Desivá súvislosť medzi potravinami z obchodu a zdravím: Kupujeme s jedlom aj chorobu?

Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2018-02-20 12:30:00

Bez predvarených alebo „hotových“ potravín by bolo zásobovanie mnohých obchodných reťazcov komplikovanejšie, produkty by zdraželi a príprava pokrmov by si vyžadovala oveľa viac času. Jedlá z rýchleho občerstvenia by sa netešili takej veľkej popularite ako teraz a ľudia by museli stravovaniu venovať viac pozornosti. Idyla? Podľa vedcov sa možno v budúcnosti budeme vracať k pôvodným modelom stravovania.

 

Závery novej štúdie zverejnenej v magazíne British Medical Journal (BMJ) nemožno bagatelizovať. Vedci totiž našli spojitosť medzi vysoko spracovanými jedlami a zvýšeným rizikom vzniku rakoviny. Nejde len o hotové balené jedlá z obchodov, ktoré stačí zohriať v mikrovlnke, ale riziko rastie aj s konzumáciou masovo produkovaného chleba, bublinkových limonád, instantných rezancov či cukríkov.

Čítajte viac: Hrozivé zistenie o používaní plastov: Skrytý dopad na telo s obludným účinkom

K znepokojivým zisteniam dospeli francúzski vedci z parížskej Sorbonny, keď skúmali stravovacie návyky 105-tisíc Francúzov v strednom veku a ich zdravotné záznamy. Skonštatovali, že 10-percentný nárast podielu vysoko spracovaných potravín v jedálničku viedol k 12-percentnému nárastu rizika vzniku rakoviny. Zároveň si všimli, že ľudia, ktorí konzumovali viac vopred pripravených jedál, boli s väčšou pravdepodobnosťou fajčiari, mali nižšiu úroveň vzdelania, boli menej fyzicky aktívni a súčasne prijímali viac kalórií.

Strava verzus životný štýl

Ako vedci upozornili, neskúmali, ktoré konkrétne potraviny stoja za rozvojom rakoviny. Za vysoko spracované a rizikové považovali balené pečivo, balené slané alebo sladké pokrmy, cukrovinky a dezerty z obchodu, sladené nápoje, hydinové či rybie nugetky a inak upravované mäso. Nebezpečenstvo podľa nich môžu predstavovať aj instatné polievky či mrazené hotové jedlá. V praxi to teda znamená, že hodná časť jedálnička moderného človeka nie je práve zdravá.

Avšak podľa iných odborníkov, ktorí sa k štúdii vyjadrili, bola typológia zahrnutých potravín príliš široká a málo konkrétna. Hoci má strava veľký vplyv na naše zdravie, na vzniku rakoviny majú podiel aj iné faktory – napríklad nízky príjem zeleniny a ovocia, fajčenie či obezita. Vysoko spracované potraviny teda mohli byť súčasťou a výrazom nezdravého životného štýlu ľudí zaradených do výskumu a nemuseli byť markatnou príčinou ich ochorenia. Odborníci sa zhodujú, že hovoriť o priamej súvislosti s rakovinou je ešte predčasné.

Fotogaléria


Tagy:
rakovina spracované potraviny hotové jedlá

2018-02-20 12:30:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: zh

Ďalšie články

Feminity.sk

Gurman.sk

Diskusia