Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Nízky príjem sacharidov a jeho dopad na sexuálny život: Po tomto zistení to už nikdy nespravíte!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: getttyimages.com)

Sacharidy sa neoplatí úplne vynechávať z jedálnička. Hoci ide o jeden z najobľúbenejších spôsobov chudnutia, odborníci upozorňujú, že zatiaľ čo vy by ste sledovali klesajúcu ručičku na váhe, zároveň by klesalo aj vaše libido...

Vyhýbate sa uhľohydrátom? Môžete očakávať negatívny vplyv na svoj sexuálny život! Príjem nízkeho počtu sacharidov si pritom získala popularitu a obľubu u mnohých. Odborníci však zdvíhajú varovný prst a zdôrazňujú, že ketogénna diéta, založená na nízkom príjme sacharidov, by mohla negatívne ovplyvniť milostný život.

Čítajte tiež: Túto CHYBU už radšej nerobte: Desať potravín, ktoré do alobalu nikdy nepatria!

Ketogénna diéta má svojich obľúbencov, ale i odporcov. Objavili sa informácie o tom, že táto diéta nemá prínosy pre ľudský organizmus a dokonca ju niektorí označili za "najhoršiu diétu". Niektorí ľudia dokonca tvrdia, že ketodiéta môže zlepšiť pohlavný styk. Zdravotnícki odborníci s tým však nesúhlasia.

"Ketogénna strava je veľmi nízka sacharidová strava s príjmom od 20 g do 50 g uhľohydrátov denne, s relatívne vysokým obsahom tukov a miernym príjmom proteínom," vysvetľuje expertka na výživu Lily Soutterová pre independent.co.uk.

Existujú určité obavy v súvislosti s ketogénnou diétou, ktorá by mohla spôsobiť zmeny v hormonálnej rovnováhe.

"Niektoré výskumy naznačujú, že veľmi nízka hladina uhľohydrátov  môže spôsobiť pokles funkcie štítnej žľazy, čo nielen vedie k únave a nízkej nálade, ale môže tiež negatívne ovplyvniť libido," tvrdí odborníčka.

Keto diéta bola prvýkrát použitá na liečbu detí trpiacich epileptickými záchvatmi.

Pokles energie

Ľudia, ktorí experimentujú s ketodiétou, môžu pocítiť drastický pokles energie kvôli nedostatku uhľohydrátov v každodennej strave, čo by mohlo následne ovplyvniť ich pohlavný styk.

"S ketogénnou stravou a tým aj s vysokým obsahom tuku, dostatkom bielkovín a nízkym obsahom sacharidov sa vaše telo prepne z používania sacharidov na energiu na spaľovanie tukov, keďže neprijímate žiadne sacharidy," hovorí doktorka Marilyn Glenvilleová.

Nízky príjem sacharidov a
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Čo sa deje s hormónami?

Sacharidy dodávajú energiu, takže keď niekto prvýkrát drží ketogénnu diétu. môže sa cítiť unavený a zničený. Môžu sa k tomu pridať aj bolesti hlavy a pocit, ako keby ste mali chrípku. Človek sa necíti práve najlepšie. Pokles energie však nie je jediným dôvodom, prečo si neužijete pohlavný styk tak ako inokedy. Znížený príjem sacharidov môže tiež zmeniť spôsob, akým vaše telo produkuje hormóny, ktoré sú neodmysliteľne spojené s vašim libidom.

"Niektoré dôkazy naznačujú, že diéty s nízkym obsahom sacharidov môžu zvýšiť produkciu stresového hormónu kortizolu a môžu negatívne ovplyvniť os hypotalamus-hypofýza-nadobličky (HPA), tri žľazy, ktoré sú nevyhnutné pre udržanie rovnováhy našich hormónov," hovorí odborníčka a pokračuje: "Ak je spotreba uhľohydrátov dlhodobo príliš nízka, môže tiež potlačiť produkciu hormónu leptínu, ktorý môže v konečnom dôsledku narušiť schopnosť nášho tela regulovať pohlavné hormóny."

Náš mozog sa tiež silne spolieha na glukózu, ktorá pochádza zo sacharidov. Konzumácia sacharidov, ktoré obsahujú glukózu, pomáha telu produkovať serotonín, ktorý je inak známy ako "hormón dobrej nálady". Preto príjem nízkeho počtu sacharidov spôsobuje zníženú hladinu serotonínu, čo môže negatívne ovplyvniť libido.

Ak chcete vyskúšať ketogénnu diétu, smelo do toho, no nezabúdajte na pestrú a vyváženú stravu. Dostatok zeleniny a ovocia je dôležitý, nech dodržiavate akúkoľvek diétu.

Viac o téme: ZdravieSexBielkovinySacharidy
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9