Veľká porcia jedla, viac kíl dole: Nečakané zistenie, ktoré zmení váš pohľad na chudnutie!

Zdroj: thinkstock.com
2018-03-22 12:00:19

Takmer každý už počul o tom, že raňajky sú "najdôležitejším jedlom dňa" a nová štúdia to podporuje! Zistila, že konzumácia veľkej porcie ráno a zníženie veľkosti obedov a večerí môže byť kľúčom k chudnutiu a zlepšeniu hladiny glukózy v krvi.

Štúdia, vedená výskumníkmi z Tel Avivskej univerzity v Izraeli zistila, že dospelí, ktorí boli obézni a mali cukrovku 2. typu stratili väčšiu hmotnosť a mali lepšie hladiny glukózy v krvi po 3 mesiacoch, keď mali každý deň veľké raňajky, ako sa uvádza na medicalnewstoday.com. Autorka vedúcej štúdie Dr. Daniela Jakubowiczová, ktorá je profesorkou medicíny na univerzite v Tel Avive a jej kolegovia nedávno prezentovali svoje výsledky na ENDO 2018, výročnom stretnutí Endokrinnej spoločnosti, ktorá sa konala v Chicagu v IL.

Záleží na čase jedenia

Obezita je hlavným rizikovým faktorom cukrovky typu 2. Nadmerná telesná hmotnosť komplikuje spôsob, akým telo telo účinne používa inzulín, teda hormón, ktorý reguluje hladiny glukózy v krvi. Podľa spoločnosti Obesity Society sa odhaduje, že približne 90 percent dospelých, ktorí majú cukrovku 2. typu, má nadváhu alebo obezitu.

Čítajte tiež: Túto sexuálnu praktiku z postele radšej vyžeňte: Pre ženy rozkoš, pre mužov gilotína

Pokiaľ ide o liečbu obezity a cukrovky typu 2, prechod na zdravšie stravovanie je často prvým krokom. Ako poznamenáva Dr. Jakubowiczová, nie vždy to, čo a koľko jedeme, by mohlo spôsobiť problémy, záleží aj na čase, kedy to jeme.

"Náš metabolizmus sa mení počas dňa," vysvetľuje doktorka Jakubowiczová. "Kúsok chleba konzumovaného na raňajkách vedie k nižšej glukózovej odozve než rovnaký kus chleba konzumovaný večer."

V tejto súvislosti sa Dr. Jakubowicz a kolegovia snažili dozvedieť viac o tom, ako načasovanie príjmu potravy ovplyvňuje úbytok hmotnosti a hladinu glukózy v krvi.

Vplyv na úbytok kíl

Vedci pozorovali 29 dospelých, z ktorých bolo 18 mužov a 11 žien. Subjekty mali priemerne 69 rokov a všetci mali obezitu a cukrovku typu 2. Tím náhodne priradil každého účastníka do dvoch rôznych stravovacích skupín na obdobie 3 mesiacov.

Jedna skupina dodržiavala diétu, ktorá pozostávala z troch jedál denne: veľké raňajky, stredný obed a malé večerné jedlo. Druhá skupina dodržiavala stravovací program, ktorý pozostával zo šiestich malých jedál rozložených po celý deň a troch občerstvení.

Výskumníci testovali hladiny glukózy v krvi každého pacienta počas štúdie. Tiež používali kontinuálne monitorovanie glukózy na meranie celkových hladín glukózy, ako aj hladiny krvnej glukózy počas celej štúdie. Zistili, že subjekty v prvej skupine stratili v priemere 5 kilogramov po troch mesiacoch, zatiaľ čo tí, ktorí dodržiavali druhú diétu, pribrali v priemere 1,4 kilogramu. Navyše, hlásili veľkú chuť na karbohydráty, zatiaľ čo prvá skupina pravý opak.

Účinky na hladiny glukózy v krvi

Vedci zistili, že hladiny glukózy u ľudí v skupine s prvou diétou poklesli v priemere o 54 miligramov na deciliter (mg / dl) - od 161 mg / dl na 107 mg / dl po 3 mesiacoch, zatiaľ čo hladiny glukózy u druhej skupiny s iným stravovacím programom klesli len o 23 mg / dl, od 164 mg / dl do 141 mg / dl. Pri sledovaní celkových priemerných hladín glukózy tím zistil, že v prvých 14 dňoch klesli o 29 mg / dl - od 167 mg / dl do 138 mg / dl - u jedincov, ktorí dodržiavali prvú diétu a  poklesli len o 9 mg / dl v druhej siétnej skupine od 171 mg / dl do 162 mg / dl.

Za 3 mesiace sa celková priemerná hladina glukózy znížila o 38 mg / dl v skupine s prvou diétou- zo 167 mg / dl na 129 mg / dl - v porovnaní so znížením o 17 mg / dl v druhej skupine zo 171 mg / dl do 154 mg / dl.

Priemerné hladiny glukózy počas spánku sa vôbec neznížili u tých jedincov, ktorí dodržiavali druhú diétu, ale subjekty v prvej skupine zaznamenali zníženie o 24 mg / dl - z 131 mg / dl na 107 mg / dl - po 3 mesiacoch.

Načasovanie prináša výhody

Štúdia tiež poukázala na to, že účastníci z prvej skupiny zaznamenali výrazný pokles celkovej hladiny cukru v krvi už za 14 dní, dokonca aj vtedy, keď samotné subjekty nevykazovali žiadnu stratu hmotnosti. Podľa výskumníkov toto zistenie naznačuje, že načasovanie jedla samo o sebe môže pomôcť pri kontrole glukózy v krvi, aj keď úbytok hmotnosti môže pomôcť zvýšiť prínosy.

Celkovo sa dospelo k záveru, že tri jedlá denne - s raňajkami, ktoré sú väčšie - môžu byť veľkým prínosom pre ľudí s obezitou a diabetom 2. typu. Dokonca tri jedlá denne by mohli byť prospešnejšie pre týchto ľudí, ako šesť malých jedál rozložených počas dňa. Takýto spôsob stravovania prináša výraznejšiu stratu hmotnosti, menej hladu a lepšiu kontrolu cukrovky. Strava s primeraným časom a frekvenciou má rozhodujúcu úlohu v strate hmotnosti a v kontrole glukózy!

Fotogaléria

2018-03-22 12:00:19  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Gurman.sk

Diskusia