Črevný výbuch po každom jedle? Toto sú príčiny plynatosti, ktoré často ignorujeme!

Ilustračné foto: Gettyimages.com
Zdroj: gettyimages.com
2018-06-26 18:00:00

Nafukovanie ako dôsledok konzumácie nevhodného jedla pozná každý z nás. V spoločnosti je však takýto telesný prejav nežiaduci. Poradíme vám, ako mu môžete predísť!

Plynatosť potrápi z času na čas každého. Jej prevenciou je dodržiavanie zásad, ktoré nie sú nikomu neznáme: konzumácia vlákniny, dostatok pohybu, pomalšie jedenie a pitie, vyhýbanie sa bublinkovým nápojom. Ale, naozaj je to také jednoduché? Veď niektorí ľudia sa sťažujú na nadúvanie aj napriek dodržiavaniu týchto zásad...

Čítajte viac: Trávenie ako na hojdačke: Skryté ochorenie, pri ktorom telu chýbajú dôležité živiny

Zvyšovať obsah plynov v gastrointestinálnom trakte môžu aj konkrétne potraviny alebo nevhodná kombinácia jedál. Tento problém však trápi aj ľudí s diagnózou syndróm dráždivého čreva alebo osoby s potravinovými intoleranciami. V podobných prípadoch sú reakcie tela na stravu individuálne a človek by mal z jedálnička vylučovať to, čo mu „nesedí“.

Čítajte viac: Červený poklad s vedľajšími účinkami? V priebehu pár minút sa červená repa zmení na nepriateľa

Niektorým ľuďom spôsobujú problémy uhľohydráty v rastlinnej strave, ktoré ich telo nedokáže stráviť. Iným zasa pridáva starosti vláknina, a to aj napriek tomu, že pre väčšinu ľudí má vysoký zdravotný prínos v podobe podpory tráviacich procesov. Medzi potraviny s vysokým obsahom vlákniny patrí napríklad fazuľa, šošovica, jablká, brokolica, ružičkový kel či hrášok a ovos, uvádza Medicalnewstoday.com.

Pozor na zlé návyky!

Ak vás nadúva príliš často, mali by ste vyhľadať odborníka – môže ísť o príznak potravinovej intolerancie alebo alergie. Odborník by mal v prvom rade vylúčiť celiakiu, čiže neznášanlivosť lepku. V rámci prevencie plynatosti by ste mali obmedziť aj príjem tučných jedál, telo totiž trávi tuky pomalšie, čím sa odďaľuje vyprázdňovanie.  

Vyhýbajte sa tiež nápojom sýteným oxidom uhličitým. Takisto obmedzte žuvačky – pri žuvaní totiž prehĺtame viac vzduchu, ktorý sa telo snaží vylúčiť tou najjednoduchšou cestou. Podobný efekt má aj konverzácia počas stolovania či tzv. hltavé jedenie. Nafukovanie tiež býva sprievodným javom pálenia záhy, pri ktorej sa žalúdočná kyselina navracia do hrdla.

Pomôže zázvor

Osvedčeným ľudovým liekom na plynatosť je zázvor. Obsahuje totiž karminatívum, látku, ktorá zmierňuje rôzne prejavy gastrointestinálnych ťažkostí od žalúdočnej nevoľnosti, až po hnačku. Dôležitá rada na záver znie: ak vám nadúvanie komplikuje každodenný život, prípadne ho sprevádzajú hnačky alebo zápchy, bolesť, nevoľnosť, silná únava, strata hmotnosti či iné prejavy, návštevu lekára by ste nemali dlho odkladať.


Tagy:
nafukovanie plynatosť nadúvanie

2018-06-26 18:00:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Zdroj: zh

Ďalšie články

Feminity.sk

Gurman.sk

Diskusia