Netušené tajomstvo dlhovekosti: Malá zmena v stravovaní s fascinujúcim účinkom

Ilustračné foto: Gettyimages.com
Zdroj: gettyimages.com
2018-04-04 16:00:00

Hovorí sa, že hlad je najlepší kuchár, pretože nás neraz núti opustiť zaužívané stravovacie návyky a zvyšuje hodnotu potravín. Z jedálnička moderného človeka sa však hlad vytratil. Odborníci ale tvrdia, že môže mať svoje benefity.

Nedávna štúdia zameraná na skúmanie účinkov obmedzenia kalórií skončila so zaujímavým výsledkom. Keď dobrovoľníci zapojení do štúdie na dva roky znížili svoj kalorický príjem o 15 percent, viedlo to nielen k spomaleniu ich metabolizmu, ale aj spomaleniu prejavov starnutia. Eliminácia stravy zároveň účastníkov chránila pred chorobami súvisiacimi s vekom, pretože obmedzenie kalórií znižuje oxidačný stres, ktorý je spájaný s nežiaducimi neurologickými prejavmi ako Alzheimerova alebo Parkinsonova choroba, rakovina či diabetes.

Čítajte viac: Orechy ako prevencia rakoviny? Nový dôkaz o ich vzácnom účinku na naše črevá

Ak človek na niekoľko rokov obmedzí príjem kalórií, výsledkom môže byť spomalenie bazálneho metabolizmu a zníženia rizika niektorých chronických ochorení, myslia si odborníci. Dodávajú však, že tieto závery treba zatiaľ vnímať opatrne.

Efektívne spaľovanie má veľkú výhodu

Štúdia zverejnená v magazíne Cell Metabolism je prvou svojho druhu, ktorá testovala účinky zníženia príjmu potravy na ľuďoch, ktorí neboli obézni. Do výskumu zapojili 53 zdravých mužov a žien vo veku od 21 do 50 rokov. Novú „diétu“ vedci ušili každému z nich špeciálne na mieru a v priemere stratili účastníci počas dvoch rokov 9 kilogramov, hoci zníženie hmotnosti nebolo cieľom štúdie. Súčasne vedci spresnili, že neboli pozorované žiadne vedľajšie účinky 15-percentnej kalorickej reštrikcie, ako anémia, poruchy menštruácie alebo zníženie hustoty kostí.

Podľa profesorky Leanne M. Redmanovej z Pennington Biomedical Research Center v Baton Rouge ovplyvňujú starnutie a metabolizmus niekoľké biologické faktory. Aktuálne vedecké teórie sa prikláňajú k hypotéze, že pomalší metabolizmus je pre zdravé starnutie najvhodnejší a organizmy, ktoré dokážu energiu spaľovať efektívne, sa dožívajú dlhšie.

Fotogaléria


Tagy:
chudnutie kalórie dlhovekosť

2018-04-04 16:00:00  |  Foto: Gettyimages.com, Thinkstock.com  |  Zdroj: zh

Ďalšie články

Feminity.sk

Gurman.sk

Diskusia