Jeden mesiac bez sacharidov: Výsledok sa prejavil na tele nečakaným spôsobom!

Zdroj: pixabay.com
2018-03-28 10:00:00

Nebol to príjemný zážitok, ale stálo to za to! Tak zhodnotila redaktorka magazínu rd.com experiment, ktorý podstúpila na jeden mesiac. Celých 31 dní nekonzumovala žiadne sacharidy, resp. len minimum. S jej telom sa však začali diať zmeny, s ktorými nerátala! Neboli práve najpríjemnejšie...

V poslednom čase sa o sacharidoch hovorí ako o našich nepriateľoch. Obzvlášť vtedy, ak sa chcete zbaviť prebytočných kíl. Preto je dobré ich obmedziť na minimum. Je to však pravda? Posilníme tým svoje zdravie a schudneme? Budeme sa cítiť lepšie? Ako inak zistiť odpovede na tieto otázky než experimentom na vlastnej koži!

Čítajte tiež: Tajomstvo ukryté v žuvačke: Ide o najtoxickejšiu látku?

Redaktorka z magazínu rd.com potrebovala očistu. Každý deň množstvo pečiva, cestovín, čipsov, hranolčekov... Aj keď tieto jedlá milovala, cítila, že jej telo je nadmerne zaťažené nezdravými potravinami. Tak sa pustila do zaujímavého experimentu. Na jeden mesiac vylúčila sacharidy. Počas diéty však zažila nepríjemné vedľajšie účinky, ktoré ju veľmi prekvapili.

Bolesti hlavy

Prešiel len jeden deň bez sacharidov a už cítila neznesiteľnú bolesť hlavy! Náhle bolesti ju šokovali. Najprv si myslela, že je to spôsobené niečím iným. V ten deň pila dostatok vody, bola vyspatá, nebrala žiadne lieky. Jediná zmena nastala len v obmedzení sacharidov. Ak obmedzíte čokoľvek na minimum, pritom ste boli na to zvyknutí, môžu sa dostaviť abstinenčné príznaky ako po odstránení alkoholu, kofeínu či liekov. Je pravda, že sacharidy sa stali jej závislosťou a práve začala čeliť abstinenčným príznakom.

Náladovosť

Ďalšie dni sa niesli v znamení zmien nálad a podráždenosti. Výkyvy nálady však nie sú ničím nezvyčajným. Podľa Judith Wurtmanovej, riaditeľky Programu zdravia žien v Massachusetts Institute of Technology, štúdie ukazujú "súvislosť medzi stravou s nízkym obsahom sacharidov a nízkymi hladinami serotonínu - neurotransmiterom, ktorý podporuje pocity šťastia a spokojnosti". Jej výskum dokazuje, že diéta bez sacharidov "vedie k výrazným pocitom depresie a smútku, dokonca aj hnevu." Redaktorka potvrdzuje, že presne to isté zažívala.

Únava

Počas prvých dvoch týždňov sa cítila tak neuveriteľne vyčerpaná, že bola zrelá len na spánok. Táto únava bola spôsobená nedostatkom glukózy, t.j. najdôležitejším sacharidovým palivom v ľudských bunkách. Keď je vaša strava bohatá na karbohydráty, vaše telo si zvykne na to, že má glukózu ako svoj zdroj energie. Máte pocit vyčerpanosti a závraty.

Nedostatok sústredenia

Nikdy by si nemyslela, že táto diéta tiež ovplyvní jej pracovný život a produktivitu. Nevedela sa sústrediť a o pozornosti tiež nemohla byť reč. Je to preto, že váš mozog (spolu so zvyškom vášho tela) potrebuje energiu na sústredenie, ktorú by dostal zo sacharidov. Jedna štúdia z roku 2009 dokonca zistila, že "strava s nízkym obsahom sacharidov zhoršila testy pamäti."

Menšie nadúvanie

Pozitívum celej diéty! Obmedzenie sacharidov znamenalo koniec nadúvania a plynatosti. Zakaždým sa redaktorka cítila plná, brucho mala nafúknuté ako balón a za to všetko mohla nezdravá strava. Zníženie spotreby sacharidov môže mať aj diuretický účinok, čo znamená, že stratíte vodu zadržiavanú vo vašom tele a vyzeráte oveľa menej nafúknuto. Treba byť však opatrný. Príliš veľká strata vody môže vaše telo dehydrovať.

Bolesti žalúdka počas spánku

Okrem toho, že počas dňa bola melancholická, noci párkrát prebdela. Počas spánku sa často budila kvôli hladu a bolestiam žalúdka. Jej žalúdok v noci neustále škŕkal, prosil o občerstvenie alebo väčšiu večeru. Smutná pravda je, že jej telo bolo dosť vyhladované a bolestivo jej to dalo najavo na konci každého dňa.

Zmena chuti

Verte tomu alebo nie, v treťom týždni bez sacharidov už prestala túžiť po svojich milovaných cestovinách, plátkoch pizze a bagetách a namiesto toho mala chuť na ľahšie a zdravšie jedlá. Cítila sa, ako keby boli jej chuťové poháriky preprogramované. Namiesto sladkostí si dala jablko, namiesto kúsku chleba avokádo a namiesto pizze zeleninu.

Strata hmotnosti

Nakoniec to najlepšie. Za mesiac schudla 4 kilá! Jej telo sa dostalo do stavu ketózy, kedy dochádza k metabolickému procesu rozpadu tukových molekúl na energiu!

Fotogaléria

2018-03-28 10:00:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Gurman.sk

Diskusia