berú ovocie a zeleninu, pracovníkov v obchodoch s potravinami, ktorí ich zásobujú, a nakupujúcich, ktorí ich vyzdvihli a preskúmali. Niektorí si neumývajú svoje ruky, preto hrozia baktérie, ktoré spôsobujú choroby, prenášané potravinami, a vyskytujú sa inak vo výkaloch. 

Ako dlho ich umývať?

Odborník zdôrazňuje, že ovocie a zelenina sú porézne - majú na sebe malé otvory, cez ktoré môže pretekať kvapalina alebo vzduch - 10 až 20 sekúnd pod chladnou tečúcou vodou je najlepší spôsob, ako ich očistiť.

"Kantalup je veľmi pórovitá zelenina, čo znamená, že dokáže sa v nej zachytiť viac kontaminantov. Dôležité je dôkladné čistenie,“ povedal.

To isté platí aj pre ovocie ako sú jahody, na ktoré je vraj potrebné použiť kefku na čistenie, ako tvrdí odborník. 

Pravidlo 10 až 20 sekúnd platí aj pre zeleninu, ktorá má korene ako fazuľové klíčky alebo zelenú cibuľu.

"Zelená cibuľa a fazuľové výhonky sú ako tenké rúrky, takže sa tam môžu nachádzať nečistoty, ktoré potenciálne ukrývajú baktérie, ktoré potrebujú dobrý oplach," povedal.

Ovocie, ktoré má hladkú kôru, ako melóny a jablká, nepotrebujete viac ako 10 sekúnd pod studenou vodou. Melón má hladký a čistiteľný povrch. Odporúča používať ruky alebo handričku na jemné vymytie všetkých možných kontaminantov.

Pokiaľ ide o plodiny, ako napríklad pomaranče a banány, Patterson hovorí, že ich umývanie nie je úplne nevyhnutné, pretože tvrdá kôra spôsobuje, že bakterie sa do ovocia nedostanú.

Existuje niekoľko vydaných štúdií, ktoré odporúčajú iné metódy čistenia vašej produkcie. Jedna štúdia z Nanjingskej univerzity v Japonsku namočila kapustu v roztoku soľnej vody a octu na odstránenie pesticídov. Ďalšia štúdia z University of Massachusetts Amherst nasiakla jablká v roztoku sódy a vody na odstránenie zostávajúcich zvyškov. Patterson hovorí, že nie je zlý nápad urobiť niektorý z týchto krokov, ale umývanie pod tečúcou vodou je jediným spoľahlivým riešením.

“Nechcem zase, aby ľudia premýšľali:" Oh, budem jesť len vyprážané a varené jedlá, pretože s jedlom, ktoré bolo varené, je menšie riziko. Ovocie a zelenina majú veľa prínosov pre zdravie a prijímanie ďalších preventívnych opatrení vám môže pomôcť," povedal.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9