Jednoduchý trik, ako nepodľahnúť pokušeniu: Koniec prejedania vďaka jedinej veci!

Zdroj: gettyimages.com
2018-04-21 06:00:00

Je ťažké ustrážiť svoje chute vo svete plných dobrôt. Zo všetkých strán na nás číhajú sladkosti, koláčiky, sliny sa nám zbiehajú pri pomyslení na údené mäso či slaninu. Ako konečne skoncovať s prejedaním? Je to jednoduchšie, ako si myslíte!

Kto nezhrešil nech prvý hodí kameňom. Takmer každý z nás sa v živote aspoň raz prejedol. U niektorých sa to deje častejšie, ako by sami chceli. Stratili ste opäť kontrolu nad vlastnými pudmi a nedokážete odolať mámivému volaniu balíku chrumkavých solených chipsov či tabličkám obľúbenej čokolády? Je tu účinné riešenie. Aspoň podľa vedcov.

Neporiadok zvyšuje apetít?

Ako naznačuje štúdia uskutočnená v laboratóriu Cornell Food and Brand Lab, trávenie času v preplnenej a chaotickej kuchyni môže spôsobiť, že nakoniec prijmete dvojnásobné množstvo kalórií. Preto sa oplatí mať v kuchyni poriadok!

Čítajte tiež: Kliešte už začali piť krv: MAPA najrizikovejších oblastí, sem choďte iba s repelentom!

Výskumníci rozdelili 98 účastníkov do dvoch skupín. Účastníci z prvej skupiny boli požiadaní, aby opísali to, ako sa cítili, keď mali svoj život pod kontrolou a druhá skupina účastníkov zase prejavili svoje pocity, ak ich život sprevádzal chaos a neporiadok. Polovica z nich sa pritom nachádzala v kuchyni, zaplnenej novinami, špinavými taniermi a rozhádzaným jedlom. Druhá skupina čakala v čistej kuchyni. Obidve skupiny mali k dispozícii misky plné sušienok a iných dobrôt. Len za 10 minút účastníci zjedli o 53 kalórií viac ako tí, ktorí sa nachádzali vo vyčistenej kuchyni.

"Byť v chaotickom prostredí a mať pocit mimo kontroly je veľmi zlé pre diéty," uviedol Lenny Vartanian, PhD., vedúci autor štúdie. "Zdá sa, že vedie ľudí k tomu, aby premýšľali:" Všetko ostatné je mimo kontroly, tak prečo by som ja mal byť na tom inak?"

Skupina, ktorá sa nachádzala v čistej kuchyni, zjedla celkovo o asi 100 menej kalórií v preplnenej kuchyni než tí, ktorí sa cítili stresovaní, čo naznačuje, že meditácia môže byť užitočnou technikou (hoci výskumníci naznačujú, že spravenie poriadku v kuchyni je pravdepodobne najjednoduchším riešením).

Umyť konečne riad by nemuselo byť na škodu! Iná štúdia zase zistila, že práca v domácnosti "povzbudzuje stav všímavosti", čo môže viesť k zníženiu stresu a zlepšeniu blahobytu. Je jasné, že stres zvyšuje riziko prejedania sa a uprednostňovania nezdravých jedál vo svojom jedalníčku.

Fotogaléria

2018-04-21 06:00:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Zdroj: Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Gurman.sk

Diskusia